"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

2018: het jaar van de stilte voor de storm rond inhuur, wetgeving en zelfstandige professionals?

In de eerste dagen van 2019 laten 25 experts hun licht schijnen over wat het komend jaar volgens hen gaat brengen in de wereld van inhuur, wetgeving en zelfstandigen. Maar eerst kijkt ZiPconomy hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts nog een keer terug naar 2018. Het jaar van de stilte voor de storm?

What was hot and what was not in 2018? Die vraag beantwoorden op basis van de statistieken van best gelezen artikelen van ZiPconomy in het afgelopen jaar doet wellicht wat afbreuk aan de werkelijkheid. Maar het geeft op zijn minst een indicatie wat er speelde onder zelfstandige professionals, hun opdrachtgevers en iedereen die actief was rond het bemiddelen van ZP’ers. Nu: tal van wetgeving en een andere kijk op het organiseren van werk en inhuur springen er als overkoepelende thema’s duidelijk bovenuit. Met de opmerking dat dat laatste thema (organiseren van werk en inhuur) zich weinig aan lijkt te trekken van het politieke debat over het eerste thema (wetgeving).

Wetgeving

Wet DBA, de WAB, AVG en BSN. Afkortingen van drie letters domineren het nieuws en debat omtrent wetgeving.

Je zou het haast vergeten, maar het begin van 2018 stond toch vooral in het teken van de aangescherpte privacyregels. De wereld van inhuur was er maar druk mee. Tot 25 mei dan. Daarna lijkt de aandacht flink verslapt. Wellicht ten onrechte. Artikelen over de AVG, met nieuws, tips en checklists,  domineren de top 50 best gelezen artikelen. Ze zijn samengevat in dit thema eMagazine. Misschien toch goed om die nog eens door te bladeren.

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (zie hier voor uitleg) geeft nieuwe kaders voor alles rond flex, dat niet zzp is.

De meeste ZiPconomy volgers zijn waarschijnlijk meer nieuwsgierig naar de vervanging van de Wet DBA. Dat is aan de bezoekcijfers in ieder geval goed te zien. De whitepaper over de plannen van Koolmees (‘In drie jaar en drie fases naar nieuwe regels voor inhuur van zelfstandigen’ – zie hier) is een van de best bezochte pagina.

Echt hard nieuws over die vervanging van de Wet DBA was er in 2018 dan misschien niet. De impact van de uitleg van de gezagscriteria, die de Belastingdienst per 1 januari 2019 gaat gebruiken, wordt  her en der misschien toch wat onderschat. Voor je het weet glippen die criteria, waar her en der best wat op af te dingen valt, de webmodule binnen die in 2019 klaar moet zijn. Met het risico dat niet de politiek maar de Belastingdienst (weer, net als bij de Wet DBA) de regie pakt over waar de grenzen liggen wanneer nu wel of niet iemand als zelfstandige ingehuurd kan worden.

De relatieve stilte rond de nieuwe Wet DBA lijkt op de stilte voor de storm. Een minimum inhuurtarief, een maximale lengte van een opdracht en de wens om de inzet van zelfstandigen voor ‘reguliere werkzaamheden’ lastig, zo niet onmogelijk te maken (zie ook die gezagscriteria) vanaf 2020 forse impact hebben voor een flink percentage van de zelfstandigen die ingehuurd worden. Misschien de reden waarop het artikel ‘Doe nooit meer een opdracht van vijf dagen in de week’  de top 25 haalde.

Knabbelen aan het zzp-stelsel

Genoeg nieuwtjes ook over zzp & pensioen (overzicht) en zzp & arbeidsongeschiktheidsverzekering (overzicht). Meestal in combinatie met het woordje ‘verplicht’ en meestal in de vorm van proefballontjes. Nee, op dat vlak valt er in 2019 niets te verwachten. Ook niet in de afbouw van de fiscale voorzieningen voor zelfstandigen (al pakt het Belastingplan 2019 ongunstig uit voor de bovenmodale zp’er). Maar mogelijk des te meer in een nieuwe kabinetsperiode.

Voor wie zich zorgen maakte over de privacy van zelfstandigen was er eind 2018 nog een succesje. Er komt een einde aan de bekritiseerde koppeling tussen het BTW nummer en BSN (zie hier). Al hoorde ik als reactie op dat nieuws dan weer het nodige gemor over de extra administratieve lasten die dat gaat opleveren voor zowel die zelfstandigen als hun opdrachtgevers en bemiddelaars.

Professioneel inhuren : Total talent acquisition en platformen

Het artikel “12 trends die zorgen dat werken in de toekomst nooit meer zal zijn wat het nu is” staat in de top 5 best gelezen artikelen. Dat de toekomst van werk niet zo zeer over de toekomst gaat maar over het ‘nu’ dringt blijkbaar door. Met de constatering dat een “nieuw arsenaal aan arbeidsvormen, nieuwe vormen van leiderschap vereist”. Plus de waarschuwing dat het “aantal burn-outs  spectaculair toe neemt in onze ‘VUCA wereld”. 

Wat uit artikelen over de inhuurpraktijk bij opdrachtgevers duidelijk wordt (zie bijvoorbeeld dit seminarverslag of deze casus over Amstelveen ) is dat de onderwerpen die daaruit naar boven komen, zich niet erg veel aantrekken van het politieke debat over de positie van de zzp’ers. En andersom lijkt er vooral aandacht voor het politieke spel in plaats van de werkelijke praktijk van inhuur door opdrachtgevers. Of voor de plek van de flexbranche (zie deze column van Stef Witteveen). Zonder dat inzicht uit de echte praktijk komt er geen oplossing voor het ‘waterbedeffect’ van nieuwe wetgeving

Het inhuren van externen professionaliseert ondertussen. Zowel bij opdrachtgevers als de bureau (zie bijv deze opleiding) De integratie tussen inhuur en recruitment zette in 2018 serieus door (zie bijvoorbeeld hier). Statement of Work als alternatieve contractvorm kwam weer aan bod, met de noodzaak (zie hier) om die term goed te definiëren. Een artikel over ‘5 trends in de technologie rondom inhuur extern talent’ haalde de top 25 best gelezen artikelen. Net als een artikel over de aankondiging dat ‘inhuur externen’ onderdeel wordt van het strategische personeelsbeleid van de rijksoverheid.

Het verder doorontwikkelen van de visie en vaardigheden rond inhuur, maakt de vraag of een organisatie inhuur zelf moet organiseren of moet uitbesteden actueel (zie dit artikel).

De beursgang van UpWork was voor mij in 2018 ook een interessant nieuwtje. Het toont de volwassenheid van de platformen als alternatief sourcingskanaal voor het vinden van de steeds schaarser wordende zelfstandige professional (dit waren trouwens de 25 meest gevraagde interim profielen). De ontwikkeling rond platformen en inhuur stond – samen met andere onderwerpen die te maken hadden met ‘online’ en ‘inhuur’ – centraal op deze webinardag (of zie dit webinar over de werking van een online freelance management systeem).

Van 2018 naar 2019

Goed, dat was 2018. Op naar 2019. Het tiende jaar van ZiPconomy, en dat vanaf een nieuw adres en met een aantal nieuwe gezichten, maar daarover binnenkort meer.

Wat 2019 gaat brengen, daar laten een reeks van experts zich in een korte serie artikelen vanaf donderdag over uit.

Rest mij een ieder een mooie afronding van het jaar te wensen en een mooi, gezond en liefdevol 2019. Een jaar met hopelijk een beetje meer nieuwsgierigheid naar elkaars positie (zie deze column over waarom daardoor het polderoverleg over de zzp’er vast zit), een beetje meer oog voor elkaars motieven en een beetje meer aandacht om zo allemaal – opdrachtgever, bemiddelaars, zelfstandige, een goede baas 2.019 te zijn.

Top 25

De top 25 best gelezen artikelen op ZiPconomy uit 2018:

 1. Opschorting handhaving Wet DBA tot 1 januari 2020. Toch geen versnelde invoering opt-out voor hogere tarieven. 
 2. In drie jaar en drie fases naar nieuwe regels voor het inhuren van zelfstandigen. Een voorlopige uitleg en whitepaper.
 3. De HR checklist voor de AVG/GDPR privacy richtlijnen
 4. 12 trends die zorgen dat werken in de toekomst nooit meer zal zijn wat het nu is 
 5. Nieuwe Wet DBA niet voor 2021. Plan minimumtarief vergt meer tijd.
 6. Uniforce verliest kort geding Belastingdienst over vaststellingsovereenkomst Declarabele Uren BV
 7. Inhuur externen wordt onderdeel strategisch personeelsbeleid van de Rijksoverheid.
 8. Doe nooit meer een opdracht van vijf dagen in de week
 9. Miljoenennota 2019: belastingdruk omlaag, behalve voor bovenmodale zzp’er
 10. AVG, wat moet ik daar als zzp’er mee?
 11. GDPR, AVG, privacy en het inhuren van extern personeel
 12. Dit is de top 25 meest gevraagde interim profielen in 2018
 13. Hij komt, hij komt, die nieuwe wet DBA. Of toch niet? Een opfrisartikel.
 14. 3x het goede nieuws over de vermogens van zzp’ers
 15. De knopen rond vervanging Wet DBA zijn helder. Aan Koolmees om ze door te hakken.
 16. “We zorgen voor flexibiliteit. Maar we zijn geen flexbedrijven!” Detacheerders verenigen zich.
 17. Opnieuw Kamervragen over privacygevoeligheid BTW-nummer zzp’ers. Kan dat onder de AVG nog wel?
 18. Dit zijn dé 5 trends in de technologie rondom inhuur extern talent
 19. Zzp’ers spekkopers? Over de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers
 20. Kevin Wheeler: ‘We moeten niet meer denken in jobs, maar in skills’
 21. Veel nieuwe gezichten in MT top 10 beste Interim Management Bureaus. TG leidt de dans.
 22. 9 inzichten over de nieuwe aanbestedingsregels en het inhuren van personeel
 23. Deze twaalf Inhuurconsultants spreken voortaan dezelfde taal
 24. Problemen in het bedrijf? Het antwoord ligt op de apenrots.
 25. Vijf trends rond inhuur; drie praktijkcases.
Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

3 reacties op dit bericht

 1. Ik weet niet of jullie de afgelopen dagen het nieuws gevolgd hebben. Maar de grootste problemen zit bij de Uitzendbureaus. Deze hebben voor de eerlijke ZZPers deze onrust veroorzaak. Zij zorgen ervoor dat wij als zelfstandige een slechte naam krijgen doordat zij misbruik te maken van de geldende “sociale” regels. Ik ben dan ook van mening dat de Overheid deze uitzendorganisaties de plicht van premie afdracht WAO-verzekeren en AOW-pensioen opbouw zou moeten neerleggen.

  • Jos, die berichten over draaideurconstructies ging om Poolse uitzendkrachten, niet op zzp’ers.