"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Deze twaalf Inhuurconsultants spreken voortaan dezelfde taal

Inhuurconsultant is een relatief nieuw beroep en dankzij branchevereniging Bovib is er nu een opleiding voor. Waarom is zo’n opleiding nodig en wat leer je? De eerste geslaagden delen hun ervaringen.

Sonja Prins-Rijpstra van Harvey Nash en Felicia Cornelisse van Het Flexhuis zijn twee van de twaalf allereerste gecertificeerde Inhuurconsultants. “Ik raad het collega’s zeker aan”, zegt Cornelisse. “Ik heb meer kennis over mijn rol als inhuurconsultant en de verdiepende stof vond ik zeer interessant.”

Nieuwe functie

Twaalf Inhuurconsultants behaalden eind oktober hun certificaten. Als het aan Bovib-bestuurslid Frederieke Schmidt Crans ligt, worden dat er snel nog veel meer.

Judith Robben ontvangt certificaat van Bovib-bestuurslid Frederieke Schmidt Crans

Certificering en opleiding zijn hard nodig in de branche van intermediairs en brokers, zegt zij. Ze is zelf partner bij Het Flexhuis, een bureau voor inhuur van zorg. “De functie Inhuurconsultant is vrij nieuw”, vertelt ze. “Het is iemand die binnen een organisatie de regie heeft over het inhuurproces. Het is een rol waarbij communicatie enorm belangrijk is. Jij moet zorgen dat opdrachtgever en leverancier blij zijn.”

En dat is soms nog best moeilijk. “Omdat het zo’n nieuw beroep is, merk je dat de manier van werken en de terminologie nogal verschillen. Daar willen wij als branchevereniging iets aan doen.”

Standaard voor de beroepsgroep

Zo ontstond de driedaagse opleiding Inhuurconsultant. De opleiding moet zorgen voor een standaard binnen de beroepsgroep, waarbij kennisniveau, definities en basisaanpak eenduidiger zijn. Schmidt Crans: “De opleiding moet bijdragen aan een professionele uitvoering van het vak, duidelijke rolverdeling in het proces en natuurlijk verbetering van kwaliteit van dienstverlening.”

Het uitbesteden van het inhuurproces leidt vaak in het begin tot weerstand, legt Schmidt Crans uit. “Over het algemeen kun je zeggen dat de manager die inhuurt, daar vaak niet op zit te wachten. Hij heeft een eigen netwerk van leveranciers en zzp’ers. Die negatieve gevoelens moet je zien weg te nemen. Het helpt dan als je rol duidelijk is en je zaken met argumenten met kennis kunt onderbouwen.”

De twaalf deelnemers komen uit de organisaties van Bovib-leden. Volgens Schmidt Crans hebben de meeste cursisten twee tot drie jaar werkervaring, maar er zijn ook echte beginners. “De opleiding is voor elk niveau nuttig. Binnen het theoretisch kader verbreed je je kennis, de overige dagen werk je aan de vaardigheden rondom jouw positie. Daarnaast is ons doel om ook vooral van elkaar te leren.”

Wat vonden cursisten?

Cornelisse werkt voor Het Flexhuis, het bedrijf van Schmidt Crans. Ze is nu bijna een jaar Inhuurconsultant, daarvoor werkte ze als accountmanager. Tijdens de opleiding leerde ze vooral veel van de thema’s wet- en regelgeving en verandermanagement. “De dagen waren zeer informatief”, zegt ze. “De opleiding geeft je echt verdieping.”

Dat vindt ook Prins-Rijpstra. Zij is nu bijna twee jaar Contractmanager bij Harvey Nash, maar begon haar loopbaan met een studie kinderpsychologie. “Ik had een paar jaar tijdelijke functies in dat vakgebied en ben vervolgens de arbeidsbemiddeling ingerold”, vertelt ze. “Begonnen bij Trend uitzendbureau als intercedente, daarna bij Daan Amersfoort detacheringskantoor als relatiemanager en recruiter.”

De achtergronden van de inhuurconsultants verschillen van elkaar. De een komt van een uitzendbureau, de ander werkte op een HR afdeling en zo ook een bij een vms-leverancier.

Diversiteit van de groep

“De groep van twaalf deelnemers was heel divers”, beaamt Prins-Rijpstra. “Qua achtergrond, functie en bedrijf. Er waren bijvoorbeeld contractmanagers, accountmanagers en relatiemanagers. Juist die diversiteit vond ik een grote meerwaarde.”

Dat zijn veel andere cursisten met haar eens. Tijdens de opleiding werd veel stof besproken aan de hand van praktijkcases, vertelt Prins-Rijpstra. “Op die manier kon iedereen het in zijn eigen wereld plaatsen en konden we ook van elkaar leren.”

“Ik hoopte daar al op”, zegt Schmidt Crans. “Bij Het Flexhuis trainen we mensen vanuit onze visie. Zo doen wij het. Maar misschien kan het wel beter. Daarom is het helemaal niet verkeerd om verder te kijken en te horen hoe een ander met de dagelijkse praktijk omgaat.”

Het vervolg

In het eerste kwartaal van 2019 begint de tweede opleiding. De opleiding is opgesplitst in drie dagen. Dag één is het theoretisch kader en gaat over procesinrichting, wet- en regelgeving en inzicht in het speelveld van de inhuurconsultant. De tweede dag staat in het teken van verander- en stakeholdermanagement, de laatste dag draait om persoonlijke vaardigheden. Het is een mix van theorie en praktijkcases.

“De groep zat binnen twee dagen vol”, vertelt Schmidt Crans. “Dat laat wel zien dat er behoefte aan is. Bovendien is niemand afgehaakt en kregen we enthousiaste reacties na iedere dag, terwijl de dagen wezenlijk van elkaar verschillen.”

Het streven van Bovib is ieder kwartaal een opleiding te organiseren. De driedaagse training is nu alleen nog voor leden van de branchevereniging. Mogelijk is de opleiding in de toekomst ook beschikbaar voor niet-leden en opdrachtgevers. Schmidt Crans: “Het doel is tenslotte dat we allemaal dezelfde taal spreken om uiteindelijk de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren.”