"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

In drie jaar en drie fases naar nieuwe regels voor het inhuren van zelfstandigen. Een voorlopige uitleg.

ZiPconomy zet in een uitgebreide whitepaper de plannen voor de vervanging van de Wet DBA op een rij. Een voorlopige uitleg, immers de Kamer moet haar oordeel nog geven.

Minister Koolmees heeft onlangs de Tweede Kamer via een brief en aantal bijlagen geïnformeerd over hoe hij tot nieuwe regels wil komen over het inhuren van zelfstandigen. Regels en wetgeving die de Wet DBA moeten vervangen. Of aanvullen.

Zoals eerder gemeld loopt een deel van die invoering vertraging op. Andere stappen worden wel volgens plan doorgevoerd.

In volgorde van invoeren gaat het daarbij om:

  1. Per 1 januari 2019 : een verduidelijking van de term ‘gezag’
  2. Per 1 januari 2020 : invoering van een webmodule waarmee vooraf zekerheid te krijgen is omtrent de arbeidsrelatie met een zzp’er
  3. Per 1 januari 2021 : Uitzonderingsregels voor inhuur zelfstandigen met een laag tarief (bijvoorbeeld via een minimuminhuurtarief) en opt-out optie bij inhuur bij een hoog tarief.

Voorlopig

Een deel van de plannen is gereed, andere onderdelen moeten nog verder uitgewerkt worden. De lijn van het Kabinet is wel duidelijk, al moet de Kamer haar oordeel natuurlijk ook nog geven en zullen belangenorganisaties vast nog proberen onderdelen te veranderen.

Gezien alle vragen over dit onderwerp leek het ons toch nuttig om alles van wat nu bekend is op een rij te zetten in een uitgebreide whitepaper. De feiten op een rij, plus commentaar. Zodat organisaties die zelfstandigen inhuren kunnen anticiperen bij het mogelijk aanpassen van hun beleid.

Deze ZiPconomy Whitepaper is hieronder te lezen of te downloaden als een pfd.

.

whitepaper nieuwe inhuurregels zzp 2019 2021
Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts