"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Arco Elsman (HeadFirst Group): ‘MSP-dienstverlening steeds diverser dankzij technologie’

Arco Elsman, sinds begin dit jaar Managing Director MSP Services van HeadFirst Group, gelooft dat technologie de dienstverlening verder gaat brengen. Geen ‘tech versus touch’, maar ‘tech enables touch’. Met nieuwe varianten brengt het bedrijf de MSP-dienstverlening ook binnen ‘het bereik van MKB en middelgrote bedrijven.

“Ik wil vanuit HeadFirst Group gebruik maken van de investeringspower om technologie toe te voegen aan onze MSP-dienstverlening. We moeten technologie gaan gebruiken waar dat kan.” Arco Elsman, sinds begin dit jaar Managing Director MSP Services van HeadFirst Group, voorspelt een verschuiving. “Was het voorheen ‘tech versus touch’, nu gaat het om ‘tech enables touch’.”

“Niet alleen levert het automatiseren van repetitieve taken tijdwinst op, technologie levert ook waardevolle kennis op, data dat de basis vormt voor betere interactie met hiring managers en een betere relatie met leveranciers”, stelt Elsman. De inzet van technologie in de MSP-dienstverlening is zeker relevant voor de schaarse technologieprofielen. HeadFirst heeft een brede expertise in het leveren van verschillende talenten, met een speciale focus op STEM-profielen (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM), waarvan het vinden van kandidaten een uitdaging is voor organisaties. Elsman: “Wij hebben goede relaties met alle grote leveranciers en niche-spelers en kunnen opdrachtgevers meer inzicht bieden dankzij data en analyses. Zo kunnen organisaties er zeker van zijn dat zij de juiste prijs betalen voor de juiste kwaliteit.”

En door het combineren van marktdata met eigen data en data van opdrachtgevers ontstaat echte samenwerking en partnership, stelt Elsman. “Dan stelt ons niet alleen in staat om benchmarking uit te voeren, maar ook voorspellende analyses te maken (predictive analytics).”

MSP-dienstverlening steeds diverser

HeadFirst Group levert maatwerk in MSP-dienstverlening. Dat wil zeggen dat onderdelen van het inhuurproces (aan de achterkant) gestandaardiseerd zijn en met deze onderdelen als ‘builing blocks’ een inhuurprogramma op maat voor de opdrachtgever wordt gebouwd. HeadFirst ontzorgt de opdrachtgever op het gebied van het inhuren van personeel en werkt vaak ook op locatie van de opdrachtgever.

De MSP-dienstverlening is divers. Het gaat daarbij zowel om grote inhuurprogramma’s binnen corporates als MSP-programma’s voor MKB(+) en DAS-oplossingen (Dynamisch Aankoop Systeem) voor de lokale overheid.

Een andere variant – meer gericht op middelgrote bedrijven – is de selfservice MSP. In de zomer van 2022 nam HeadFirst Group het Belgische ProUnity over, een platform inclusief dienstverlening waarmee organisaties externe medewerkers kunnen vinden én beheren.

Op de Belgische markt is ProUnity actief als Managed Service Provider (MSP), met een eigen marktplaats en Vendor Management System (VMS). Voor HeadFirst biedt de komst van het HR-techbedrijf een belangrijke stap naar het ontwikkelen van verdere (internationale) platformisering. Elsman: “Als HeadFirst Group/SatffingMS zijn wij VMS-agnostic, we kunnen dus met elk VMS werken. Met een eigen VMS in huis ontsluiten we een nieuw marktsegment van klanten die kunnen kiezen hoeveel van het MSP-werk ze zelf willen doen (self service, red.).”

Opdrachtgever bepaalt richting MSP-dienstverlening

HeadFirst Group speelt met de nieuwe MSP-varianten in op de veranderende marktvraag. Die verbreding van de MSP-dienstverlening is een direct gevolg van het meer volwassen worden van de inhuurmarkt, stelt Elsman. “De opdrachtgever weet veel beter wat hij wil. Voorheen schakelden organisaties een MSP in om meer inzicht te krijgen in de eigen inhuur en om te zorgen dat die inhuur volgens wet- en regelgeving verloopt (compliancy). Nu zie je dat – ook kleinere – organisaties een MSP inzetten om de markt te ontsluiten (schaarse kandidaten vinden), voor het ontzorgen van de hiring managers en kostenefficiënt personeel in te huren.”

Of de ontwikkeling zal leiden tot het veelbesproken Total Talent Management (TTM)? “Uiteindelijk wel, maar hoe? Dat gaan we de komende jaren zien”, zegt Elsman. “De opdrachtgever bepaalt de richting waarin de MSP-dienstverlening zich zal ontwikkelen. Het is aan organisaties of zij zowel vast als  flex door één partij willen laten beheren. Aan ons om dat vervolgens pragmatisch in te richten. Wij hebben als HeadFirst Group beide specialismen in huis, met Staffing MS, verschillende intermediair-merken (zoals HeadFirst) en RPO & Recruitment specialisten Sterksen, StarApple en StackOps.


Ontwikkeling MSP binnen HeadFirst Group

HeadFirst Group nam in 2018 Staffing MS over, een bedrijf dat tien jaar daarvoor is opgericht en geldt als de eerste neutrale, onafhankelijke MSP in Nederland. Dit is de basis geweest van de MSP-activiteiten binnen de HR-dienstverlening van HeadFirst Group.

HeadFirst Group groeit hard (in 2022 bedroeg de jaaromzet (bruto facturatiewaarde) ruim 1,9 miljard euro).

De omzet (managed spend) van Staffing MS bedroeg dat jaar ruim 500 miljoen euro, waarvan meer dan tweederde in Nederland is behaald.

En het concern wil doorgroeien door organische groei en gerichte overnames. Om de uitbreiding van HeadFirst Group in Europa mogelijk te maken – een belangrijk onderdeel van de strategie – is in 2022 IceLake Capital toegetreden als nieuwe investeerder.

HeadFirst Group ziet Nederland als hub voor de Europese expansie van hun MSP-propositie. In een interview met ZiPconomy zei bestuursvoorzitter Han Kolff eerder hierover: “De MSP-markt is nog relatief onvolwassen in continentaal Europa, in Nederland lopen wij voorop. Daar liggen kansen voor ons.’ 

HeadFirst Group en de Impellam Group hebben eind 2023 bekendgemaakt dat ze overeenstemming hebben bereikt over de overname van Impellam door HeadFirst. Het Britse Impellam is een megagrote HR-dienstverlener met een jaarlijkse omzet (managed spend) van een kleine 6 miljard euro.
Nu de overnametransactie is afgerond, vormen ze een wereldspeler als Managed Service Provider met specialisme in STEM-talent en HR-tech platform voor professionals.


Dit is het eerste artikel in een serie van 10 artikelen over de MSP-markt in Nederland die op ZiPconomy worden gepubliceerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *