"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Marion van Happen (HeadFirst Group): ‘Wij willen een digitaal platform zijn met een enorme human touch’

Een nieuwe directie, verhuizing naar een modern hoofdkantoor, nog meer acquisities – volop veranderingen. Aan Marion van Happen de taak om alles in goede banen te leiden en de transformatie naar bredere dienstverlening mogelijk te maken. Hoe doe je dat? Vijf vragen aan de CEO van HeadFirst Group.

Je hebt begin dit jaar de overstap gemaakt van RGF Staffing the Netherlands (voorheen USG People) naar HR tech-dienstverlener HeadFirst Group. Een heel andere organisatie. Hoe heb je het eerste half jaar ervaren?

“Dat is voorbij gevlogen. Mijn eerste werkdag, 1 februari, was ook de dag van de feestelijke opening van ons mooie nieuwe hoofdkantoor in Hoofddorp. Ik trof een energieke club die in korte tijd heel groot is geworden door acquisities van een aantal bedrijven. Hier heerst echt een ‘growth mind set’. Inmiddels hebben we 350 medewerkers, tikken we deze week de 20.000 professionals aan die via ons werken en gaan we qua omzet dit jaar de € 2 miljard overschrijden. (2021: € 1,6 miljard, red.)

“Terwijl we de organisatie verder professionaliseren en de verschillende (culturen in) bedrijven bij elkaar brengen, groeien we keihard door, zowel door overnames als organische groei – daar ben ik ongelooflijk trots op. En dat geeft mij, net als mijn collega’s, ook heel veel energie.”

Wat is jouw belangrijkste taak als CEO? En hoe pak je dat aan?

“Mijn opdracht is het stroomlijnen van de (nieuwe) organisatie. Om daar echt goed deel van uit te maken, heb ik de eerste anderhalve maand iedere dag drie collega’s gesproken. Zo leer je collega’s kennen – ik ken echt iedereen nu – en hoor je wat er speelt, welke uitdagingen er zijn op de verschillende afdelingen.

“Daarnaast leid ik het leadershipteam, dat bestaat uit de directie van verschillende bedrijfsonderdelen, waaronder Recruitment Process Outsourcing (RPO), de managed service provider (MSP)-tak, Professionals & Partners services en (de meest recente uitbreiding): het platform van ProUnity.

“Samen hebben we alle processen/journeys in kaart gebracht en gekeken hoe we onze stakeholders het best van dienst kunnen zijn, de klanttevredenheid kunnen verhogen. Dit doen we door onze processen, ook voor de gedeelde stafafdelingen, nog strakker te trekken.

Ik geloof dat je cultuurverandering moet starten vanuit de techniek, de processen

“Want we willen nog verder professionaliseren. Ik geloof dat je cultuurverandering moet starten vanuit de techniek, de processen. Volgens de Lean-methodiek ben ik begonnen met de kernprocessen, zoals recruitment, facturatie en contracting. Het is mooi om te zien dat het iedere dag beter gaat.”

Jullie zitten in een markt waarin digitalisering en verbreding van de dienstverlening (naar Total Talent Management) trends zijn. Hoe spelen jullie daarop in?

“Dat is precies wat wij doen. De tech-roadmap is voor mij leidend. We vorderen snel met de ontwikkeling van ons platform en datavolwassenheid van onze organisatie. En we zijn bezig met AI, ook om klanten beter te kunnen adviseren, bijvoorbeeld door op basis van data tot inhuurvoorspellende waarden te komen.

“Wij willen uiteindelijk een digitaal platform zijn met een enorme human touch. Met onze 350 medewerkers moeten wij opdrachtgevers en professionals zo goed mogelijk faciliteren, door ons platform leiden. Het draait om customer succes. Dat doen we op basis van data, zodat we (nieuwe) dienstverlening zo goed mogelijk laten aansluiten bij de vraag uit de markt. Uiteindelijk willen wij de TTM-provider zijn.

Uiteindelijk willen wij de Total Talent Management-provider zijn

“Wij zijn in die zin een unieke partij, die een heel brede dienstverlening kent; van het ontzorgen van professionals en opdrachtgevers door contracting, het ontsluiten van de markt tot het regisseren van inhuur. En dat past bij de trend in de markt. De vraag van bedrijven schuift steeds verder op van traditionele intermediaire dienstverlening zoals broker/contracting naar Managed Service Provider (MSP) of zelfs Recruitment Process Outsourcing (RPO).

“Talent management wordt steeds belangrijker. We hebben te maken met schaarste op de arbeidsmarkt, profielen veranderen en we moeten continu mensen (her)opleiden – het is moeilijker de juiste kandidaat te vinden en daarom zie je een grotere vraag naar brede dienstverlening bij de inhuur van extern personeel.”

Je mengt je ook regelmatig publiekelijk in de zzp-discussie over nieuwe wet- en regelgeving voor de arbeidsmarkt? Zit je daarmee niet in het vaarwater van de brancheorganisaties?

“Nee, het is aanvullend. Wij zijn als groep juist onlangs lid geworden van de Bovib, we zijn lid van de ABU en we praten met de VvDN. We delen onze visie en proberen juist iedereen te koppelen om samen tot een beter functionerende arbeidsmarkt te komen. Want het huidige arbeidsrechtsysteem is niet ingericht op een moderne en flexibele arbeidsmarkt. Ondernemerschap en hybride werkvormen zouden de norm moeten zijn, maar nog steeds doet men of het vaste contract het mooiste is wat er bestaat. We moeten samen werken aan een nieuwe norm.

“Wij dragen als grootste partij graag bij aan het nieuwe hoofdstuk in arbeidsmarktwetgeving. En met partners (zoals Intelligence Group) doen we onderzoek, organiseren we debatten tussen Kamerleden en zp’ers. Daarnaast publiceren we visiedocumenten, zoals onlangs in samenwerking met ZiPconomy.”

Op donderdag 22 september vindt de housewarming plaats in jullie nieuwe hoofdkantoor in Hoofddorp. Wat kunnen mensen daar verwachten?

“Onze filosofie is ‘connecting people’, dus iedereen is welkom om gezellig te komen borrelen, elkaar te ontmoeten en kennis te maken met de mensen achter alle merken van HeadFirst Group We werken in een prachtig, transparant hoofdkantoor en hebben beschikking over een mooi theater. Daar zullen (inter)nationale sprekers en experts de bezoekers door de onstuimige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt leiden. Het idee is om een breed perspectief te bieden op de arbeidsmarkt van de toekomst, alle geluiden te laten horen en van elkaar te leren.”


Connect in the chaos, ben jij erbij?

Meld je aan voor de officiële HeadFirst Group HQ Housewarming op donderdag 22 september 2022 en ontsnap voor één dag aan de controlled chaos van de arbeidsmarkt.