"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Vakmanschap en Maatwerk: de toekomst van inhuur in een volwassen wordende markt’

Nadat ze lange tijd voor grote corporates werkte, startte Mariëtte Wendrich anderhalf jaar geleden als Operationeel Directeur bij Flextender. De komende tijd deelt zij in een maandelijkse column haar ervaringen uit de wondere wereld van externe inhuur. In deze derde bijdrage beschrijft ze waarom de specialist het wint van de generalist.

Het nieuwe jaar is ruim van start. Voor veel deskundigen betekent dit dat zij hun voorspellingen voor het komende jaar delen. Wat zijn dé trends in hun vakgebied? En waar zien we dat in terug?  Veel van deze trends zijn een weerspiegeling van bredere, maatschappelijke ontwikkelingen. Bovendien zijn de meeste trends niet enkel van toepassing op één vakgebied, maar op allerlei verschillende terreinen.

Één van die brede, maatschappelijke ontwikkelingen die mij ontzettend boeit, is de toenemende waarde die mensen hechten aan kwaliteit en maatwerk. Ik ben ervan overtuigd dat we die trend de aankomende jaren nog verder zullen zien toenemen; vakmanschap wordt weer belangrijk. 

Waar we de kaas- en de groenteboer een aantal jaren geleden verruilden voor de supermarkt, zijn de speciaalzaken tegenwoordig opnieuw in trek. Waarom? Omdat men weet dat die kaasboer betere kaas heeft en de groenteboer betere groenten. De specialist wint het van de generalist.

Opdrachtgever heeft meer kennis

Deze trend trekt door naar andere vakgebieden, net zoals in onze inhuurbranche. Ook daar draait het steeds meer om de combinatie van kwaliteit en maatwerk. Voor een deel komt dat omdat de markt aan de kant van de opdrachtgever volwassener wordt. Een opdrachtgever met meer kennis en ervaring weet – net als een consument die weet waar je de beste kaas kan kopen – beter waar hij/zij het best in kan huren. 

Het is niet gek dat die volwassenheid in de inhuurwereld nu pas in een nieuwe fase komt. Veel diensten en tools zijn eigenlijk nog maar heel jong. Zo kwam de eerste MSP pas in de jaren 90 op de markt. Tel bij die jonge markt de razendsnelle digitalisering op, en het is logisch dat organisaties tijd nodig hebben om hun kennis op niveau te brengen. Maar als gezegd: die slag wordt nu steeds meer gemaakt.

Het is niet gek dat die volwassenheid in de inhuurwereld nu pas in een nieuwe fase komt

Naast het volwassen worden van de markt, hebben ook andere factoren invloed op de toenemende vraag naar maatwerk in de inhuurbranche. Dat begint met de groei van het aantal zzp’ers. Net als de schaarste, meer behoefte aan specialistische kennis, het toenemende belang van compliance en de genoemde digitalisering, spelen mee in het feit dat de opdrachtgever op zoek gaat naar dienstverleners die het beste – en dus op maat – tegemoetkomen aan hun wensen.

Eigen VMS

Ik denk in alle onbescheidenheid dat deze trend de voornaamste reden is dat we bij Flextender zo hard groeien. Maatwerk zit in ons DNA. Wij zijn de enige MSP die een eigen VMS heeft gebouwd. Andere MSP’s maken gebruik van bestaande VMS’en in de markt met beperkte standaardoplossingen. Logisch op zich, want deze VMS’en zijn grote machines die uitgaan van schaalbaarheid. 

Bij Flextender is het VMS niet het primaire verdienmodel, maar moet het faciliterend zijn aan onze dienstverlening. We richten ieder dashboard op maat in voor de klant en ons eigen team van slimme IT-ontwikkelaars ziet iedere IT-uitdaging als een kans. Op deze manier zijn we zeer innovatief en wendbaar als organisatie. 

Koppeling tussen systemen

Een klein voorbeeld is onze samenwerking met de gemeente Zeist. We hebben voor deze gemeente onlangs een koppeling gemaakt tussen AFAS, het systeem waar zij mee werken, en ons platform. Een koppeling waar een reguliere VMS al gauw van terugdeinst. Het gevolg is dat veel handelingen die voorheen dubbel verricht moesten worden, nu geautomatiseerd zijn en dat mutaties die in het platform van Flextender worden uitgevoerd automatisch ook in AFAS worden doorgevoerd. 

Als we elkaar vinden vanuit een gezamenlijk streven naar kwaliteit en op basis van aanvullend vakmanschap, kunnen we de inhuurmarkt verder transformeren.  Ik zie de toekomst zeer positief tegemoet! 

Flextender is hét inhuurplatform voor de publieke sector. Als onafhankelijke Managed Service Provider (MSP) doen we er alles aan om onze dienstverlening precies af te stemmen op de behoeften van onze opdrachtgevers en leveranciers. "Wij maken externe inhuur makkelijk". Bekijk alle berichten van Flextender

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *