"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Politieke meningsverschillen over nieuwe zzp-regels zijn groot

Hoe moet beoordeeld worden of een opdracht door een zzp’er mag worden uitgevoerd? Daar hebben VVD, CDA en PvdA duidelijk elk een heel ander beeld van. Dat werd duidelijk in een eerste debat in de Kamer over de concept-Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden.

De Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden is ‘slechts’ in internetconsultatie gegaan, maar het concept-voorstel van minister Van Gennip (CDA) legt nu gelijk al de politieke meningsverschillen bloot tussen verschillende partijen. Het voorstel is nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd, dat volgt (mogelijk) na de internetconsultatie. Toch kwam de wet ter sprake in het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van SZW. Kort. Oppervlakkig nog. En niet iedereen liet zich er over uit. Desondanks werd duidelijk waar de politieke meningsverschillen liggen.

CDA : Drie criteria afwegen

De minister (van het CDA) wil de criteria ‘werkinhoudelijke aansturing’ en ‘organisatorische inbedding’ vergelijken met binnen de opdracht kunnen ‘werken voor eigen rekening en risico’. Alleen als die criteria in balans zijn, dan kan er gekeken worden naar het feit of iemand zelf ondernemer is (zie over deze ABC en C+  criteria dit artikel).

CDA kamerlid Hilde Palland hield zich in de kamer stil over dit onderwerp. Het programma van haar partij lijkt de lijn van Van Gennip te ondersteunen.

VVD : Ondernemerschap leidend

De VVD zit op een ander spoor. Vertrekkend kamerlid Bart Smals maakt de partij duidelijk dat voor de VVD de beoordeling juist zou moeten beginnen bij de vraag of iemand ondernemer is. “Maak ondernemerscriteria leidend. Laat iemand die aan de ondernemerscriteria voldoet met rust en laat deze persoon zelfstandig zijn of haar werk invullen. Pak zo de schijnzelfstandigheid gericht aan.”

Hij vindt de BBB aan zijn zijde op dit onderwerp. “In dit wetsvoorstel is de erkenning van zzp’ers als echte ondernemers nog te ver uit het zicht”, aldus Nicki Pouw-Verweij (oud JA21, nu BBB). Volgens haar worden met dit concept-wetsvoorstel zzp’ers nog steeds “langs de meetlat van werknemerscriteria” gelegd.

PvdA: Ondernemerschapscriteria niet mee wegen

De sussende woorden richting de VVD van minister Van Gennip, dat het toevoegen van ondernemerscriteria iets nieuws is (wat overigens niet klopt, dergelijke criteria staan bijvoorbeeld al jaren in het handboek loonheffingen en ook rechters kijken daar al naar) maakte dan weer het nodige los bij Barbara Kathmann van de PvdA.

De PvdA/GL wil immers dat helemaal niet naar ondernemerscriteria gekeken wordt. Indien er sprake is van kernactiviteiten (te vergelijken met criterium B van het voorstel van Van Gennip) dan kunnen die per definitie niet door een zzp’er gedaan worden, zo staat te lezen in het verkiezingsprogramma.

Standpunt D66/NSC nog onbekend

D66 houdt voorlopig nog de kaarten tegen de borst. De partij diende eerder, met de VVD, een motie in met daarin de wens om ondernemerscriteria een “zo zwaarwegend mogelijke” plek te geven in de beoordeling. De VVD laat alvast weten duidelijk teleurgesteld te zijn over hoe met die motie is omgegaan. D66 wacht nog met een eerste reactie op het concept-wetsvoorstel: “We willen (….) alle reacties op de consultatie doornemen, zeker ook vanuit zelfstandigen”, zo liet Steven van Weyenberg na het debat weten. Ook hem zien we na 22 november overigens niet terug.

Afwezig in het debat was NSC. En dus is ook nog het wachten op het standpunt van deze partij, waarvan oprichter Pieter Omtzigt zeven jaar geleden woordvoerder Wet DBA was. De partij komt eind deze maand met haar verkiezingsprogramma.

Uitleg in podcast ZiPtalk

In onze Podcast ZiPtalk leggen we het concept-voorstel uit en gaan we uitgebreid in op kijkersvragen:

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

3 reacties op dit bericht

  1. Het blijft tobben zolang we maar blijven doen alsof ZZP-ers gemankeerde werknemers zijn. Iets nieuws bedenken voor de arbeidsrelaties durven we niet aan

  2. Helder……
    Alle zzpers in dit land weten nu dat ze op 22 november as moeten gaan stemmen en dan sowieso NIET op de PvdA/GroenLinks….
    Na het Koningshuis moeten ook alle zzpers het “putje” in van deze elitaire partij….
    Ze hebben totaal geen beeld van wat er in de maatschappij speelt…..en wat er nodig is……