"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
Banner

Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden

De Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) is een voorstel gedaan door minister Van Gennip (Rutte IV) om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De wet beoogt te verduidelijken wanneer een werkende ingehuurd kan worden als zzp’er en hen die werkend onder een uurtarief van 32,24 betere bescherming te bieden. Een voorstel voor deze wet is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer.

De Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) is een voorstel gedaan door minister Van Gennip (Rutte IV).

Doel van het voorstel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen en handhaving beter mogelijk te maken. De Wet kan gezien worden als opvolger van de Wet DBA.

De wet bestaat uit twee onderdelen.

Het eerste deel beoogt te verduidelijken wanneer een werkende ingehuurd kan worden als zzp’er. Daarvoor zijn drie type critiria opgesteld.

A. Krijgt iemand werkinstructies?
B. Is iemand ‘ingebed’?
C. Is er sprake van ondernemerschap (binnen de opdracht)?

Indien A en B geheel ontbreken, dan kan een opdracht uitgevoerd worden door een zzp’ers. Indien A en/of B (deels) aanwezig is, dan dient naar C gekeken. Indien criteria C niet zwaar genoeg tegenwicht biedt, dan kan een opdracht niet ‘buiten dienstbetrekking’ gedaan worden.

Een tweede deel moet zzp’ers die ingehuurd worden voor een uurtarief van onder de € 32,24 per uur betere bescherming te bieden.

Een voorstel voor deze wet is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer. Met name het eerste deel van de wet stuit om stevige weerstand, zowel in de politiek als bij vertegenwoordigers van werkgevers en de flexbranche.

Door de demissionaire status van het kabinet is de status van dit voorstel nog verre van duidelijk. Dat komt ook door de weerstand in de polder.

Zie voor meer informatie deze artikelen op Flexnieuws of dit dossier op ZiPconomy.
Zie voor een overzicht met alle wetten en vaktermen relevant voor uitzenders, payrollers, detacheerders en zzp-bemiddelaars dit overzicht