"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bovib vreest gevolgen wetsvoorstel Wet VBAR voor leden, inleners en zelfstandigen

De Bovib is teleurgesteld in het nieuwe wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (Wet VBAR). Voorzitter Marc Nijhuis: ‘Dit is geen problemen oplossen, maar problemen creëren.’

Helaas neemt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de aard van de werkzaamheden als uitgangspunt om te bepalen of iemand het werk kan uitvoeren als zelfstandige. Dat bleek vrijdag uit haar wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (Wet VBAR).

Verkeerd uitgangspunt

De Bovib droeg actief bij in de klankbordgroep-overleggen op het ministerie van SZW en pleit er van het begin af aan voor om juist de werkende als uitgangspunt te nemen. Op die manier is het mogelijk evident zelfstandigen ook echt als zelfstandigen te beschouwen. De aard van de werkzaamheden is tenslotte veel minder relevant voor de bepaling of iemand juridisch en fiscaal een zelfstandig ondernemer is.

De Bovib maakt zich ernstige zorgen over de uitwerking van het huidige wetsvoorstel. Het begrip ‘gezag’ is niet verduidelijkt met het subjectieve begrip ‘inbedding’, terwijl verduidelijking juist het doel van deze wet is. Dat komt onder andere doordat de weging van de criteria niet in de wet is vastgelegd. Het kan daardoor zo zijn dat bepaald werk in de ene organisatie wel als zelfstandige mag worden uitgevoerd, maar precies hetzelfde werk in een andere sector als ‘ingebed’ wordt beschouwd.

De Bovib kan zich wel vinden in het rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst bij een relatief laag uurtarief. De Bovib ziet dit als goede oplossing voor schijnconstructies. Schijnzelfstandigheid is tenslotte voornamelijk een probleem bij laagbetaalde arbeid.

Zelfstandige als paria

Al met al ziet de Bovib ziet grote uitdagingen voor de opdrachtgevers (inleners) van haar leden. Die krijgen opnieuw te maken met onduidelijke wetgeving en grotere administratieve lasten en risico’s. De gevolgen voor het inhuurbeleid van de inleners en de consequenties voor zelfstandig werkend Nederland zijn niet te overzien. De Bovib verwacht een herhaling van de paniekreactie in de markt na de invoering van de Wet DBA. Dat leidde uiteindelijk tot het huidige handhavingsmoratorium.

De Bovib blijft zich inzetten voor een prominente en onafhankelijke rol van de zelfstandige op de arbeidsmarkt. Het huidige wetsvoorstel zal zelfstandigen flink beperken in hun keuzevrijheid voor het ondernemerschap. Veel opdrachten en werkzaamheden zullen enkel in een arbeidsovereenkomst uitgevoerd mogen worden. De huidige wet behandelt de zelfstandige als een paria. Dit is geen problemen oplossen, maar problemen creëren.


Marc Nijhuis

Voorzitter Bovib – De vereniging en brancheorganisatie van de onafhankelijke inhuur-intermediairs en brokers in Nederland

Bovib, de vereniging en branche-organisatie van de onafhankelijke inhuur-intermediairs in Nederland. Bekijk alle berichten van Bovib

10 reacties op dit bericht

 1. Wat mij in het plan niet helemaal duidelijk is; geldt dat inbedding principe nu uitsluitend voor zzp-ers/eenpitters? Of geldt hetzelfde criterium ook voor inhuurkrachten van bijvoorbeeld een detachering bedrijf waar de ingehuurde dan al in loondienst is?
  De formulering lijkt erop te duiden dat wanneer het werk bij de KLANT al tot ‘regulier’ werk behoort, hier geen inhuur van externen mag plaatsvinden.

  Indien dit inbedding principe uitsluitend geldt voor zzp-ers/eenpitters dan is dit toch rechtsongelijkheid? Bij aanbestedingen mag immers ook geen onderscheid gemaakt worden tussen grote en kleine bedrijven.
  Kortom hoe zit dit?

   • Dat is dus scheef. Als een gedacheerde concrete werkinstructies krijgt van de inhurende partij, dan is hij dáár in dienst. Zo niet dan verwijst de rechter het hele inbedding principe naar de prullenbak. Daar gaat het ook toe leiden. Rechtszaken en jurisprudentie gaan bepalen hoe het werkt. Niet mw. van Gennip.

   • En als ik nu als DGA vanuit mijn BV wordt ingehuurd, is deze wet dan niet van toepassing?

  • Je moet het anders zien. De overheid wil graag iedereen in loondienst hebben. Dat is eenvoudig controleerbaar en onder controle te houden. Eenvoudig te belasten etc..
   Als je er zo naar kijkt dan is het helemaal zinnig.

   Maar als ik als zzper graag zelf wil bepalen dat ik voor > 100 per uur 10 jaar bij 1 klant wil werken omdat dit een fijne continuiteit voor mij is. Dan mag dit niet. Want dat is geen ondernemen ????
   De overheid wil helemaal niet dat je zelf dingen bepaald. Dat is lastig voor ze en oncontroleerbaar.

   Mijn idee zou zijn. Verplicht aov, pensioen en sociale lasten te betalen. Klaar ermee. Dan hebben we een pracht van een flexibele groep. Ik kan zelf bepalen wat ik doe. De overheid krijgt vulling in zijn potjes en iedereen heeft een vangnet.

  • Heel terecht punt. De YACHT’s van deze wereld zouden heel blij zijn met een gebrek aan level playing field in hun voordeel. Alle ZZP’ers bij een detacheerder in loondienst die vervolgens wel die krachten als ‘externen’ mag leveren tegen hoge tarieven die ze zelf afromen.

 2. “De Bovib verwacht een herhaling van de paniekreactie in de markt na de invoering van de Wet DBA. Dat leidde uiteindelijk tot het huidige handhavingsmoratorium.”

  De voorstellen van van Gennip zijn zelfs een factor 10 erger dan de Wet DBA invoering waar Staatssecretaris Wiebes destijds volledig op nat ging en een extreme chaos in de interim markt vooroorzaakte met veel inkomensverlies en onzekerheid voor zelfstandigen.

  Van Gennip heeft

  A) de verkeerde route gekozen door niet eerst te kijken welk probleem nu eigenlijk opgelost moet worden en dit probleem te onderzoeken. Er wordt er wat geroepen over ‘teveel’ zelfstandigen (wanneer is iets teveel, waarom is het teveel) en over schijnzelfstandigen die eigenlijk in loondienst willen (hoeveel zijn dit er, in welke sectoren, hoe kan dit gericht aangepakt worden zonder kind met badwater weg te gooien.

  B) Het dogmatische van cie Boot overgenomen.
  Er wordt dogmatisch loondienst als norm gekozen en je bent alleen ondernemer als je niet in loondienst bent. Een ZZL’er. Een omgekeerde bewijslast.

  C) heeft geen idee hoeveel ellende ze zich op de hals haalt. Ga eens praten met de mensen die in de puinhoop van DBA zaten en of je dit écht wilt.

  Dit zou echt een verkiezingsonderwerp moeten zijn voor de miljoen + ZZP’ers in Nederland.

  • Als de pensioenfondsen worden verplicht om ZZPers te accepteren als klant dan is de belangrijkste pijn geleden. Verplicht een ZZPer dan om pensioen en af te dragen, net als een werknemer. Sterker nog, laat me ook gewoon sociale lasten afdragen.

   Hé weet je wat, als we toch op die route zitten: neem dan de ZZPer gewoon op in het wetboek als rechtspersoon. Dan zijn we van het hele gedoe af. Rechtspersoon, plaats in het arbeidsrecht, rechten, plichten, lusten en lasten allemaal geregeld en mensen die ervoor kiezen om als zelfstandige te werken kunnen lekker hun gang gaan.

   De belastingdienst snapt dan ook eindelijk waar we staan, al die rare uitzonderingen die niet benoemd kunnen worden omdat er eigenlijk geen juridische basis is… al die rare constructies, zoveel woorden die alleen juristen blij maken.

   De kern van de zaak is dat een eenpitter niet bestaat voor de wet. Iedereen draait om de kern heen en probeert met een nieuw doekje voor het bloeden zieltjes te winnen. Jammer maar helaas, als je de kern niet aanpakt komen we niet verder.

   Het enige alternatief is het ZZPer-schap opheffen, gaan we allemaal onze inkomsten opvoeren in de privé IB aangifte onder “inkomsten uit overig werk”. Ben ik van m’n boekhouding af, jaarcijfers, controles, KVK inschrijving, verzekeringen, BTW aangiftes. Is wat mij betreft een optie hoor, geen punt.

 3. Weer geen oplossing , terwijl het simpel is. Laat iedereen die in zijn levensonderhoud incl pensioensvoorziening kan voorzien vrij als ondernemer. Minimum verdienste per jaar is een makkelijk en controleerbaar criterium bv min €40 per uur. Helder en duidelijk

 4. ZZP er zijn is een keuze die ik 8 jaar geleden heb gemaakt nadat ik 33 jaar in vaste dienst had gewerkt.
  Ondernemer zijn, mijn keuzes die ik maak tussen werken en privé en niet word opgedragen door een werkgever heeft mij veel meer energie en werkplezier opgeleverd
  En kom ik tot de conclusie dat ik dit veel eerder had moeten doen en werk ik nog steeds dag/avond/en nachtdiensten
  Dit word in de toekomst de nieuwe manier van werken flexibel , plezier en het ziekteverzuim omlaag halen .
  Daar zou minister van Gennip onderzoek naar moeten doen hoog ziekteverzuim in de zorg
  Dus met al een onoplosbaar personeel te kort in de zorg bundelen wij op de werkvloer vast personeel en de ZZP er onze krachten en doen wij gezamenlijk waar wij goed in zijn goede Zorg leveren aan al de patiënten/cliënten /die van ons afhankelijk zijn .
  Dus minister van Gennip loop eens een aantal maanden mee dan ziet u het nijpend tekort aan personeel en hoe hard er word gewerkt om aan mensen die zorg hard nodig hebben die ook te kunnen geven .

  Angie hulpverlener