"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Interim-trends: lichte daling in HR opdrachten

In het tweede kwartaal van 2023 is het aantal aanvragen voor interim-HR-professionals met 9% gedaald. De totale vraag naar interimmers daalde met 6,6% ten opzichte van het eerste kwartaal.

Het aantal aanvragen voor interim-HR-professionals is in het tweede kwartaal met 9 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van Flexparency.

Hoewel een lager aanbod aan opdrachten in het kwartaal vlak voor de zomervakantie te verwachten is, ligt de daling in lijn met een algehele daling van het aantal opdrachten voor interim-professionals. “We zien dat de enorme vraag naar interimmers in het vakgebied HR – en vooral Recruitment – inderdaad wat stabiliseert”, zo legt Sanne Visser,  operationeel directeur van Compagnon, marktleider in vaste en interim HR-functies uit.  

Daling breed in de markt

De cijfers van Flexparency, een marktplaats die opdrachten verzamelt maar kandidaten daarnaast ook ondersteunt door geschikte opdrachten te vinden en de afwikkeling uit handen te nemen, laat zien dat de daling in het aantal opdrachten marktbreed is. Het aantal opdrachten in de vakgebieden ‘business’ en ‘finance’ daalde met respectievelijk 17,9% en 14,3%. Het aantal IT-opdrachten met 7,1%. Bijna de helft van alle aanvragen voor interim-professionals zit in de IT-hoek. 

Stabiliserende vraag

Dat de markt voor HR-opdrachten afkoelt, is in lijn met die algehele stabiliserende vraag, aldus Visser.  “Laten we zeggen dat het minder ‘overstuur’ is. Dat is niet gek, want na de Coronapandemie steeg de behoefte aan HR- en Recruitment-interimmers enorm. Hele sectoren moesten opnieuw gaan werven. Nu zien we dat de vraag stabiliseert, er bij de opdrachtgevers meer rust komt en er meer tijd is om een verdiepingsslag te doen in wat er nodig is op de HR-afdeling. Maar mede gezien de arbeidsmarkt blijven ‘human resources’ de onderscheidende succesfactor van organisaties en de reden om te investeren in HR.”

Lees ook:

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie