"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Federgon ziet markt interim-management in België flink groeien

Federgon, de Belgische federatie van de HR-dienstverleners, heeft haar jaarverslag van 2022 uitgebracht onder de titel ‘Met een open blik kijken naar de wereld van werk.’ Het doel: een blik werken op de arbeidsmarkt van morgen in België.

Expertise op managementniveau

Volgens het jaarraport 2022 van Federgon, de Belgische federatie van de HR-dienstverleners, huren bedrijven in België meer en meer op tijdelijke basis management-expertise in. De interim-managementsector groeide in 2022 met ruim 30% in omzet in het land; in sommige periodes steeg de omzet zelfs met 40%. Ook het aantal opdrachten groeide gestaag.

Opvallend is dat de groei van 2022 (30,2%) de hoogste is sinds het jaar 2011. Nog opvallender is dat de totale omzet van interim-management in België nog nooit zo groot is geweest, met een bedrag van 160 miljoen euro.

Uit het jaarrapport blijkt dat interim-managers vooral werden ingehuurd voor een functie in de categorie Finance, Administration & Legal. 58,8% van de opdrachten viel in deze categorie. Op de tweede plek staat HR Management met 16%.

Projectsourcing

Met een gemiddelde groei op jaarbasis van 4,4% in volume, was 2022 voor de projectsourcing-sector in België een goed jaar. Project sourcing is het best te vergelijken met wat we in Nederland detachering noemen. De omzet steeg met ruim 8%. Kwantitatieve en kwalitatieve schaarste aan talenten zet bedrijven aan om alternatieve instrumenten in te zetten en andere paden te bewandelen voor het inschakelen van talent. Projectsourcing biedt deze bedrijven een oplossing om op projectbasis extern talent in te huren.

Gemiddeld gezien blijft ook de projectsourcing stijgen, aldus Federgon. In vergelijking met 2021 en 2020 is het aandeel weer toegenomen.

Zo te zien zijn de gepresteerde uren projectsourcing per dag gestegen. Dit gebeurt erg geleidelijk, kijkend naar de resultaten van de afgelopen jaren. Die waarde staat nu op 50.000 uren per dag.

De projectsourcing-activiteiten zijn meer verspreid over verschillende sectoren dan de opdrachten voor interim-managers, blijkt uit het jaarrapport. De grootste categorie is Engineering met 31,7% en die wordt gevolgd door ICT (21,1%) en Office (20,2%).

Het volledige jaarverslag van Federgon over België is hier te lezen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie