"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nog maar vier weken. Bent u al klaar om WAB-proof te payrollen?

WAB heeft vooral flinke gevolgen voor payroll. Dat vraagt om een goede samenwerking tussen opdrachtgever en payrollonderneming.

Nog vier weken, dan treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Een wet die flinke impact heeft op alle typen arbeidsovereenkomsten. We merken dat de WAB nog steeds vragen oproept. Voor ons aanleiding om alle wijzigingen nog eens op een rij te zetten in een whitepaper. Daarin gaan we ook in op de effecten van payrollen.

WAB wijzigingen

De bedoeling van de wetgever is om met de WAB de verschillen tussen flexibel en vast werk kleiner te maken en bovenal te stimuleren dat werkgevers hun werknemers sneller in vaste dienst nemen.

Zo geldt er een Transitievergoeding vanaf dag 1 en krijgt de oproepovereenkomst een eigen definitie.

WAB proof payrollen

Naast de gevolgen van de WAB die invloed hebben op alle soorten arbeidsovereenkomsten, is er een aantal maatregelen dat specifiek van toepassing is op payrolling. Zo was payrolling nog geen juridisch omlijnd begrip met een wettelijke basis. Dat verandert per 1 januari 2020

De WAB introduceert ook het recht van payrollwerknemers op minimaal gelijke arbeidsvoorwaarden als die gelden voor werknemers in dienst bij de opdrachtgever. De payrollonderneming zal er als werkgever voor moeten zorgen dat de payrollwerknemer ook daadwerkelijk de arbeidsvoorwaarden krijgt die hem toekomen. De opdrachtgever is vanaf 1 januari 2020 gehouden alle informatie over de arbeidsvoorwaarden die gelden voor het relevante eigen personeel te verstrekken aan de payrollonderneming.

Daarnaast regelt de WAB dat bij payrollovereenkomsten het uitzendbeding niet van toepassing is.

De WAB zorgt er op deze manier voor dat concurrentie op arbeidsvoorwaarden via payrolling voortaan vrijwel is uitgesloten.

Dat wil zeker niet zeggen dat payrolling niet meer mogelijk is. De meerwaarde van payrolling is immers de ontzorging van de opdrachtgever door een professionele payrollonderneming. Dat blijft nog prima mogelijk.

Het vraagt wel om een goede samenwerking tussen een opdrachtgever en een payrollonderneming. Die zorgt ervoor dat de payrollwerknemer krijgt waar hij recht op heeft en de payrollonderneming niet wordt geconfronteerd met onverwachte claims van zijn payrollwerknemers. Immers, via de ketenaansprakelijkheid kan zo’n claim uiteindelijk terechtkomen bij de opdrachtgever, maar alleen als (een of meer van) de betrokken partijen in de keten hun verplichtingen voortvloeiende uit de WAB niet serieus nemen.

In onze whitepaper zetten we alle WAB wijzigingen op een rij en laten we vooral zien wat er nodig is om WAB-proof te payrollen. Inclusief een stappenplan voor opdrachtgevers.

De whitepaper kunt u hier aanvragen.

HeadFirst Group is marktleider in de Benelux op het gebied van het professioneel organiseren van externe inhuur. De organisatie biedt een diversiteit aan flexoplossingen, waaronder contracting, matchmaking, managed service providing (msp) en business consultancy. Er werken dagelijks ongeveer 15.000 professionals bij ruim vierhonderd opdrachtgevers in Europa, waarmee HeadFirst Group een jaaromzet realiseert van ongeveer 1,5 miljard euro. De bekendste merken van HeadFirst Group zijn de intermediairs HeadFirst, Between en Myler en MSP-dienstverlener Staffing Management Services. Door de unieke samenstelling van bedrijven – met ieder zijn eigen specialistische diensten - heeft HeadFirst Group een oplossing voor ieder inhuurvraagstuk. Zorgeloos inhuren, dat is onze belofte. Bekijk alle berichten van HeadFirst Group