"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Helft werkgevers stopt of vermindert inhuur zzp’ers

De helft van de werkgevers huurt dit jaar minder of helemaal geen zzp’ers meer in. Bijna de helft van de werkgevers probeert om de inhuur van flexibel personeel zeker te stellen door opdrachten aan te passen. 43 procent probeert zzp’ers in loondienst te nemen. Probleem daarbij is dat de meeste zzp’ers dit aanbod volgens de werkgevers niet aannemen.

Dit blijkt uit het ledenonderzoek ‘Inzet zzp in de knel?’ van werkgeversvereniging AWVN. Het onderzoek geeft antwoord op de impact van het opheffen van het zogenoemde handhavingsmoratorium op de inzet van zzp’ers door organisaties. Deze veelbesproken overheidsmaatregel houdt in dat de Belastingdienst de bestaande wetgeving rond zzp gaat handhaven. Als op papier sprake is van een zzp’er, maar in de praktijk voert de persoon werk uit dat niet te onderscheiden is van dat van een werknemer, dan kan dat leiden tot naheffingen voor werkgever en zzp’er.

Zzp’ers willen niet in dienst

De maatregelen die werkgevers treffen om er zeker van te zijn dat ze aan de zzp-wetgeving voldoen, hebben nadelige bijeffecten. Zo ziet 67 procent van de werkgevers dat zzp’ers niet bereid zijn om in dienst te gaan. Bij een derde van de werkgevers die minder of geen gebruik maken van zzp’ers, staat door de maatregelen de kwaliteit van de productie of dienstverlening onder druk. Ook maakt 45 procent van de werkgevers zich zorgen over de verhoogde werkdruk onder het zittende personeel door verminderde inzet van zzp’ers. Ruim een op de drie werkgevers zegt zich zorgen te maken over de kwaliteit van de productie of dienstverlening, nu zij minder of geen zzp’ers inhuren. Een vijfde verwacht dat zij hierdoor op termijn bepaalde producten of diensten niet meer kunnen leveren.

Een iets kleinere groep (27 procent) ziet geen directe gevolgen door de verminderde inzet van zzp’ers. Zij hebben het werk op andere manieren opgevangen, bijvoorbeeld door de inzet van uitzendkrachten of gedetacheerden. Hier hangt echter ook een prijskaartje aan: ruim een kwart van de werkgevers heeft te maken met hogere loonkosten door de inhuur via een andere flexvorm.

Onduidelijkheid duurt voort

Hoewel veel werkgevers hun zzp-beleid zeer kritisch hebben bekeken, blijkt er toch nog onduidelijkheid over de regels. Meer dan de helft van de werkgevers geeft aan het overheidsbeleid niet helder te vinden. Slechts een kwart geeft aan goed met de regels uit de voeten te kunnen.

In een reactie op het onderzoek stelt AWVN dat de gevolgen van de maatregel om bestaande wetgeving te handhaven, groot zijn, maar de uiteindelijk effecten op de arbeidsmarkt en de economie nog onduidelijk. ‘Als er minder zzp’ers worden ingehuurd, maar die zzp’ers gaan niet in dienst, wat doen ze dan?’ De werkgeversvereniging vindt het ‘zorgelijk’ dat er nog zoveel onduidelijkheid is over de regels. ‘Het moet voor iedere werkgevers helder als glas zijn of een persoon die voor hem of haar werkt een zzp’er kán zijn of een werknemer móet zijn. Daar ligt nog een behoorlijke uitdaging voor de Belastingdienst.’

Aan het AWVN-ledenonderzoek namen 242 werkgevers deel. Deze werkgevers huren zzp’ers in, of hebben in 2024 zzp’ers ingezet. Zij vormen een goede afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

31 reacties op dit bericht

  1. Hoeveel zzpers zitten op dit moment thuis,zonder inkomen?
    Denk dat dit de schatkist n vermogen gaat kosten aan misgelopen belasting inkomsten!

    • Al sinds januari geen opdrachten meer hier. Prima hoor, ik heb geen haast.

      Uiteraard hoop ik wel iets te verdienen dit jaar. Al dan niet in loondienst. Maar de afdracht aan de schatkist zal minimaal zijn.

      Het zou leuk zijn anderen ook even pauze zouden nemen. Zeker na een paar maanden zou het ziekteverzuim flink stijgen onder de vaste schil die nu alles op hun bordje krijgen.

      Maar ik weet zeker dat veel zzp’ers gewoon ergens anders in loondienst zijn gegaan.

  2. En hoeveel risicomijdende overstappers melden zich (pal) na hun proeftijd langdurig ziek met een werkgerelateerde burnout door het geforceerd moeten gedragen als loonslaaf ipv ondernemer?

  3. Graag of niet!

    In mijn geval, als IT’er: niet (meer) zolang ik geen vrij baan krijg te ondernemen zoals ik het zelf wil. De overheid moet blij zijn als ik een dubbelmodaal inkomen aan belasting afdraag en moet niet zeuren over hoe en wanneer ik mijn beroep zelfstandig uitvoer. Zij hebben mij harder nodig dan ik hen. Jammer voor de bedrijven die graag profiteren van mijn expertise.

    Ik denk er serieus over na een buitenlandse onderneming op te zetten, door al het belachelijke gedoe van de pennenlikkende ambtenaren gun ik de Belastingdienst mijn zuurverdiende geld niet langer.

    Ik hoop dat velen anderen die net als ik hun beroep zelfstandig en onafhankelijk uitvoeren niet zwichten voor de hetze die door de overheid gevoerd wordt. Graag of niet.

    • Ik sta geheel achter je met betrekking met de pennenlikkende ambtenaren. Maar de Bdienst is een uitvoerende instantie het echte probleem is de NSC en consorthen waar we op stemmen.

      Eigenlijk alleen de VVD komt ergens nog op voor ZP-ers de rest niet meer. Dus als het kabinet valt, vol op VVD.

      • waar was de VVD dan de afgelopen 20 jaar ofzo. De VVD verwacht een val van het kabinet en heeft een mooie bron potentiele kiezers gevonden, 1,8 miljoen ZZPers.

        nul komma nul vertrouwen meer in de politiek, iedereen zit daar voor zichzelf

      • Onder leiding van welke partij / kabinet heeft de wet DBA in 2016 opgesteld? VVD / Rutte. Onder leiding van welke partij / kabinet is er tot juli 2024 niets veranderd aan de wet DBA? VVD / Rutte. Onder leiding van die partij / kabinet werden de problemen in Groningen niet adequaat aangepakt. En de toeslagaffaire bleef onopgelost.

        • [Onder leiding van welke partij / kabinet is er tot juli 2024 niets veranderd aan de wet DBA? ]

          Dat is op zich niet erg. Zolang ze handhaving hadden uitgesteld tot 3024 was het voor iedereen (op wat vakbond en abmtenaar fosielen na) perfect.

        • We leven niet in de VS. Rutte had niets te zeggen . De coalitie neemt gezamenlijk een besluit. Dus geven en nemen. Zijn meerdere partijen.
          De PVV en NSC maken er ook een puinhoop van en dat zal met links niet anders zijn.

  4. ‘Als er minder zzp’ers worden ingehuurd, maar die zzp’ers gaan niet in dienst, wat doen ze dan?’

    – (vroeg)pensioen
    – sabbatical
    – zorgen voor kinderen/huishouden/(schoon-)ouders

    Bij heel wat werkenden is er niet per se een financiële noodzaak. Die pakken interessante klussen aan, en op een fantastisch loondienstbod zullen ze ook wel ingaan. Maar ze hoeven niet alles maar aan te nemen. Bij de groep die de schaapjes al op het droge heeft, of een partner heeft met een goed inkomen, gaat werken meer om zelfontplooiing.

    • Een hoop zullen gewoon in loondienst gaan, maar dan wel bij een ander bedrijf.

      Als zzp’er zet je je vaak ontzettend hard in. Als je dan in loondienst moet kun je dat beter bij een ander bedrijf doen waar je op een iets normaler tempo kunt werken.

  5. als je schijnzelfstandige zzp er bent of bent geweest heb je inderdaad een probleem. terecht lijkt me. als je wel echte zzper bent hoef je je geen zorgen te maken omdat je meerdere opdrachtgevers hebt, toch?

    • Nee, elke zzp’er heeft last hiervan doordat bedrijven onterecht angst hebben. Daardoor krijg je minder opdrachten en wordt het ook weer lastiger om zzp’er te blijven.

    • Dat zegt niets, je kan meerdere opdrachtgevers hebben en toch bij iedere opdrachtgever schijnzelfstandig zijn. Het ligt er helemaal aan hoe gewerkt wordt en dan is er een 9 punten stelsel welke chronologisch maar arbitrair door de Belastingdienst gewogen wordt. Kortom het is heel lastig te bepalen, iedereen heeft zo zijn eigen interpretatie.

      In feitte heb je 3 type zelfstandigen:

      Zelfstandige inzet bij Ziekte
      Zelfstandige inzet bij Capaciteit tekort
      Zelfstandige inzet bij Expertise die geheel niet beschikbaar is bij een klant.

      Die laatste (expertise) mag nog. Dus bijvoorbeeld een Chirurg, mag niet. Maar als het een chirurg is met een bepaalde specialisatie weer wel. Een standaard programmeur mag niet, maar is het een programmeur die bepaalde specialisatie en / of kennis heeft dan wel.

      Een timmerman mag niet, maar een timmerman die een bepaalde specialisatie heeft waardoor hij goed is in zijn vak mag wel weer.

      Ik begrijp er ook niets van

    • Het gaat er niet om of ik of een ander zich als echte ZZPer inzet, het gaat erom dat organisaties vanuit angst aan de voordeur minder inhuren waardoor uitholling van hun eigen medewerkers zal gaan ontstaan.

      De meeste ZZPers wachten af omdat ergens de schoen zal gaan wringen.

      Overigens denk ik ook dat het kansen biedt voor een ZZPer die wel oprecht via opdrachten werkt en aan de regels voldoen. Het kaft zal zich van de koren gaan scheiden.

      Ik span mezelf maximaal in om meerdere opdrachtgevers te hebben, op basis van mijn expertise ingehuurd te worden en naast een deel van een bestaande functie in te vullen, ook meerdere verandertrajecten te vervullen.
      Als ZZPer kom je in situaties waar meer nodig is dan je doorgaans van iemand in loondienst mag verwachten en in kortere tijd andere inspanningen moet verrichten.

      Ik snap die vreselijke beperkende en ondoorzichtige regels dus niet van deze onbetrouwbare overheid die notabene hun eigen regels niet eens opvolgen.

      Nederland en Europa brengen zichzelf naar een derde rangs land voor ondernemers en bepaalde bevolkingsgroepen. Enige visie op de huidige hoofdpijn dossiers ontbreekt ook, enkel en alleen belasting verhogen zien ze als oplossing. Dat dit onze volksvertegenwoordigers zijn baart me ernstige zorgen.

    • Als ICT consultant zit ik vaak op langdurige opdrachten met een einddatum vanwege specifieke kennis. Afgelopen jaar heb ik op kortere opdrachten gezeten waarbij ik ook enkele maanden thuis heb gezeten. Grosso modo komt het erop neer dat dit de schatkist meer geld kost omdat ik minder inkomsten heb en dus minder belasting hoeft te betalen. Ze kunnen beter handhaven op ZZP-ers die onder een bepaald uurtarief aan het werk zijn.

      De afgelopen 8 jaar heb ik geen dag thuis gezeten. Nu trouwens ook niet… maar ik probeer een remote klus te vinden en dan wordt het emigreren.

  6. Het werk moet uiteindelijk toch gebeuren maar wat een ondoordachte actie weer van de overheid. Ik heb t nu even minder ruim maar red het wel tot alles weer anders wordt omdat de arbeidsmarkt vastloopt. En even rustiger is eigenlijk ook wel lekker. Het is alleen wel een heel ander verhaal voor mensen die niet de luxe hebben om even minder werk te hebben. De overheid is op dit moment extreem incompetent en ga aub niet de VVD verdedigen zoals ik soms lees. Zij zijn onderdeel van het probleem.

  7. k ben ZZP’er en val in de categorie schijnzelfstandige. Dit komt doordat mijn opdrachten voornamelijk onder “ziek of piek” vallen. Hoewel ik 15 jaar lang projectmatig heb gewerkt, vind ik het leuker om organisaties tijdelijk te ondersteunen vanuit de lijn.

    Gelukkig biedt de huidige wetgeving nog steeds de mogelijkheid om als zelfstandig ondernemer (ZZP/DGA) actief te blijven en toch opdrachten binnen “ziek en piek” te vervullen. Je hoeft niet in dienst te treden bij iemand anders of iemand toe te laten in je BV. In de constructie waarin ik ben gestapt, ben ik gewoon ondernemer zoals ik altijd was.

    Echter, de regelgeving is zo doorgeschoten dat ze het eigenlijke doel volledig hebben gemist. Ik vind het vervelend dat ik in een andere constructie moet werken om hetzelfde werk te kunnen blijven doen.

  8. Nee Jelle.
    Ik denk dat je zelf duidelijk geen ZZPer bent, anders had je geweten dat het daar al lang niet meer over gaat.
    Het gaat erom of het werkt dat je doet bij je klant, ook door mensen in loondienst gedaan wordt. Als dat zo is ben je een schijn zelfstandige tegenwoordig, ook als die je dat bij 5 opdrachtgevers. Je mag blijkbaar je kennis een vaardigheden niet meer individueel aanbieden maar wordt gedwongen in een loondienst constructie.

  9. Blijft het raar vinden, dat ze zelf wel schijnzelfstandigen blijven inhuren, en dan de boete betalen voor hun en hun eigen. Van ons belasting geld. Dat erbuiten gelaten. Na zo’n 25 jaar ineens de boel omgooien gaat niet werken. Het gaat puur om geld, en daar zijn genoeg voorbeelden van hoe het ook kan. Kijk eens naar Spanje als je daar zzp’er bent of België, want 1 ding het gaat gewoon om geld en niet anders.

  10. Ik zie op onder andere freelance.nl en interimwerkt dat overheidsinstanties juist wel zzpers blijven inhuren. Waar veel opdrachten bij het reguliere bedrijfsleven uitblijven. En ja je mag nog wel degelijk zzper inhuren, maar kijkend naar die opdrachten en hun geboden tarieven per uur….. dit schuurt

  11. Ik ben zzp-er geworden omdat er niet naar mij geluisterd werd. Kon mij niet ontplooien binnen de instellingen waardoor ik bij niet meer wilde inzetten. Ik deed mantelzorg maar door de werkdruk kon, mocht dat niet meer. Moest moeders maar in het verpleeghuis stoppen. Dan werk je voor een zorginstelling. Geen tijd meer voor cliënten om even een praatje te maken. Door gespecialiseerde verpleegkundigen weggezet worden, als je met iets kwam wat misschien voor de cliënt zou kunnen werken, als dat ik daar niet over mocht praten, daar waren hun voor. Dan moeten ze dat wel bespreken met de cliënt en niet voor de cliënt gaan denken. Nee de zorg is geen zorg meer, het is een verdien model geworden. Ik werk nu voornamelijk alleen met pgb cliënten daar kan ik wel mijn werk doen gewoon doen, het zorgen voor een cliënt. Daar kan ik wel bespreken over andere soorten zorg, materialen enzo. Ik voel mij nu meer een verzorgende ig. Door zzp-verpleegkundigen word ik ook gezien en gehoord. Ik maak mij niet druk. Vind het alleen zorgelijk dat er straks geen zorg meer is voor de mensen die dat nodig hebben. Laat de boel maar instorten. Zorg dat er meer geluisterd word naar de werknemers, Cao moet beter. Zolang dat niet verbeterd kom ik niet terug bij zorginstellingen.

  12. Wat versta je onder echte ZZPer? het probleem is juist dat hier dus geen duidelijk kader voor is. ZZP is nog niet eens een rechtsvorm, het is een eenmanszaak zonder personeel. Een eenmanszaak met personeel is geen ZZP. Dus daar begint de verwarring al

  13. Bij veel overheidsinstanties blijft de vraag naar zzp’ers bestaan, maar de schakelorganisatie zet deze opdrachten om naar loondienstverbanden. Persoonlijk ervaar ik dit als een grote belediging. Tijdens gesprekken met overheidsinstanties ontdek ik regelmatig dat de opdracht oorspronkelijk als zzp-opdracht bedoeld was, maar alsnog wordt omgezet naar een loondienstconstructie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *