"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Podcast over hoofdlijnenakkoord: “veel continuiteit, weinig modern”

Het kersverse hoofdlijnenakkoord is op het vlak van arbeidsmarktbeleid weinig vernieuwend. Tot die conclusie kwamen arbeidsmarktexpert Peer Goudsmit, ZiPconomy hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts en podcasthost Narada Bouwland in de podcast ZiPtalk.

Het hoofdlijnenakkoord ademt voor wat betreft het arbeidsmarktbeleid vooral continuïteit uit en is weinig vernieuwend. Tot die conclusie kwamen arbeidsmarktexpert Peer Goudsmit, ZiPconomy hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts en podcasthost Narada Bouwland in ZiPtalk uitzending over het nieuw bereikte akkoord.

Hat akkoord borduurt voort op de plannen en wetten van minister Van Gennip. Die waren gebaseerd op een polderakkoord (het SER-MLT), dat weer een uitwerking was van de adviezen van de Commissie Borstlap. Juist de meer vernieuwingsgezinde elementen van Borstlap, die niet in de plannen van Van Gennip zaten, zitten ook niet in de plannen van een nieuw kabinet. Denk bijvoorbeeld aan een contractneutraal sociaal-stelsel of het ‘vast minder vast’ maken.

De vier partijen willen onder andere door met de nieuwe zzp-wet van Van Gennip (Wet VBAR). Over de exacte invulling daarvan staat niets te lezen in het akkoord. Die invulling – leg je bijvoorbeeld de nadruk op of iemand ‘ingebed is’ of de nadruk op of iemand ‘ondernemer’ is – is wel zeer bepalend voor de zzp-markt. VVD en NSC hebben hierin vooralsnog een ander standpunt. “Het wordt interessant of een nieuwe minister hier een eigen visie op gaat ontwikkelen dan wel dat het vooral aan de Tweede Kamer is om het standpunt te bepalen. Het feit dat NSC niet in de Eerste Kamer zit, wordt dan extra relevant” zegt Ruts.

Goudsmit mist een ‘skillsbased immigratiebeleid’. “Zonder arbeidsmigranten kunnen we niet”, stelt hij. De genoemde punten om meer grip op migratie te krijgen maken niet duidelijk wat het nieuwe kabinet nu als gewenste en minder gewenst arbeidsmigratie ziet.

Luister of kijk het gehele gesprek na via Spotify of YouTube. Met daarin onder meer ook de plannen rond het Toelatingsstelsel voor uitzenders en het terugdraaien van de verlaging van de MKB winstvrijstelling.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *