"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VZN over hoofdlijnenakkoord: zoet en zorgen

Vereniging Zelfstandigen Nederland heeft grote zorgen over het nog steeds uitblijven van duidelijkheid over zzp-criteria.

Het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB bereikt hebben bevat positieve punten voor zzp’ers, zoals lastenverlaging op arbeid en het terugdraaien van de recent aangekondigde verlaging van de mkb-winstvrijstelling. Bovendien wordt er in het hoofdlijnenakkoord gesproken over zelfstandigenbeleid, waarmee deze groep ondernemers wordt gezien en erkend. Dat stemt positief, vindt de belangenbehartiger Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Maar, er zijn volgens VZN ook zorgen. Afschaffing van het lage btw-tarief raakt veel zelfstandig ondernemers rechtstreeks in hun portemonnee. En het aankomende kabinet zegt meer zekerheid op de arbeidsmarkt voor echte zelfstandigen te willen stimuleren door verdere behandeling van de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). VZN-voorzitter Cristel van de Ven: “De huidige conceptwet VBAR staat juist haaks op zekerheid voor echte zelfstandigen. Echte duidelijkheid krijgen zelfstandigen wanneer we scherpe ondernemerscriteria met elkaar formuleren.”

VZN roept het nieuwe kabinet daarom op om, bij de behandeling van de Wet VBAR, de enorme hoeveelheid reacties uit de internetconsultatie mee te nemen, en te komen met duidelijke ondernemerscriteria. De vereniging  waar via haar leden ruim 120.000 zzp’ers bij zijn aangesloten – wil graag verder in gesprek met de Tweede Kamer en de nieuwe bewindslieden over hoe te komen tot “aantoonbare, uitlegbare en controleerbare ondernemerscriteria.” De ideeën van VZN zijn eerder al uitgewerkt in een manifest.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *