"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe Booking.com de inhuur van creatieve freelancers stroomlijnt

Intekenen op een freelance klus bij Booking.com met hetzelfde gemak als waarmee je een vakantietripje boekt. Dat is het idee achter de talent community die Booking.com heeft ontwikkeld samen met Randstad Sourceright.

Zoals bij veel organisaties verliep bij Booking.com de inhuur van externen tamelijk hapsnap. Om het strakker in te regelen is een Managed Service Provider (MSP) programma opgezet, vertelde Becca Sil in 2023 aan ZiPconomy. Sil is hoofd Contingent Workforce bij Booking.com. Sinds de komst van het MSP-programma is op inhuurprocessen bespaard en is er meer grip op de inhuur.

Creatieve klussen

Creatieve freelance klussen vallen buiten dat MSP-programma, omdat het inhuurproces anders verloopt, aldus Sil een jaar later in een telefoongesprek. Het maken van content voor het platform gebeurt door creatieve freelancers. Deze vertalers, schrijvers, designers, foto- en videografen werken op opdrachtbasis. Ze worden veelal betaald per klus, soms per aantal woorden of per foto.

Het reisplatform zocht naar een manier om het matchen en inhuren van deze zelfstandige professionals te stroomlijnen. Bovendien wilde het een duurzame relatie opbouwen met gewaardeerde talenten.

Booking.com ontwikkelde daarvoor samen met Randstad Sourceright een ‘talent-community‘. Kandidaten landen aan de voorkant op een speciale gigs-pagina, waar korte enthousiaste verhaaltjes van vakgenoten worden afgewisseld met praktische informatie.

Daarachter faciliteert de technologie van freelancemarktplaats Twago een soepele inschrijving in de talentpool. Voor toelating tot de community is een assessment vereist. Een fotograaf levert zijn portfolio in, een vertaler doet een vertaaltest. Ook bekende gezichten wordt gevraagd zich in te schrijven in de talent pool. Zo ontstaat een pool van talenten gescreend en klaar om te werken.

Administratie stroomlijnen

Om het freelancers makkelijker te maken, wilde Booking.com ook het betaalproces stroomlijnen. Daarvoor is de samenwerking gezocht met global payroller CXC, vertelt Sil. CXC doet de hele administratieve afhandeling, van het opstellen van contracten tot het betaalproces. Freelancers werken met een open contract van anderhalf jaar, waarin ze één maar ook tien klussen kunnen krijgen. Factureren gaat in een self-bill-systeem, waar de accordering is ingeweven. “Dat scheelt hen een hoop werk. Maar ook voor ons betekent het een enorme efficiencyslag”, zegt Sil. “We gaan van vijfhonderd facturen per maand reviewen en verwerken naar één overzichtsfactuur per maand. Daarbij zorgt CXC ook voor de nodige compliance. Het verzamelt en monitort de wettelijke vereiste gegevens die elk land vereisen.”

Total Talent Management

Nu de processen voor inhuur ingericht zijn, is het makkelijker om een Total Talent Management-strategie te ontwikkelen. Op de Careers-pagina staan naast de vacatures voor vaste banen ook knoppen voor het Early career-programma en freelance opdrachten. “Alle routes komen naast elkaar in beeld. Kandidaten kunnen op die manier vergelijken welke route het beste bij hen past.”

“Het is duidelijk op de carrièrepagina dat je in alle rollen die je via onze Gigs-link ziet, niet als werknemer rechtstreeks voor ons werkt”, zegt Sil. “Toch behouden deze pagina’s de look and feel van ons merk.”

Voor het people-team van Booking.com helpt de community breder te kijken in het netwerk. “Onze teams voor permanente en contingent recruitment zoeken elkaar nu op. We bespreken welk type talent het beste past op een bepaalde vraag.”


De talent community van Booking.com en Randstad Sourceright is een van de genomineerden voor de Total Talent Management Award dit jaar.

Lees ook over de winnaar en de andere genomineerden:


Lees meer:

Foto Paulo Moura

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *