"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Bij ons draait alles om onafhankelijkheid en transparantie’

Binnenkort vertrekt oprichter Rick Groot uit de directie van Flextender. Zijn collega-directieleden Mariëtte Wendrich en Jaap Jan Westland geven vanaf dat moment samen leiding aan de organisatie. Een mooie aanleiding voor een gesprek over ontwikkelingen op de inhuurmarkt, toekomstplannen én een terugblik op 13 jaar Flextender: “We zijn uiteindelijk disruptive geweest en ik zie ons als een voorbeeld van de manier waarop je markten kunt openbreken en ombuigen.”

Ruim 13 jaar geleden richtten jullie Flextender op. Waaruit is het idee voor Flextender ontstaan? Wanneer ging het lampje branden?   

Rick Groot: “Ik geloof erg in transparantie. Voordat ik startte met Flextender had ik 15 jaar in de beurswereld gewerkt. Daar heb ik de overgang meegemaakt van de tijd dat we allemaal op de beursvloer stonden te schreeuwen in een jasje naar de schermenhandel. Die oude situatie kenmerkte zich door beperkte toegang tot de beursorders, een markt die inefficiënt geprijsd was en veel verborgen marges kende. Dat kantelde met de komst van de schermenhandel naar een transparantere en veel beter werkende markt. Dat was voor mij een les over de grote waarde van transparantie.” 

“Al vrij snel zag je vergelijkbare ontwikkelingen op allerlei terreinen, van de verkoop van tv’s en vakantiereizen tot notariskantoren: alles werd transparant. Ik geloof erin dat uiteindelijk iedere sector die slag naar transparantie gaat maken. Na mijn ervaringen op de beursvloer ging ik nadenken over de vraag: in welke markt zitten nog veel verborgen kosten en veel inefficiënties? En zo kwam ik bij de inhuurmarkt terecht, met focus op de overheid.”

Gelijke kansen

Ik dacht: waarom maken we niet een platform waar de markt voor inhuur voor iedereen toegankelijk is en niet alleen voor de detacheerders die een warme stoel hebben? Bied iedereen gelijke kansen vanuit het idee ‘de beste professional voor de beste prijs.’”

Het basisidee was er dus. Op zoek naar een collega-ondernemer bleef Rick dichtbij huis: “Ik haalde iedere week kaas bij mij op de hoek en daar stond Jaap Jan als 22-jarige diamant in wording. Ik sprak hem regelmatig en dacht: die kerel heeft een gezonde bovenkamer. We hebben vervolgens marktonderzoek gedaan en daar kwam een go uit. Daarom besloten we samen te starten, onder de naam Gemeente Marktplaats. Vanaf het begin richtten we ons op de publieke sector. Later veranderden we die naam in Flextender.”

Jaap Jan Westland vult aan: “Ja, dat was een mooie tijd. We zijn met z’n tweeën begonnen. We hadden al wel drie bureaus, want we vertrouwden op groei. De eerste dag was het letterlijk: bureaus in elkaar zetten en telefoon aansluiten. Toen we begonnen kwam ik koud uit de studiebanken en had Rick er al jaren op zitten. Voor de cultuur die we hebben neergezet gaan ook alle credits naar Rick. Hij heeft altijd gezorgd voor een platte organisatie. Veel vertrouwen geven en daardoor ook wel wat verwachten van de mensen. Want vertrouwen moet je wel waarmaken. Die cultuur is er nog steeds en dat resulteert onder meer in een laag verloop en een wendbare organisatie. Qua mobiliteit zitten we 25 procent onder het landelijk gemiddelde. We hebben een laag verzuim en een hoop lol: hard werken en hard genieten.”

We zijn met z’n tweeën begonnen. We hadden al wel drie bureaus, want we vertrouwden op groei.

Flextender zit in een periode van snelle groei. Hoe is de ontwikkeling van jullie organisatie door de jaren heen gegaan?

Rick: “Die eerste jaren liep het wel goed, maar het vak van de huidige MSP stond nog in de kinderschoenen in vergelijking met nu. In het begin waren er vier of vijf grote partijen die concurrerend waren. Dat waren de MSP’s in de top. Wij waren de luis in de pels en dat wilden we ook graag zijn. We hebben ook tegenslagen en tegenwerking gehad, want voor bestaande verdienmodellen vormden we een bedreiging. We hadden een opdrachtgever, die had één detacheerder die daar 60 professionals leverde tegen een gemiddelde marge van rond de 40 euro per uur. Door tussenkomst van Flextender daalde het aantal naar 15 professionals met een marge van 15 euro; voor die partijen was dat een derving van een paar miljoen. Dat gaf in de markt weerstand bij leveranciers. De overheid werd uitgekleed door sommige detacheerders en die macht raakten ze kwijt.”

Doorbraak

“De echte doorbraak kwam voor ons in 2016 met de wijziging van de aanbestedingsregels. Overheden begonnen zich steeds meer te realiseren dat ze conform Europese regels moesten handelen. Ze werden zich ervan bewust dat ze rechtmatig moesten inhuren. Wij hadden als een van de eersten een DAS voor externe inhuur. Dat werd succesvol ingezet en daarmee zijn we doorgegroeid tot wat we nu zijn: een onafhankelijk MSP met circa 50 medewerkers en ongeveer 100 opdrachtgevers in de publieke sector. We zijn marktleider in gemeenteland.”

“Een andere succesfactor is dat we volledig zijn ingesteld op het neerzetten van een goed en kwalitatief hoogwaardig product en minder op sales. Andere organisaties beginnen vaak eerst met sales en daarna komt de inhoud. Wij denken precies andersom en daarom staan we waar we staan.”

Jaap-Jan: “En we willen een 100 procent onafhankelijke positie innemen. Bij ons draait alles om onafhankelijkheid, transparantie en eerlijke inhuur. We hebben geen eigen kandidaten, geen belangen in leveranciers en we hebben ons eigen VMS. Die elementen samen zorgen ervoor dat we geheel onafhankelijk en op een eerlijke manier de markt kunnen bedienen.”

“Vanaf het begin hebben we ook de dienstverlening naar klanten hoog in het vaandel. De vraag of en hoe je bereikbaar bent is heel belangrijk. Toen wij startten waren er een aantal vergelijkbare marktplaatsen, maar dat waren black boxes; je kon er een cv instoppen en als je geluk had hoorde je een paar weken later iets terug. Wij geven altijd een persoonlijke terugkoppeling, ook als het niet tot een opdracht komt. Dat is een kernwaarde en ondanks onze groei willen we daar zeker aan vasthouden.” 

Welke veranderingen hebben jullie door de jaren heen in de markt gezien?

Rick: “De markt is meer en meer volwassen aan het worden. Er is zoals gezegd een toenemende bewustwording van het belang van rechtmatig en onafhankelijk, ook wel Vendor Neutraal, inhuren. Ik zie ook een sterke wens vanuit de private markt om daadwerkelijk ontzorgd te worden. Grotere organisaties zien meer en meer het voordeel van het hebben van een MSP voor hun inhuuractiviteiten. Door al die ontwikkelingen zal de markt naar mijn verwachting nog wel even doorgroeien.”

Doorgaan op de ingeslagen weg

“We zien overigens nog steeds veel inhuur om ons heen die niet transparant verloopt. Er zijn nog te veel onzichtbare belangen bij het plaatsen van de kandidaat en dat ontwricht de markt. Het bevestigt ons alleen maar in ons besef dat we door moeten gaan op de weg die we zijn ingeslagen.” 

Waarom heb je dit moment uitgekozen om te vertrekken uit de directie?

Rick: “De timing is goed. Het fundament staat. Ik ben een type manager die veel vertrouwen geeft. Ik geloof in de uitspraak ‘onder een hoge boom groeit geen gras’. Veel DGA’s in mijn positie worden op een gegeven moment meer een tegenwerkende dan een meewerkende kracht. Ik ben echt de ondernemer en de starter en bouwer. Ik blijf betrokken als actieve aandeelhouder en motivator, maar de organisatie die er nu staat is er echt bij gebaat dat Mariëtte en Jaap Jan de directie nu samen vormen. Ze zijn een volwaardig boegbeeld van Flextender en gaan er zeker wat moois van maken, daar heb ik alle vertrouwen in.”

Jaap Jan: “Wat ik sterk vind van Rick is dat hij weet waar hij goed in is en wanneer hij kan stoppen. Stoppen op je hoogtepunt is ontzettend lastig, dus ik vind zijn timing daarin heel knap. We hebben samen in 13 jaar heel veel meegemaakt, dus intermenselijk doet zijn vertrek natuurlijk wat met me. Ik vond het heel inspirerend om met Rick te werken, heb veel van hem geleerd. Zijn vertrouwen richting Mariëtte en mij waardeer ik erg.”                          

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?

Jaap Jan: “Er gaan zeker geen schokkende koerswijzigingen plaatsvinden. We gaan door op de weg die we vanaf de oprichting zijn ingeslagen. We geloven erin dat we de flexmarkt in de publieke sector continu kunnen verbeteren. We zien wel grote kansen om door te groeien naar andere sectoren. Dat vraagt van ons dat we op alle vakgebieden blijven doorontwikkelen.”

We geloven erin dat we de flexmarkt in de publieke sector continu kunnen verbeteren.

“Daarnaast geloof ik dat we richting onze huidige opdrachtgevers ook steeds meer kunnen doen met het ontsluiten van data. Bovendien kunnen we onze opdrachtgevers faciliteren in het nemen van datagedreven beslissingen. We kunnen trends waarnemen en die meenemen in onze dienstverlening. Dat zijn allemaal elementen waarmee we nog meer grip op het inhuurvraagstuk kunnen creëren.” 

Tot slot, Rick, waar ben je het meest trots op als je terugkijkt op jouw jaren bij Flextender? 

Rick: “Ik ben vooral trots op het team en op de prestatie die we samen hebben geleverd. We zijn uiteindelijk disruptive geweest en ik zie ons als een voorbeeld van de manier waarop je markten kunt openbreken en ombuigen.”


Mariëtte Wendrich en Jaap Jan Westland vormen vanaf heden samen de directie van Flextender. Vanwege haar zwangerschapsverlof was Mariëtte niet bij het interview aanwezig.


 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *