"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

AI baant de weg voor Total Talent Acquistion (TTA)

Nieuwe technologie maakt de komst van Total Talent Management (TTM) mogelijk. Eindelijk, want het buzzword is al te lang in de boardrooms blijven hangen. Hoog tijd om hiermee aan de slag te gaan. Deze boodschap werd tijdens het jaarlijkse Harvey Nash-seminar kracht bijgezet met een prachtige praktijkcase.

Op 6 februari jl. vond het 11e Harvey Nash seminar over de inhuur van personeel plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Met de antieke treinen als decor stond dit event juist in het teken van mogelijkheden die de nieuwe technologie (AI) biedt voor de inhuurmarkt van personeel.

Voor de circa 200 aanwezige genodigden was het niet alleen een prettige setting om vakgenoten (weer eens) te spreken tijdens lunch en borrel. De presentaties zijn vooral een inspiratie om TTM in de praktijk te brengen. Het mag dan een veelbesproken thema zijn in de boardroom, echt goede voorbeelden zijn nog altijd schaars. 

Er was dan ook bewust gekozen voor een pragmatische insteek: presentaties met praktische TTM-oplossingen om het juiste talent (vast of flex) beter te vinden en te binden. Niet voor niets bestond het gemêleerde publiek uit HR- en Inkoop-professionals, variërend van strategisch tot operationeel niveau. Van contingent workforce managers tot category managers, inkopers, professional services, HR- en inhuurdeskprofessionals – het idee is dat elke bezoeker aan het eind van de dag minstens met enkele handvatten de deur uitstapt om daadwerkelijk mee aan de slag te kunnen gaan.

‘AI de doorbraak voor inhuurmarkt’

Misschien was het trendverhaal van Peter Reagan van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Staffing Industry Analysts (SIA) voor de één gesneden koek en voor de ander ‘te ver van mijn bed’ – interessant voor iedereen was zijn voorspelling dat nieuwe technologie de ‘enabler’ is die Total Talent Acquistion (TTA) binnen handbereik brengt. “Tien jaar geleden gaf ik mijn eerste presentatie hierover. Sindsdien heb ik er nog maar weinig van gezien. Maar Artificial Intelligence (AI) kan wel eens de doorbraak zijn. Dit gaat een enorme boost geven aan (intelligente) automatisering.” 


Reagan haalde de technology curve aan, waarbij de technologie zich gestaag ontwikkelt en mensen de effecten op korte termijn overschatten – ‘Chat GPT gaat alles overnemen’ – en op lange termijn onderschatten – ‘het zal zo’n vaart niet lopen met mijn baan’. 


Reagan zei dat de arbeidsmarkt wel degelijk zeer drastisch verandert. Dat staaft hij door te wijzen op cijfers van het World Economic Forum (WEF). Die stelt dat er tot 2025 wereldwijd 97 miljoen banen zullen bijkomen door AI en nog veel meer banen zullen verdwijnen. “Dat gaat ook een enorme impact hebben op inhuurprogramma’s. Zo worden heel andere, nieuwe skills en competenties van talent gevraagd.” 

Ook zal de nieuwe technologie de werving en selectie van vast personeel en externe professionals ingrijpend veranderen. AI biedt volgens Reagan nu al tal van toepassingsmogelijkheden waar HR en intermediairs hun voordeel mee kunnen doen, zoals screening & skills assessment, talent matching & sourcing, compliancy & risk-monitoring, data- en predictive analyses, email management en chatbots. Allemaal handige tools om in te zetten op de krappe arbeidsmarkt waar ‘de race voor talent nog harder zal gaan’.

‘Onzekerheid leidt tot verandering’

Op basis van cijfers van zijn eigen SIA ziet Reagan een zonnige toekomst voor organisaties die zich met de inhuur van personeel bezighouden. “Wereldwijd groeit de acceptatie van flexwerk. De gemiddelde flexschil van organisaties wereldwijd is nu 19%, over twee jaar 21% en over tien jaar 26%.” 

Dat de inhuurmarkt volwassen wordt, blijkt volgens hem uit het feit dat wereldwijd 77% van de (grote) organisaties een VMS gebruikt en 68% de inhuur uitbesteedt aan een MSP – een vrij vlakke ontwikkeling de afgelopen jaren.
Gespannen geopolitieke situaties, een kwakkelende economie en onzekerheid over technologische ontwikkelingen zijn volgens Reagan geen belemmering. Integendeel. “Onzekerheid leidt tot verandering, disruptie. En dat is juist positief.”

ERTMS: IT’ers voor nog niet bestaande banen

En dan het beloofde praktijkvoorbeeld: ProRail, verantwoordelijk voor het spoorwegnet, moet de komende jaren het 50 jaar oude (analoge) seinstelsel vervangen door European Rail Traffic Management System (ERTMS), een nieuwe, digitale Europese standaard voor treinbeveiliging. “Dat is een gigantisch (miljarden)project, groter dan de operatie van stoom naar stroom”, zegt Evert Schipper die dit als programmamanager in goede banen moet leiden. 

Hiervoor moeten 17.000 medewerkers, van machinist tot verkeersleider, worden opgeleid. En nog groter is de uitdaging om mensen te vinden die dit nieuwe systeem kunnen aanleggen en uitrollen in heel Nederland. Voor de implementatie van ERTMS zijn vooral IT’ers nodig, maar dan wel IT’ers die deze nieuwe technologie beheersen. Probeer als HR die maar eens te rekruteren of als externe professionals in te huren. Vast of flex is hier niet de kwestie. Het probleem is dat de nieuwe IT’ers heel hard nodig zijn, maar gewoonweg niet voorhanden omdat het nieuwe banen voor een geheel nieuwe techniek betreft.

Alle trainees hetzelfde salaris

Zeven betrokken partijen, van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail tot onderaannemers, kwamen tijdens een rondetafelgesprek op het idee een eigen talentenprogramma op te zetten om deze nieuwe IT’ers zelf op te gaan leiden. Sinds afgelopen najaar volgen de eerste 16 geselecteerde universitair geschoolden met circa twee jaar werkervaring en affiniteit met het spoor én ICT, een internationale opleiding en competentieprogramma. De trainees worden klaargestoomd voor de baan die nog niet bestaat. 

Prima oplossing, zou je denken, maar ProRail liep tegen het probleem aan dat deze mensen recht hadden op verschillende arbeidsvoorwaarden volgens verschillende CAO’s. “Dat willen we niet”, zegt Schipper. “Iedereen volgt hetzelfde programma en dus moet het startsalaris voor iedereen gelijk zijn. ProRail heeft daarom Harvey Nash ingeschakeld. Niet alleen voor de werving en selectie, ook alle trainees worden nu ingehuurd via Harvey Nash. Schipper: “Het is mooi dat Harvey Nash ons hierbij kan helpen.” 


Gastheer Thijs Maters ziet in het ERTMS-project een prachtige praktijkcase. “Zonder het zelf zo te noemen passen ze Total Talent Management (TTM)-denken toe: veel meer geredeneerd vanuit het werk dat gedaan moet worden dan vanuit specifieke capaciteit die ingehuurd moet worden. Van daaruit kiest men de beste oplossing, in dit geval een traineeship. Daarnaast is het mooi om te zien hoe verschillende organisaties de handen ineenslaan en gezamenlijk een arbeidsmarktprobleem oplossen.”

In een vervolgartikel gaan we uitgebreid in op twee andere presentaties tijdens het recente Harvey Nash-seminar: alle ins and outs van de campagne Total Talent 2024 van netbeheerder Alliander. Adviesbureau Intenza geeft tips & tricks over hoe je alle stakeholders – inclusief inhurende managers – kunt laten committeren aan het inhuurproces.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *