"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe werk jij aan Total Talent Management? Maak kans op de eerste TTM Award

Hoe breng jij in jouw organisatie vaste en flexibele medewerkers samen? De jury van de eerste Total Talent Management Award beloont mooie voorbeelden en vernieuwende tools voor integraal talentbeheer.

Steeds meer organisaties zijn bezig met Total Talent Management (TTM), oftewel: ze werken toe naar één aanpak voor werving, selectie en aansturing van vaste en flexibele medewerkers. “Het klinkt misschien logisch, maar het is nog bijna nergens vanzelfsprekend”, zegt Marleen Deleu, strategisch TTM-adviseur en directeur van platform Nextconomy. “Om organisaties te motiveren en inspireren, organiseren we dit jaar voor het eerst de Total Talent Management Awards.”

Oplossingen en eerste toepassingen

Er zijn twee prijzen: de Total Talent Management Award en de ​Total Talent Management Innovation Award. De eerste prijs draait om de praktische uitvoering van TTM. Het is een award voor organisaties die stappen zetten om één beleid te voeren voor vast en flexibel talent. Elke organisatie die bezig is met TTM kan een casus insturen. De tweede prijs is bedoeld voor slimme TTM-oplossingen, zoals software. 

Een deskundige jury beoordeelt de casussen en maakt op 21 maart de winnaars bekend tijdens de derde Total Talent Summit in Breda. Jurylid en TTM-projectleider Mark van Assema: “Volledig TTM zien we nog bijna nergens, dus dat is geen vereiste. Het gaat erom dat je een eerste stap hebt gezet. Heb je bijvoorbeeld al één talentpool voor vaste werknemers en freelancers? Neem je ook de externen mee in opleidingstrajecten en niet enkel mensen die op de loonlijst staan?”

TTM wordt steeds populairder

Deleu en Van Assema publiceerden vlak voor de coronacrisis het boek Mis geen talent. Hierin beschrijven ze TTM aan de hand van de eerste casus in de Benelux, namelijk bij de Vlaamse omroep VRT. “We zagen toen al dat het belangrijk zou worden om integraal met talent om te gaan”, vertelt Deleu. “Toen brak de coronacrisis uit en hadden HR- en inkoopmanagers andere prioriteiten. Maar sinds 2022 zien we dat er steeds meer aandacht voor is. De vorige Total Talent Summits in Breda en Brussel waren bijvoorbeeld ontzettend populair.”

Volgens Deleu is dat logisch en verstandig. “De arbeidsmarkt is anders dan voor de pandemie. Er heerst krapte op de arbeidsmarkt en de meest gewilde kandidaten hebben hoge eisen. Werkenden willen meer flexibiliteit en werken als freelancer komt vaker voor. Organisaties zien de noodzaak om daarop in te spelen.”

Gelijke behandeling binnen wet- en regelgeving

Het belangrijkste uitgangspunt van TTM is dat je iedereen in je organisatie zo gelijk mogelijk behandelt: van vaste en tijdelijke medewerkers tot freelancers, consultants en aannemers van werk. Je zoekt manieren om al deze mensen op lange en korte termijn bij te laten dragen aan het succes van jouw organisatie. “Het werk en de mens staan centraal, niet de contractvorm”, zegt Van Assema. “Daarbij zijn er natuurlijk wel verschillen in beleid en moet je rekening houden met wet- en regelgeving.”

De awards zijn bedoeld om te laten zien dat TTM niet zo ingewikkeld is als het lijkt. “Waarschijnlijk kun je veel processen en systemen in je organisatie gebruiken voor zowel vaste als flexibele medewerkers”, zegt Van Assema. “Denk bijvoorbeeld aan je vacaturesites, opleidingsprogramma’s of feedbacksystemen. In principe maakt het bij dit soort zaken niet uit of iemand freelancer, uitzendkracht of werknemer is.”

Succesvolle praktijkvoorbeelden

Waaraan moet een winnende casus voor de Total Talent Management Award voldoen? Deleu: “Jouw oplossing moet expliciet gericht zijn op vast en flex. We zoeken een gecombineerde aanpak die succesvol is in de praktijk.”

De ​Total Talent Management Innovation Award draait om vernieuwing. “Bijvoorbeeld geïntegreerde tooling, zoals een combinatie tussen ATS en VMS”, zegt Van Assema. Hij ziet veel vernieuwing binnen HRTech. “Klassieke tools zijn steeds vaker geschikt voor ingehuurde krachten. Denk aan HR-analytics met daarin ook data over externen of talentpools met werknemers en freelancers. Bovendien is matching steeds vaker gebaseerd op skills, daarna op opleiding, contractvorm of ervaring.”

Kortom, er gebeurt een hele hoop op het gebied van TTM. Deleu: “Met deze awards hopen we dat nog zichtbaarder te maken, zodat meer organisaties er hun voordeel mee kunnen doen.”

Meedoen?

Is jouw organisatie bezig met TTM? Heeft jouw bedrijf een slimme oplossing of tool om vast en flex dichterbij elkaar te brengen? Zend je casus vóór 1 februari in en misschien ben jij wel één van de eerste winnaars. Op de website lees je alles over de procedure en criteria.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *