"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Beeline neemt Utmost over – wat betekent dat voor de inhuurmarkt?

Het Amerikaanse Beeline neemt het van oorsprong Ierse Utmost over. Wat zegt de overname van deze kleinere concurrent door een van de grootste VMS-leveranciers over de toekomst het inhuurlandschap?

Beeline is een van de ‘wereldwijde’ marktleiders op het gebied van vendor management systemen (VMS); een systeem dat het inhuurproces van externe professionals en het inkopen van HR-diensten ondersteunt.

Utmost doet deels hetzelfde, maar kent een andere marktbenadering, legt #HRTech Review hoofdredacteur en HRTech-analist Mark van Assema uit. “Beeline is gegroeid vanuit een inkoopplatform voor extern talent via leveranciers. Utmost heeft vanaf de start een total talent management (TTM-)benadering. In hun workforce intelligence module kunnen ze met een import uit het HR-coresysteem daadwerkelijk alle werkenden voor de organisatie in beeld brengen en analyseren. De interesse van VMS-marktleider Beeline voor Utmost is een grote erkenning van de TTM-aanpak.”

Overnamestrategie

Deze meeste recente overname past naar eigen zeggen in de strategie van Beeline om total workforce-oplossingen te kunnen aanbieden. Vorig jaar nam Beeline JoinedUp al over, nu komt Utmost daarbij. Doug Leeby, Beeline CEO, zegt over hun overnamestrategie: “Wij nemen alleen bedrijven over die technologisch aan de top staan. En de toekomst van (de inhuur van) werk is technologie die toegang geeft tot alle werkenden, ongeacht contract.”

De combinatie van Utmost en Beeline moet bedrijven een inzicht geven in al het beschikbare talent, dus over hun volledige personeelsbestand van werknemers en niet-werknemers (vast en flex). Dit past in de visie om oplossingen op maat te kunnen bieden waarbij het hele personeelsproces onder één platform wordt gebracht.

Personeelsbestand van morgen

“Beeline richt zich niet alleen op de huidige personeelsvraag, maar op de optimalisatie van het personeelsbestand van morgen. Zij delen onze visie om technologie te gebruiken voor het beheer van personeel op elk niveau van de organisatie en meerwaarde te geven aan partijen in het ecosysteem van de flexibele schil,” stelt Annrai O’Toole, CEO en medeoprichter van Utmost.“

Ook Manfred Vogels – Director Relationship Management Europe bij Beeline – is blij met de overname “Samen kunnen we hierdoor sneller onze gezamenlijke visie verwezenlijken.”

De interesse van VMS-marktleider Beeline voor Utmost is een grote erkenning van de TTM-aanpak.

Mark van Assema

Juiste sourcing-beslissing

De oprichters van Utmost kennen dankzij hun carrière bij Workday de tech-kant van HR. Het gemis van de blik op externe professionals (inhuur) bij Workday bracht hen ertoe Utmost op te richten als een talentgericht VMS. Daarin hebben ze niet twee maar drie entiteiten als uitgangspunt in hun tooling opgenomen, met het (extern) talent zelf niet hiërarchisch achter of onder de opdracht-/werkgever of leverancier, maar ernaast, als ‘eigen’ entiteit. De combinatie van Beeline – waar van oudsher de focus vooral ligt op de eindgebruiker (klant) en de MSP’s – met Utmost moet dus voor alle betrokkenen in het inhuurproces de meest optimale oplossing gaan bieden.

Daarnaast heeft Utmost voor de manager en recruiter een ‘voordeur‘-module neergezet die helpt met het maken van de juiste sourcing-beslissing, tijdelijk of vast.

Toevoeging marktaanbod

Door de functionele verschillen tussen de platformen kunnen de partijen elkaar goed aanvullen. Zo kan Beeline nog beter inspelen op verschillende klantvragen van organisaties in verschillende TTM- volwassenheidsstadia.

Relevant is ook dat Utmost goed samengaat met andere HR-systemen. Met de Utmost-oplossing krijgen gebruikers een goed inzicht in hun total talent (alle werkenden, vast en flex), zonder het risico te lopen dat dit de data van het bestaande ERP-systemen doorkruist of verstoort.

Inzicht over totale personeelsbestand

“Utmosts’ ‘Global Worker Intelligence’-oplossing zal al op korte termijn beschikbaar komen voor opdrachtgevers die momenteel gebruik maken van het Beeline-platform” legt Vogels uit. “Met deze toevoeging zijn opdrachtgevers in staat om analyses en inzichten te krijgen over hun totale personeelsbestand, dus niet alleen over hun flexibele werknemers maar ook hun vast personeel. Deze gecombineerde oplossing stelt opdrachtgevers in staat om beter inzicht te krijgen in hun planning, gebruikte skillsets, classificatie en potentiële compliance risks. Vooral voor organisaties met een focus op compliance zal dit een toegevoegde waarde zijn, omdat dit hen in staat stelt proactief in te grijpen waar nodig.”

Runner-up in de markt

Naar verwachting zal de overname van Utmost mogelijkheden bieden voor kleinere en middelgrote organisaties om hun inhuur beter – meer op maat – te managen. Het van oorsprong Ierse Utmost heeft een sterke Europese klantenbasis opgebouwd, zoals AstraZeneca en Ecolab, waardoor het Amerikaanse Beeline hier nog meer voet aan de grond krijgt. Utmost is in basis, net als Beeline, een VMS voor het inhuren van externe professionals en wordt door verschillende internationale onderzoeksbureaus als SIA, Aptitude en Ardent partners als runner-up in die markt gezien.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie