"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Iedereen vindt het fijn’ op de Brainport Human Campus

‘Werkgeluk’ betekent bij Driessen Groep wel even iets meer dan een tafelvoetbalspel in de kantine en bier drinken tijdens de vrijmibo. De HR-dienstverlener biedt op zijn Brainport Human Campus een ontmoetingsplek waar elke professional – ook de zp’er – zich thuis voelt. Zo ziet het echte Moderne Werken eruit.

“De mensen hier zijn niet tevreden omdat Driessen succesvol is. Driessen is succesvol omdat de mensen tevreden zijn”, zei CEO Jeroen Driessen tijdens het 25-jarig jubileum in 2018.

Waarom Driessen HRM verder gaat als Driessen Groep

Driessen heeft besloten het inmiddels tot meer dan 600 medewerkers uitgegroeide bedrijf op te splitsen. Het familiebedrijf is sindsdien een familie van bedrijven: Driessen, IJK, Mensium, Jeij, Bloeij, The Solutions Factory en Reijn, het platform voor hoopopgeleide zp’ers in de publieke sector. Het idee is dat daarmee de kleinschaligheid – lees: onderlinge band tussen medewerkers – blijft bestaan en er tegelijkertijd intensieve samenwerking tussen de bedrijven plaatsvindt.

Broedplaats HR-dienstverlenende organisaties

Elk bedrijf staat op eigen benen maar heeft tevens veel gemeenschappelijk. Ook fysiek, want de panden in Helmond waarin deze bedrijven zijn gevestigd, vormen de basis van de Brainport Human Campus die dit najaar in gebruik is genomen. Strategisch gelegen naast de automotive campus en op nog geen tien minuten rijden van de TU Eindhoven, moet de Brainport Human Campus een broedplaats worden van HR-dienstverlenende organisaties die profiteren van dezelfde faciliteiten en synergievoordelen halen door samenwerking. Want ook externe bedrijven zijn als huurder meer dan welkom. Inmiddels telt het complex 25 organisaties, waaronder een sociaal innovatiecentrum (over werkgeluk) van Hogeschool Fontys en coachings- en recruitmentbedrijven.
“Wij worden beter van externe invloeden. Hier wisselen professionals kennis en expertise met elkaar uit en vindt kruisbestuiving plaats”, zegt Marije de Greef, die samen met haar collega Peter Smits de directie vormt van de Brainport Human Campus.

Bron van werkgeluk

“Wij willen een bron van werkgeluk zijn”, zegt Marije. Samen gave dingen doen die er toe doen.” Want in de cocktail Werkgeluk zitten volgens haar drie ingrediënten: verbinding (samen), purpose (zinvol werk, zoals de dienstverlening in de publieke sector) en pleasure (leuk werk hebben en het leuk hebben op je werk).
Daar is de Human Campus dan ook volledig op ingericht. Overal knusse plekjes waar mensen even kunnen ontspannen en bijpraten of overleggen. Een goed restaurant, maar ook diverse andere plekken voor een hapje en een drankje, zoals een brasserie in de ‘Dorpsstraat’ in het gebouw waar IJK is gevestigd. In deze dorpsstraat bevindt zich een theater met luxe bioscoopstoelen voor presentaties en congressen, een App-o-theek (helpdesk voor IT-issues) en onder meer een kinderdagverblijf. Op de campus zijn ook een huiselijke kolfkamer ingericht door moeders die bij Driessen Groep werken, trainings- en vergaderruimtes in verschillende uitvoeringen, waaronder een Dojo in Japanse stijl met een lichtgevende wand (kleur in te stellen al naar gelang de stemming van de gebruikers).

Ontmoetingsplek voor netwerkmomenten

Elke pand heeft zijn eigen bijzondere ruimtes waar iedereen in- en uitloopt en ‘bijzondere bewoners’, zoals een sociale softwarestraat waar mensen worden getraind en begeleid naar werk. Meest populaire ontmoetingsplek is de ‘inclusieve koffiebar’ Jan & Koek, waar mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt in een beschermde omgeving iedereen blij maken met zelfgebakken koeken en koffie.
Het is natuurlijk allemaal verantwoord gebouwd met veel hergebruikt materiaal; een houten tafel gemaakt van een afgedankte bowlingbaan, korrels die CO2 opnemen op de looppaden tussen de panden van de Campus. De panden van de Human Campus staan rondom een binnenplaats waar mensen bij mooier weer jeu de boules spelen en op bankjes tussen de planten samen lunchen.
Alles op de campus ademt een sfeer van ontspanning en plezierig samenzijn van gelijkgestemde professionals. Marije: “Dit is een ontmoetingsplek waar mensen verschillende netwerkmomenten hebben. En iedereen vindt het hier fijn. Hier kunnen de bewoners zich echt thuis voelen.”

Community met zp’ers

Op de Brainport Human Campus zijn ook enkele tientallen flexplekken voor zp’ers. Ondanks – of dankzij – corona ontvangt Marije elke week meerdere aanvragen van mensen die vragen of zij een plek kunnen huren. “Veel van hen forensden tot voor kort naar de Randstad, maar door corona zoeken zij nu een andere werkplek.”
Vooralsnog komen zij helaas op een wachtlijst. Maar gelukkig is de groeiambitie nog niet gestild. “We hebben nog heel veel plannen om de campus uit te bouwen en zijn bezig het netwerk uit te breiden. We willen dus zeker nog groeien, want we geloven in onze filosofie over werkgeluk.”
Dat geldt ook voor de doelgroep zp’ers, legt zij uit. “We willen een community bouwen waarin professionals van de Driessen-bedrijven, de externe organisaties en de zp’ers elkaar ontmoeten, kennis en expertise uitwisselen en samen elkaar versterken.”
Marcel van den Bekerom, directeur van Reijn, ziet de Human Campus als een ‘markthal’ ‘waar professionals elkaar kunnen ontmoeten, af en toe een dagje komen werken, even inloggen en gebruik kunnen maken van ons als live servicedesk. Echte co-creatie, ook fysiek bij elkaar.’

‘Bouw een band op met de zzp’er’

Werkgeluk is ‘samen gave dingen doen die ertoe doen’.

Sociale functie van werk

De Brainport Human Campus is een fraai voorbeeld van goede invulling geven aan het moderne werken; het biedt autonomie en vrijheid aan vaste medewerkers en uitwisseling met professionals buiten de eigen organisatie. En voor zp’ers biedt het naast alle faciliteiten een vaste ontmoetingsplek met anderen in hun vakgebied. Dat corona nu roet in het eten gooit omdat wordt geadviseerd veel thuis te werken, houdt Marije niet tegen. “Natuurlijk, ook ik kan niet wachten tot alles weer open gaat, maar ik zie tegelijkertijd dat juist in deze coronatijd de sociale functie van werk belangrijk is.”

CEO Jeroen Driessen heeft eerder gezegd het aantal bedrijven binnen de Driessen Groep – nu 9 – binnen enkele jaren uit te willen bouwen naar 15. Groei die volgens Marije ook past bij de ambities van de medewerkers. Net als zijzelf – al 7 jaar in dienst – zijn de meeste Driessen Groep-medewerkers zeer honkvast. Ook een teken dat de organisatie erin slaagt de mensen te binden en werkgeluk te bieden. “Groei van het bedrijf betekent ook weer meer loopbaanmogelijkheden voor iedereen.” Hoewel dat voor haar als directeur van het nieuwe Brainport Human Campus voorlopig niet aan de orde is. “Ik kan alwéér zeggen dat ik de leukste baan ter wereld heb.”