"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Detacheerders zijn de werkgevers van de toekomst”

Detacheerders hebben een gouden toekomst. Tenminste, als ze werk maken van Goed Werkgeverschap. Dan biedt detacheren precies wat modern werkenden zoeken: vrijheid én zekerheid.

Bij Goed werkgeverschap denk je misschien niet direct aan een detacheringsbureau. Toch doen veel detacheerders het op dit gebied vaak beter dan menig werkgever. De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) wil het nog serieuzer aanpakken en is bezig met het schrijven van de fundamenten voor goed werkgeverschap. Want, hoe meten we Goed Werkgeverschap eigenlijk? 

De themabijeenkomst ‘Goed werkgeverschap in detacheringsland’ van de VvDN werd gehost door VvDN-lid Reijn op de Brainport Human Campus in Helmond.

Wim Davidse, econoom en HR- en flexstrateeg bij Dzjeng schetst op de bijeenkomst een gouden toekomst voor detacheringsbureaus. “Zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt structureel lijkt te zijn, kunnen vooral detacheringsbureaus daar goed op inspelen.”

Bovendien ziet Davidse dat veel werkgevers nog heel wat kansen laten liggen als het gaat om goed werkgeverschap. “Laten we die kansen pakken.” Davidse: “Wat wil de werknemer nu en in de toekomst? Dat houdt detacheringsbureaus iedere dag bezig.” 

Wat wil de werknemer nu en in de toekomst? Dat houdt detacheringsbureaus iedere dag bezig. – Wim Davidse

Ook Daniëlle van der Kolk, algemeen directeur van Werkmandejong, detacheerder van voornamelijk young professionals en daarnaast bestuurslid van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), ziet dat een detacheringsbureau dat werk maakt van goed werkgeverschap een grote voorsprong heeft op werkgevers.

Opleiding en ontwikkeling

Goed werkgeverschap gaat verder dan goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden of regelmatig een borrel of padeltoernooitje organiseren. Een goede detacheerder, daar is iedereen het over eens, zet vooral ook in op opleiding en ontwikkeling van zijn professionals.  

Volgens Van der Kolk doen de aanwezige detacheringbureaus al best veel op dit gebied. “Detacheerders zijn bij uitstek de partij om samen met de professional op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen om zo door te groeien in hun carrière. Daardoor hebben gedetacheerden meer eigenaarschap over hun loopbaan en kunnen ze hun eigen werkzaamheden en carrière meer sturen.”

Niet te vast

Precies dit zeggen ook de young professionals tijdens het rondetafelgesprek. Corstiaan de Keijzer (Finanxe) en Iris Nouwen (Reijn) zijn beiden vrijwel direct na hun studie als interimmers aan de slag gegaan. Ze wilden afwisseling, zich “breder ontwikkelen”, “een kijkje in verschillende keukens” , “hun horizon verbreden”, “snel ervaring opdoen bij verschillende opdrachtgevers” en “in korte tijd veel leren.” 

Vast voelt te vast voor de jonge generatie. – Daniëlle van der Kolk

Maar Van der Kolk ziet ook dat nieuwe werkenden anders in het (werk)leven staan. “Ze zoeken naar variatie en tegelijk vrijheid. Vast voelt te vast voor de jonge generatie. Ze willen ontdekken wat bij ze past en wat niet.” Ook ziet ze steeds vaker dat mensen er bijvoorbeeld even drie maanden tussenuit willen, of een periode een minder veeleisende job willen. Bijvoorbeeld als er kinderen geboren zijn, of mensen moeten mantelzorgen.

En detacheren is vaak ook voor de meer ervaren professional. Voor Bert Berends (Orion) was het een mogelijkheid om ná zijn pensioenleeftijd weer aan de slag te kunnen als trainer bij ASML.  

Het is duidelijk volgens Davidse: “Flex was ooit voor piek en ziek. Daarna om kosten en risico’s te vermijden. Inmiddels is het ‘flex bij choice’ – mensen kiezen voor deze vorm, omdat die het beste past bij de manier waarop ze hun leven willen invullen.”

Goed werkgeverschap vastleggen

Hoe ga je Goed Werkgeverschap toetsen? De VvDN is op dit moment bezig met het vastleggen van wat zij verstaat onder Goed Werkgeverschap. Inmiddels staan er 9 fundamenten die de vereniging verder gaat uitwerken. Dan gaat het over arbeidsvoorwaarden, ontwikkeling maar ook werk-privé balans. Suggesties zijn welkom. 

Wendy Springvloet, directeur Reijn, kijkt terug op een hele geslaagde bijeenkomst. Het was een mooie mix van informatie en inspiratie. “Extra bijzonder was het feit dat gedetacheerden zelf aan het woord waren en ons konden laten zien waarom zij zoveel plezier hebben in het werk met en voor hun werkgever.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie