"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

FNV blij met conclusies werkgroep ministeries: wet DBA werkt

FNV is blij met de conclusies over de wet DBA, waar een ambtelijke commissie mee is gekomen. Volgens de FNV stelt de commissie dat de Wet werkt.

FNV is blij met de conclusies op hoofdlijnen over de wet DBA, die een ambtelijke werkgroep van de ministeries van Sociale Zaken, Economische Zaken, Veiligheid en Justitie en Financiën in een rapport heeft vervat dat gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Volgens de FNV trekt de commissie de conclusie dat de wet op hoofdlijnen werkt. Opvallend, zo uitgesproken lijkt de commissie toch niet in haar beschrijvende rapport. Daarbij meldt de commissie ook dat er volgens haar geen aantoonbaar effect van de Wet DBA te meten is.

FNV: geen aanpassing arbeidsrecht

FNV vindt dat het arbeidsrecht met rust moet worden gelaten omdat de wet werknemers tegen werkgevers beschermt. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties is noodzakelijk om duidelijkheid te bieden aan zzp’ers en te verhinderen dat de zelfstandige is overgeleverd aan de grillen van werkgevers die graag willen kiezen tussen opdracht en arbeidsovereenkomst. De wet DBA maakt daar terecht een einde aan, zo stelt de vakbond.

Arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn van FNV : ‘Opdrachtgevers klagen er nu over dat ze medeverantwoordelijk zijn en moeten nadenken of ze wel echte zelfstandigen inhuren. Ze proberen zich daar onderuit te draaien door te zeggen dat de wet niet werkt. Maar hebben een ander motief, want ze willen vaak kosten besparen door zogenaamde zelfstandigen in te huren. Het kostenverschil tussen zelfstandigen en werknemers is veel te groot, dat moet echt worden verkleind.’

Leden FNV Zelfstandigen stuk minder enthousiast over Wet DBA

Overigens zijn de leden van FNV Zelfstandigen een stuk minder enthousiast over de Wet DBA. Bijna de helft (48%) van de leden van FNV Zelfstandigen geeft in een eigen enquête aan dat de Wet DBA afgeschaft moet worden. Bijna 24% vindt dat een aanpassing voldoende is.

De 16% die andere oplossingen heeft draagt onder meer aan: ‘duidelijkheid creëren en onzekerheid bij opdrachtgevers wegnemen’, inbouwen van een sociale structuur waarbij een sociaal vangnet wordt gecreëerd’, en ‘per branche bepalen waarvoor de Wet DBA geldt’. Ook de opties ‘zelf een keuze maken om als ondernemer bestempeld te worden of niet’, ‘terug naar de VAR’, ‘minder administratieve rompslomp zonder DBA’ worden genoemd.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

3 reacties op dit bericht

  1. Wellicht wordt het tijd dat we ook de FNV eens gaan afschaffen.

  2. De zins snede: ‘Het kostenverschil tussen zelfstandigen en werknemers is veel te groot, dat moet echt worden verkleind.’ Klopt mijn inziens niet. Als dit verschil nog kleiner wordt, wat heeft het dan voor zin om nog mensen in vaste dienst te nemen…. Kortom FNV je zult nog meer leden verliezen.