"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hallelujah! Wie pakt de regie in de arbeidsmarktrevolutie?

Wie pakt de regie in de arbeidsmarktrevolutie? Een reportage vanaf het VMS/MSP event van Netive, met veel verhalen uit de praktijk van het bij elkaar brengen van ‘vast’ & ‘flex”.

Het Nétive VMS/MSP event vindt dit jaar plaats in het eeuwenoude stadhuis van Gouda. Voor de deur wordt de koop van de kazen met handjeklap beklonken. Binnen gaat het over de markt van vast & flex. Zullen die elkaar ook weten te vinden?

De dag begint met een ochtenddienst in de kerk, de Sint Jan in Gouda – de langste kerk van Nederland. ‘Preacher’ Bryan Peña, VP Staffing Industry Analysts, wijst ons de weg, want “We staan aan de vooravond van een revolutionair andere manier van organiseren van werk.”

IMG_1451_klein

Preaching to the choir?

We zitten middenin een revolutie, een arbeidsmarktrevolutie. Welke kant gaan, móéten we op? Het Nétive Event start met een paar stevige stellingen. Is het op deze dag, met vooral HR-specialisten in de kerkbanken, preken voor eigen parochie? Of zijn de meningen minder eensgezind?

De stemming in een aantal stellingen:

The war on talent is over, talent has won.

Ja én Nee. Score is 50/50. Of toch, met een half procent winst: ‘Nee’. Panellid Zita Odink, HR Manager Nederlandse Spoorwegen: “Dat is afhankelijk van de sector. In de ICT zeker, maar in andere sectoren zoals bijvoorbeeld administratief niet.” Pierre Spaninks, ZZP Expert: “In veel sectoren heeft talent zeker niet gewonnen. Denk aan de creatieve sector waar veel toptalent rondloopt maar geen droog brood kan verdienen.”

De politiek is hard op weg met haar handelen en toenemende regeldruk de arbeidsmarkt te verlammen.

Eens: 80%, Oneens: 20%. Rob de Laat, directeur Staffing Management Services: “We leven niet onder een glazen stolp waarin de effecten van buitenaf geen effect hebben. Er is met de Wet DBA steeds meer onzekerheid gekomen rondom de inzet van zzp’ers. Flex wordt steeds minder flex.”

De rol van big data en analytics wordt doorslaggevend bij het aantrekken van het juiste talent.

De meningen zijn verdeeld. Chris Neddermeijer, Nétive: “We zijn verslaafd aan data maar we hebben vooral de juiste analytics nodig. Als je niet weet wat je doet, wáárom en wat het effect is, dan ga je de mist in.” Odink: “Dankzij analyse van data ontdekten we dat we een vacature in het verkeerde deel van het land hadden uitgezet. Onze kandidaten bleken vooral in Zeeland te zitten terwijl we zochten in de Randstad.”

Wij zijn als bedrijf prima in staat om zelf de regie te voeren over onze totale instroom aan inhuur en recruitment.

Ja: 54%, Nee: 37,5%, Anders: 8%. De Laat: “Dat kan prima, maar er moet wel echt kritische aandacht voor zijn. Als de politieagent bij jou in dienst is, zul je ook minder naar hem luisteren.” Ondink: “Wij hebben bij de NS jaarlijks 5000 vacatures te vullen. Van top ict’ers tot de medewerkers in de winkeltjes op het station. Daarin hebben we zelf de regie, omdat we weten naar welk DNA we op zoek zijn.” Barbara Vos, Make Marketing Magic: “Het belangrijkste is dat je kandidaten zoekt vanuit je eigen verhaal.”

Recruitment van Vast en Flex zijn qua dynamiek te verschillend om te integreren.

Een overtuigende ‘Nee’, 83%. Een opmerking uit het publiek typeert de gedachte misschien wel het best: “Is iemand die een half jaar in het bedrijf werkt nou zo anders dan iemand in vaste dienst?”

Keynote Bryan Peña:Never waste a good crisis”

Bryan Peña (SIA)

“A crises is a reason to drive change.” Oftewel, dít is het moment om regie op inhuur te organiseren. Bryan Peña, vice-president van het leidende Amerikaanse onderzoeks- en adviesinstituut Staffing Industry Analist, zit in de Sint Jan op de preekstoel. Peña predikt de technologie. “In the future our work is done by robots.” Hij moet er zelf om grinniken.

Hoewel robots al voor een groot deel ons fysieke werk hebben overgenomen, doen ze nu ook steeds vaker het ‘intelligente’ werk, het werk van een menselijk brein. De software is er al. Zoals een programma dat ‘leert’ hoe je werkt, hoe je dat doet en hoe snel. De computer neemt het vervolgens over. De toekomst ligt dus volgens Peña niet alleen in “Human Resource maar vooral in Intelligent Resource.”

Total Workfoce Management

Na afloop spreken we Peña over het verschil tussen Nederland en zijn thuisland, de VS. Wat kunnen wij leren van Amerika? Peña: “To question how things are done.” Met data alleen heb je niks. Het gaat erom wat je ermee doet, welke conclusies je eruit trekt. Wat ze in de VS kunnen leren van ons? “In Europa ligt meer nadruk op talent. In de VS op prijs. Zonde.”

Het is volgens Peña waar Total Workforce Management om draait: het vinden van het beste talent, ongeacht of het nu een vaste medewerker of flexwerker is.” Het realiseren van Total Workforce Management staat later centraal in de sessie van Staffing MS.

De sessies

In het eeuwenoude stadhuis van Gouda kunnen gasten kiezen voor een of meerdere sessies. Wij schoven aan bij de sessie van Staffing Management Services – Total Workforce Management: meer dan Recruitment van vast en flex. Tijdens het Nétive Event kondigen StaffingMS (inhuur van flex) en Compagnon (recruitment van vaste medewerkers) aan de krachten te gaan bundelen.

We spraken Rob de Laat, directeur SfaffingMS, al eerder over de nieuwe samenwerking: “Bij Total Workforce Management zit de inhuur van flex en recruitment van vast in één proces.” StaffingMS en Compagnon hebben hiervoor de handen ineen geslagen. “Nu er naast vaste medewerkers ook veel zzp’ers en ander tijdelijk personeel bij organisaties rondloopt, is het een grote uitdaging om in kaart te brengen wáár zich wélk talent bevindt. HR en inkoop zouden daar gezamenlijk zicht op moeten krijgen.” De Laat: “We werken allebei voor Aon Nederland en raakten in gesprek. We kwamen erachter dat we dezelfde doelen nastreven en van veel meer toegevoegde waarde kunnen zijn als we de muur tussen ons in zouden afbreken en de krachten zouden bundelen.  Door samen te werken kunnen we nu iedereen, ongeacht het dienstverband, in lijn brengen met doelen van het bedrijf.”

Na afloop van de sessie peilen we hoe ver de organisaties zijn in de integratie van vast en flex. Maurice Cloosterman, Alliander: “Op dit moment brengen we vast en flex bij elkaar. Zo komt voor elke functiegroep een recruiter voor vast én flex. En we gaan richting een talent pool. Met eigen werknemers, maar ook uit andere organisaties, of een kandidaat waar we eerder een gesprek mee hebben gehad. Uiteindelijk hopen we geen vacatures meer uit te hoeven zetten maar direct uit de pool te kunnen kiezen.”

Grip op total sourcing, Intelligence Group

Tijdens het Nétive Event gaat het vooral om het goed organiseren van het arbeidskapitaal in een tijd waarin de vast en flex kloof steeds kleiner wordt, toenemende robotisering, druk van wet- en regelgeving. Maar hoe ziet de arbeidsmarkt er eigenlijk uit? Waar zoeken kandidaten naar vacatures? Hoe werf je de beste kandidaat? Wat vinden ze belangrijk in een functie? Is er aanbod voorhanden in de sector? Wat zijn de risico’s van vast en flex? Wat betaal je voor een goede kandidaat?netive

De Intelligence Group heeft een arbeidsmarktdashboard Vast/Flex ontwikkeld. Daarin worden combineerde data gepresenteerd over het gedrag van medewerkers in loondienst en zelfstandigen. Op functieniveau kunnen die twee groepen vergeleken worden. Data is afkomstig uit het doorlopend arbeidmarktgedrag onderzoek van Intelligence Group in combinatie van data afkomstig uit het VMS systeem van Nétive.

Het dashboard laat opvallende verschillen tussen zzp’ers en vaste medewerkers in bijvoorbeeld motivatiefactoren en hoe ze opdrachten c.q. banen vinden, maar nog belangrijker dat die factoren per functie erg kunnen verschillen.

Goocheltruc

Voor de borrelhapjes op tafel komen verschijnt illusionist, arts Victor Mids op het toneel. Waar Peña geprobeerd heeft de gasten de op het juiste pad richting de toekomst te krijgen, zo brengt Mids de gasten juist weer op het verkeerde spoor. Want ons brein houdt ons makkelijk voor de gek, zo laat Mids met een aantal simpele trucs zien. Misschien toch een goede reden voor robots?

(tekst: Juliette de Swarte) 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie