"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Twago – grootste Europees online platform voor zzp opdrachten – komt naar Nederland!

Het grootste Europese online platform voor zzp-opdrachten Twago komt naar Nederland.

twagoTwago, Twago? Ik moet toegeven, de naam zei me eerst ook helemaal niets. Dus toen ik hoorde dat ze met hun inhuurplatform zich ook op de Nederlandse markt gaan richten, was ik niet erg geïnteresseerd. Er zijn hier al veel te veel van die ‘handige inhuurplatforms met unieke opdrachten’.

Maar toen ik ging checken, toen bleek het toch wat anders te liggen.

Want hoewel Twago hier dus volstrekt onbekend is, zijn ze groot in Europa. Twago, wat een afkorting is van “Teamwork Across Global Offices” is gestart in 2009 in Berlijn. Met 225.000 ingeschreven professionals is het waarschijnlijk het grootste platform van Europa. Het heeft -volgens eigen zeggen- voor meer dan 150 miljoen aan opdrachten gestald in de loop der jaren.

Internationale partijen

Qua concurrentie doet Twago denken aan het recent gefuseerde platform van Odesk en Elance, wat tegenwoordig Upwork heet. Odesk heb ik in het verleden positief beoordeeld als platform op ZiPconomy in het kader van ‘Mark’s Plaats’. Concreet moet je dan denken aan een zeer gebruiksvriendelijk platform, waar je als zzp’er en als opdrachtgever -gratis- kunt zoeken naar interessante projecten resp. kandidaten voor je opdracht. Dus je maakt je eigen profiel aan of je post een project. Matching van vraag en aanbod en de contractering lopen via het platform.

Het verdienmodel bestaat eruit dat de facturatie via het platform verloopt, waardoor Twago een fee inhoudt op het bedrag dat de zzp’er krijgt. In ruil hiervoor zijn er diverse slimmigheden ingebouwd zoals accordering van de gewerkte uren en beoordeling van beide partijen, zodat je na verloop van tijd de beste/meest betrouwbare (?) opdrachtgevers en zzp’ers eruit pikt.

Een dergelijk Nederlandstalig platform kennen we hier nog niet. Het is te verwachten dat vooral Freelance.nl als grootste platform gaat merken dat Twago er is. Freelance.nl heb ik ook al eens beoordeeld.

In elk geval wordt het interessant om te zien hoe dat verder gaat, ook al omdat Freelance.nl een geheel open proces heeft, met zeer weinig voorschriften en regels. Freelance.nl verdient haar geld met abonnementen en niet met het maken van matches.

Naast de voordelen die er voor zzp’ers aan dit soort makkelijk toegankelijke platforms zitten, zijn er ook nadelen, waarvan messcherpe tarieven er in elk geval een zijn. Dit wordt veroorzaakt door de grote competitie en transparantie op dit soort platforms. Immers waarom zou je € 10 per uur meer betalen indien je dit -op voorhand- niet terug ziet in de kwaliteit van de professional?

Toch zullen we eraan moeten wennen, dit soort platforms ‘are here to stay’ en ze hebben zoals gezegd ook veel te bieden, hoewel Twago Nederland nog in de opstartfase zit.

De directeur van de Nederlandse vestiging is nog niet bekend. Het Nederlandse platform is te vinden op http://www.twago.nl/, de internationale versie op www.twago.com. De Duitse topman van Twago is Thomas Jajeh.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie