"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s plaats. Review marktplaats oDesk.com: Een ‘must’ voor alle site-bouwers. MMMM

In deze column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:
M = Geen tijd en geld aan besteden
MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

oDesk.com: vooral buitenlandse opdrachten

Vandaag een beoordeling van een heel andere site met ZP-opdrachten dan die ik tot nog toe hier heb besproken, namelijk eentje met grotendeels buitenlandse opdrachten. De site heet oDesk.com. Hier zit een Amerikaans bedrijf achter en dat kan ik direct op de site zien. Alle (Amerikaanse) kleine lettertjes staan overzichtelijk met voorbeelden op de site te vinden evenals een uitgebreid Help-center.

oDesk laat internationale professionals met elkaar concurreren doordat zij kunnen bieden op de op site geposte opdrachten. De opdrachtgever krijgt alle aanbiedingen keurig gerangschikt te zien en kan naar eigen keuze met een kandidaat in contact treden. Weliswaar niet fysiek, want de kandidaten komen uit de hele wereld. oDesk maakt de internationale arbeidsmarkt voor ZP’ers transparant. Dat doet aan de ene kant pijn voor een Nederlandse ZP’er, want een Filipijn, een Indiër of een Vietnamees vraagt vaak een uurtarief waar wij niet van kunnen leven (< $ 10). Aan de andere kant is er ook voor de opdrachtgever een risico, want goedkoop kan duurkoop zijn.

Wat een gemak en eenvoud!

Dit soort aspecten laat ik bij de beoordeling verder buiten beschouwing, ik kijk alleen naar hoe de site is opgebouwd voor ZP’ers. En dan word ik heel vrolijk. Wat een eenvoud, wat een transparantie, wat een gemak. Ondanks dat alles in het Engels is, kan een kind hier de was doen.

De registratie is simpel, met hulp als het nodig is. Na registratie krijg ik elke dag een mail met tips en voorbeelden om mijn profiel verder aan te vullen. Ik krijg bijvoorbeeld tips hoe ik een goede aanbiedingstekst kan schrijven. Dat doet oDesk o.a. door te laten zien wat de opdrachtgever te zien krijgt van alle kandidaten zodat je daar als kandidaat goed op in kunt spelen.

Ik kan zien voor hoeveel procent mijn profiel compleet is en ik kan competentietesten maken om mijn ervaring en vaardigheden te laten zien aan potentiële opdrachtgevers (bijvoorbeeld Engelse taal of computervaardigheden). En ik kan kijken hoe mijn testscore zich verhoudt tot het gemiddelde van duizenden andere ZP’ers.

Er staan als ik inlog, vele duizenden opdrachten open in veel categorieën maar een meerderheid is ICT- en internet gerelateerd. Als ik inzoom op een specifieke opdracht, dan krijg ik allerlei gegevens over de opdrachtgever te zien en vaak ook over het maximum-tarief dat hij wil betalen. En ook bijzonder, ik kan zelfs zien hoeveel concullega’s van mij al hebben geboden op deze opdracht en wie het zijn. Dat betekent dat ik op voorhand goede stuurinformatie heb om te bepalen of ik tijd en energie ga stoppen in deze opdracht of niet.

De kennismaking zal vaak verlopen via een Skype-verbinding. En wat kost al dat fraais? Helemaal niets totdat je via oDesk aan het werk gaat. Dan is 10% voor hen. Dat lijkt me een redelijk bedrag. Loop je risico’s dat je gewerkt hebt voor je opdrachtgever en je niet betaald krijgt? oDesk garandeert de betaling bij een weekfacturatie. Dat zit bij die 10% inbegrepen. Bovendien wordt er feed-back gegeven over opdrachtgevers en kandidaten (alhoewel die niet altijd betrouwbaar overkomen). Er is nog veel meer moois te vinden op oDesk. Ik zou willen dat veel van de Nederlandse site-bouwers hier eens naar kijken.

Opdrachten helaas voor meeste Nederlandse ZP’ers niet interessant.

De beoordeling van deze site is lastig. Al met al is deze Marktplaats namelijk niet interessant voor de meeste Nederlandse ZP’ers. Immers je moet online willen werken voor buitenlandse opdrachtgevers en je moet concurreren met de rest van de wereld. Maar voor degenen die denken dat aan te kunnen is het een pareltje. Daarom -alleen voor die paar internationaal georiënteerde ZP’ers- 4M’s. Voor de meeste ZP’ers die het binnen Nederland zoeken 1M. En voor alle site-bouwers: verplichte kost….

(Odesk is in 2015 samen Elance samengegaan in Upwork) 

 

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie