"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats. Vandaag review van Freelance.nl: MMMM

In deze nieuwe column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).

Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:

 • M = Geen tijd en geld aan besteden
 • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
 • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
 • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
 • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Freelance.nl, Indrukwekkende cijfers, krijgt MMMM

Volgens eigen zeggen is dit de grootste databank van Nederland met gegevens van freelancers en de cijfers zijn dan ook indrukwekkend. 204.000 geregistreerde gebruikers, waarvan ¼ een profiel heeft aangemaakt, 330.000 projecten geplaatst en 921.000 reacties hierop gekregen sinds juli 2003.
Op het moment dat ik de site bezoek, zijn er in de 20 categorieën opdrachten ook daadwerkelijk veel recent aangemelde opdrachten te vinden. Dat valt te zien aan de datum van plaatsing. Ook handig is dat bij elke opdracht te zien is hoeveel reacties er op deze opdracht al zijn ingediend en hoe vaak de opdracht is bekeken. Dit geeft je immers wat informatie over hoeveel concurrentie er is voor deze aanvraag.

Wat direct opvalt is dat de mensen achter de site veel tijd hebben besteed aan het geven van informatie. In keurige overzichtelijke pagina’s komt alles voorbij. Wie er achter de site zit (Freelance Fairtrade bv uit Rotterdam, met telefoonnummer en postadres). Wat hun motieven zijn, hoe de site werkt, wat het kost als je een betaald abonnement neemt, de algemene voorwaarden en het privacystatement. Aan alles is gedacht, goed leesbaar en makkelijk te vinden. In elke categorie zijn er FAQ’s te vinden en als je dan toch nog een vraag hebt, kan je mailen of bellen.

Registreren en abonneren

Registreren en een profiel maken bij Freelance.nl is gratis, maar dan moet je wel 24 uur wachten voordat je kan reageren op een opdracht. Je kunt wel alles bekijken maar de abonnementshouders mogen als eerste bieden. Je loopt dan het risico dat de opdrachtgever in deze eerste 24 uur al zoveel kandidaten krijgt aangeboden, dat hij het project stopzet.

Een ander voordeel is dat abonnementhouders als eerste in de zoekresultaten verschijnen want opdrachtgevers kunnen ook zoeken in de database naar geschikte kandidaten in plaats van dat ze de opdracht publiceren.

Een abonnement kost € 48 per jaar ex BTW en het is aan de lezer of hij dat er voor over heeft. Maar het goede is dat je als nieuwe freelancer zonder kosten en veel gedoe eerst een tijdje alles kunt bekijken voordat je een besluit neemt over een abonnement of niet.

Verder heeft de site nog een forum waar freelancers kunnen discussiëren en informatie kunnen uitwisselen.
Daarnaast nog een nieuwsbrief en -ook handig bij zoveel projecten- de mogelijkheid van mailnotificatie voor nieuwe projecten uit een bepaalde categorie.

Plussen en toch een minpunt

Kortom een zeer compleet, overzichtelijk en gratis toegankelijk geheel. Zijn er dan helemaal geen nadelen te melden? Toch wel, want alle opdrachten zijn anoniem. En alle plaatsers ook. Je weet dus nooit bij wie je reactie precies terechtkomt en je weet ook niet bij welke organisatie de opdracht speelt. En dat is jammer, want Freelance.nl bemoeit zich verder niet met het maken van de match. Dat betekent dat er een kans is dat iemand een project plaatst, die hij van een andere website of Marktplaats heeft gekopieerd en hiermee -ook gratis- op zoek gaat naar goede cv’s om daarmee de opdracht binnen te halen bij de echte opdrachtgever. Freelance.nl zelf stimuleert de plaatser wel om op zijn minst een terugkoppeling te geven maar dat is meestal niet meer een berichtje dat het project is vervuld en dat de freelancers worden bedankt voor hun reactie.

Het kan dus geen kwaad om voordat je op Freelance.nl gaat reageren op een project, eerst te googlen met wat kernwoorden uit de opdracht en/of op andere sites te kijken.

Het is zeker een groot minpunt dat alle opdrachten anoniem zijn, maar alle positieve punten daar tegenover afgewogen, geef ik toch 4 M’s voor deze site. Dan weten ze ook wat ze moeten doen om die 5e M te bemachtigen……

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

2 reacties op dit bericht

 1. Beste Mark,

  Dank voor deze review.

  1 opmerking: je geeft aan dat alle plaatsers anoniem zijn.

  Dit is echter niet zo, want het profiel van de plaatser is benaderbaar. Hier kan je de gegevens van de plaatser terugvinden, mits ingevuld…
  Volledig invullen is blijkbaar niet vereist, maar heel vaak kan je hier toch de gegevens van de plaatser terugvinden.

  Groetjes,
  Marjan

  • Dank Marjan,
   Dat is een goede aanvulling. Soms kan je inderdaad de gegevens van de plaatser achterhalen door op zijn naam/nick-name te klikken.