"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ambitieuze zzp’ers. Succesvol ondernemerschap niet meer afmeten aan aantal mensen in dienst.

Eerder deze week werden de resultaten van een onderzoeksstudie over ambitieus ondernemerschap, in opdracht van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) en de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie, aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en MKB Nederland.

Volgens dit  rapport blijft ambitieus ondernemerschap achter, terwijl het aantal zzp’ers hard groeit. En voor algemene economische vooruitgang is ambitieus ondernemerschap, volgens het genoemde onderzoek, juist een belangrijke graadmeter, dus moet de politiek ingrijpen. Opvallend is dat ambitieus ondernemerschap bijna in één woord genoemd wordt met het aannemen van personeel.

Eenzijdige visie van onderzoekers

Veel zzp’ers kiezen voor zelfstandig ondernemerschap omdat ze al hun activiteiten dan goed/ beter kunnen combineren, work-life balance dus. Het zou kunnen getuigen van een zeer eenzijdige visie op de werkende mens om dat weer alleen te willen definiëren in termen van groei van personeel. Of 1000 zzp’ers in staat zijn om een Google te vormen, dat is een van de vele uitdagingen van de toekomst, het gaat veel te ver om nu in te kunnen schatten dat zzp’ers dat niet zouden kunnen.

“De manier waarop mensen en organisaties economisch actief of bedrijvig zijn is volop in ontwikkeling. Dat uit zich in forse veranderingen in de afgelopen decennia op de arbeidsmarkt, in arbeidsorganisaties, arbeidsvormen en arbeidsverhoudingen, en in het toetreden van nieuwe actoren naast de klassieke werknemer en werkgever of ondernemer. Deze veranderingen voltrekken zich in relatieve stilte maar de consequenties vormen een ware revolutie op de arbeidsmarkt.”, aldus het thema van het symposium van de SER, waar PZO mede organisator van is om het traditionele denken te doorbreken.

Esther Raats Coster Voorzitter van PZO stelt : “Succesvol ondernemerschap wordt getoond door gezonde omzet- en marge cijfers en niet door het aantal mensen dat een onderneming in dienst heeft”.

Het zzp-schap is een bewuste keuze om samen te werken met andere professionals. Want zzp’ers hebben een grote ambitie om eigen verantwoordelijkheid te nemen, te ondernemen en om samen te werken. Dit getuigt van ambitie en lef! Of daarbij het aannemen van personeel een vereiste is vindt PZO een onderwaardering voor de zzp’er.

door: Sitara Narain

PZO is één van de grootste belangenbehartigers voor zelfstandige ondernemers en heeft de wens het zelfstandig ondernemerschap duurzaam te borgen. Bekijk alle berichten van PZO

2 reacties op dit bericht

  1. Het is een oude discussie die eerder veel stof deed opwaaien toen een bekende consultant/auteur stelde dat zzp’ers de organisaties waar ze werken vooral als pinautomaat beschouwen en geen echte ondernemers zijn.
    Goed , er zullen misschien enkele zzp’ers rondlopen die zo handelen. Maar ik ken gelukkig ook veel bevlogen zelfstandigen, die met hun dadendrang en ambitie een duidelijke meerwaarde creëren voor hun opdrachtgevers. Zij zijn daarmee een toonbeeld van zelfstandig ondernemerschap.

  2. Als de zzp-er in deze tijd zijn klant als atm beschouwt komt hij/zij bedrogen uit. Juist zzp-ers zijn bevlogen. Ik durf te stellen zelfs meer dan werknemers in vast dienst. Zzp-er dient zich steeds opnieuw waar te maken en te tonen wat hij/zij waard is. Dat ligt voor de gemiddelde werknemer is vaste dienst echt geheel anders. Deze slepen zich nogal eens weinig gemotiveerd voort van de maandagmorgen naar de vrijdagmiddag in een vast ritueel. Dus wie beschouwt nu de werkgever/opdrachtgever nu als atm?

    Dit schrijft een zelfbewuste en zeer gemotiveerde zzp-er.