"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Violet Wolbers (Randstad Sourceright): ‘MSP kan veel leren van RPO’

(MSP)-dienstverlening is volgens Violet Wolbers (Randstad Sourceright) tegenwoordig veel meer dan leveranciersmanagement. Zeker na de ‘gigantische evolutie’ die de MSP-wereld heeft doorgemaakt. “Wij moeten als Randstad laten zien dat wij alles in huis hebben om in de veranderende wereld van werk de beste kandidaten te vinden voor onze klanten.”

Randstad Sourceright is de grootste Managed Service Provider van Nederland. Maar liever wijst Violet Wolbers (Randstad Sourceright) op de bredere positionering. ”Wij zijn met alle kennis, data en expertise die we in huis hebben meer een (total) talent partner.”

Violet Wolbers is als client services director Nederland bij Randstad Sourceright verantwoordelijk voor de MSP-activiteiten in ons land. Zij kan bogen op een rijke carrière van 28 jaar bij Randstad waarin zij de wereld van werk heeft zien veranderen. Dat geldt zeker voor de opkomst en ontwikkeling van de Managed Service Provider, die volgens haar een ‘gigantische evolutie’ heeft doorgemaakt.. “Nederland is een volwassen MSP-markt geworden, waar het inmiddels wemelt van de grotere en kleinere aanbieders. Maar er zijn niet zo veel partijen heel sterk in recruitment process outsourcing (RPO) én MSP. Daarin zijn wij marktleider. Maar dat wil niet zeggen dat we op eenzame hoogte staan. We moeten hard werken om een paar stappen voorop te blijven lopen, want er wordt van Randstad ook veel verwacht.”

Ja, we zijn marktleider, maar dat wil niet zeggen dat we op eenzame hoogte staan. We moeten hard werken om in de veranderende wereld van werk een paar stappen voorop te blijven lopen.

Talent advisors

Die combinatie van RPO en MSP is relevant, want ook de marktvraag is volgens Wolbers verschoven. “Voorheen ging het om compliance (voldoen aan wet- en regelgeving), transparantie en kostenbeheersing (-besparing). Dat zijn nu hygiënefactoren. Wat daar vooral is bijgekomen is het vinden en binden van de juiste talenten. Klanten willen advies en ondersteuning bij de uitvoering. Dat vraagt van MSP’s dat zij inzicht (data) en technologie bieden om goede talent marketing te voeren.”

Op die bredere vraag denkt Randstad Sourceright bij uitstek goed te kunnen inspelen. “Randstad is een wereldwijde aanbieder van recruitment process outsourcing (RPO), re- en upskilling (via Randstad RiseSmart), Statement of Work (SoW), MSP .. we hebben alles in huis om in alle stadia -van acquisitie tot beheer en door- en uitstroom – kandidaten te vinden en te binden. Want als MSP ben je geen leverancier. Je voert gesprekken met HR en procurement over onderwerpen waar hij of zij wakker van ligt. Onze MSP-consultants noemen we tegenwoordig niet voor niets talent advisors.”

Wolbers ziet de strikte scheiding in vast (RPO) en flex (MSP) vervagen. De MSP leert van de RPO-wereld. “Bij recruitment voor vast personeel uit naam van de klant is het al langer heel gebruikelijk om met talent marketing, employer branding en de candidate journey bezig te zijn. Bij MSP’s was dat niet of nauwelijks aan de orde, maar nu wel.” Zo maakt Randstad Sourceright gebruik van de kennis en ervaring binnen RPO om ook bijvoorbeeld direct sourcing – het opbouwen van talentpools uit naam van de kant – te verzorgen, net als het inrichten van de beste candidate journey.

Dat je niet vendor neutral bent wil niet zeggen dat je niet aan neutrale selectie doet.

Neutrale selectie

Die ontwikkeling komt volgens haar mede doordat de markt anders tegen MSP-dienstverlening aankijkt. “Vroeger diende een MSP vooral vendor neutral te zijn, maar die tijd is wel voorbij.” Randstad Sourceright is niet altijd vendor neutral omdat zij ook zelf  – gebruikmakend van de brand van de klant – een talentpool kan opbouwen. Daarnaast kan Randstad ook kandidaten uit het eigen Randstad-concern leveren. Via welke leverancier een kandidaat komt is niet meer zo relevant volgens Wolbers. “Het gaat uiteindelijk om de beste kandidaat tegen de juiste kosten. En dat de hiring manager betrekt bij de eindselectie. Want dat je niet vendor neutral bent wil niet zeggen dat je niet aan neutrale selectie doet.” Sterker nog, Wolbers ziet het als een voordeel. Het geeft een voorsprong als je een talentpool opbouwt voor en uit naam van de klant dat je daarvoor ook kandidaten uit de eigen organisatie kunt ontsluiten.”

Geen silo’s, maar seamless

Ook de Randstad-organisatie beweegt daarin mee met de bredere dienstverlening die van een MSP wordt gevraagd. “Waar voorheen wel werd gezegd dat we teveel in silo’s opereerden, zijn we nu steeds beter in staat om alles op elkaar te laten aansluiten.” Wolbers spreekt van een ‘seamless’ aanbod van alle dienstverlening.

Randstad Sourceright richt zich – met het wereldwijde moederconcern achter zich – natuurlijk op de grote, internationale klanten en interessante merken. Maar ook op kleinere bedrijven op de lokale Nederlandse markt. Dit gebeurt bijvoorbeeld via Yacht Inhouse Services (YIS), een centrale inhuurdesk voor de inhuur van gedetacheerden en zzp’ers. Deze klanten bedient Randstad Sourceright met een (gestandaardiseerde) plug & play-oplossing om hun HR, Inkoop en de hiring managers te ontzorgen. De corporates vragen maatwerk, daarbij wordt een inhuurprogramma opgetuigd, waarbij de technologie (VMS, tooling) wordt afgestemd op de wensen en systemen van de klant en waarbij vaak ook change management komt kijken.
Groot voordeel is dat het concern gebruik kan maken van alle wereldwijde data en expertise die Randstad in huis heeft. “In de veranderende wereld van werk zijn wij voor onze klanten de total talent acquisition partner.”


Randstad is niet alleen de grootste uitzender van Nederland, dat geldt ook voor de  Managed Service Provider (MSP)-tak Randstad Sourceright. Ook dat is de marktleider in ons land. Randstad Sourceright is niet zozeer groot door het aantal inhuurprogramma’s dat zij beheert, maar vooral door het volume hiervan. Randstad Sourceright beheert zeer omvangrijke inhuurprogramma’s voor grote, internationale bedrijven.

Waar Randstad Group actief in vrijwel alle sectoren in de markt en de overheid, richt Randstad Sourceright zich vooral op de finance, life sciences, pharma, high tech productie en (natuurlijk) de opkomende ‘groene economie’.

Zoals blijkt uit het rapport MSP-aanbieders in Nederland en België, editie 2022/2023) behoort Randstad Sourceright ook op de wereldwijde MSP-markt tot de grotere spelers. 

Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over de MSP-markt in Nederland die in 2024 op ZiPconomy worden gepubliceerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *