"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ZiPtalk: Wat je moet weten over de aanstaande verplichte AOV-zelfstandigen

Wat moet je als zzp’er weten over de verplichte AOV voor zelfstandigen die eraan zit te komen? In deze aflevering van ZiPtalk praat Cosmas Blaauw, oprichter van SharePeople, je bij over deze nieuwe verplichting.

Demissionair minister Karien van Gennip werkte na de verkiezingen nog hard door aan het wetsvoorstel voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Na enkele keren van uitstel is het laatste nieuws dat dit wetsvoorstel nog voor de zomer zal worden aangeboden ter internetconsultatie en daarna naar de Tweede Kamer gaat. 

In deze aflevering van ZiPtalk gaan we dieper in op deze wet. Dat de wet er komt, daar valt niet meer over te twisten. Maar hoe die eruit gaat zien, daar is nog wél veel over te zeggen. Daarom praat Cosmas Blaauw, oprichter van Share People, je in deze aflevering bij over de verplichte aov voor zelfstandigen.  

Wat houdt het wetsvoorstel precies in?

In het wetsvoorstel staan onder andere het bedrag per maand dat zelfstandigen verplicht moeten betalen, de criteria waarmee wordt bepaald wanneer iemand arbeidsongeschikt is, de wachttijd tot wanneer iemand aanspraak kan maken op een uitkering en ten slotte of een opt-out onderdeel wordt van de nieuwe wet. 

Dit laatste zou kunnen betekenen dat behalve de UWV ook derde partijen zelfstandigen kunnen verzekeren. Dat moeten volgens minister Van Gennip dan wel verzekeringen zijn, geen broodfonds of iets dergelijks. Reden voor SharePeople om nu ook een verzekeringsproduct aan te bieden. 

Ambtenaren hebben meer tijd nodig

Wanneer ben je precies ziek? Is dat wanneer je je beroep helemaal niet meer kan uitvoeren, of is dat wanneer je deels niet meer kan werken? Volgens Blaauw zal het heel moeilijk worden om dat vast te stellen: “Wat betekent het nou om ‘arbeidsongeschikt’ te zijn? Is dat enkel je beroep niet meer uit kunnen voeren of zijn er nog andere mogelijkheden? Daarnaast is het voor veel ambtenaren nog lastig om te bepalen voor hoeveel procent iemand arbeidsongeschikt is. Daarom hebben zij nog wat meer tijd nodig om dit goed uit te werken.”

“Daarbij denken ambtenaren natuurlijk anders dan de meeste zzp’ers. Ik denk dat veel zzp’ers er anders naar kijken: wellicht kun je een beroep niet meer uitvoeren, maar je bent alsnog ondernemer.”

Verder in de podcast

Wie al aov-verzekering heeft, hoeft zich waarschijnlijk niet verplicht te verzekeren via het UWV. Bestaande verzekeringen worden ‘eerbiedigd’. Het zou dus wel eens nuttig kunnen zijn om nog dit jaar een verzekering af te sluiten, aldus Blaauw.

Verder wijst Blaauw nog op het feit dat onder andere zzp-belangenbehartiger VZN, waar SharePeople ook bij aangesloten is, pleit voor een wachttijd van twee jaar, in plaats van de door Van Gennip voorgestelde een jaar. Dat zorgt dat de premie lager wordt, maar – zo waarschuwt hij – twee jaar is voor velen ook best een lange periode om zelf te overbruggen. Dat kan aanleiding zijn om na te denken over een aanvullende verzekering of andere voorziening.

Meer weten? Bekijk de podcastopname op YouTube of beluister de podcast op Spotify.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *