"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Antoine van den Oever (BAS Consultancy): ‘detacheren beter op de kaart zetten in Den Haag.’

Antoine van den Oever is sinds de zomer vorig jaar mede-eigenaar en CEO van BAS Consultancy, detacheerder van financieel- en IT-specialisten. Als 85e lid van de VvDN wil de ondernemer/politicus zich inzetten om detacheren beter op de kaart te zetten in Den Haag. “Detacheerders helpen als werkgever juist bij het oplossen van het zzp-probleem.”

Antoine van den Oever heeft al een boeiende loopbaan achter de rug. “Ik kom uit een Brabantse ondernemersfamilie in de horeca, van party centra, videotheek tot reisbureau. Mijn eigen bedrijf Van den Oever Events – gerund door mijn zus – is daaruit voortgekomen. Dat is een hobby van mij.”

Zijn professionele loopbaan in flexmarkt begon heel toevallig bij Adecco. “Ik was eigenlijk op weg naar Manpower voor een gesprek met een nicht van mijn ex-vrouw, Marjolein van de Veerdonk (die later topvrouw werd bij Manpower (nu WerkTalent)). Onderweg kwam ik langs een Adecco-vestiging waar een oud-studiegenoot mij binnenhaalde en ze mij meteen vestigingsmanager wilden maken. Ik ben gestart als intercedent, werd al snel vestigingsmanager in Utrecht en heb daarna in Rotterdam drie vestigingen samengevoegd en naar zwarte cijfers gebracht.”

Maar het geld lonkte. “Ik was jong en wilde geld verdienen, een huis kopen. Via een vriend ben ik in 2007 bij BAS Consultancy aan de slag gegaan. In plaats van een Ford Ka rijd je dan in een Audi A3.”

Daarna volgden sales/accountmanagement-functies bij grote namen als Sogeti, het internationale SAS Institute – ‘de Rolls-Royce op het gebied van big data en predictive analystics’, SAP in Duitsland, (via een CDA-relatie bij) KPN en de Japanse technologiereus Hitachi Vantara. “Ik heb mij geprofessionaliseerd in het sales-vak bij de grootste corporates in de IT, data en finance. Maar in de basis is dat ook gewoon detacheren. We hebben een bak met beschikbare consultants, die trainen we, houden we beschikbaar voor de markt en zetten we in projecten die we bij voorkeur zelf binnenhalen.”

De cirkel is rond

Nu is de cirkel rond en is Van den Oever teruggekeerd bij BAS Consultancy. “Ik heb altijd contact gehouden met Peter Arensman, de oprichter van BAS en een CDA-vriend. Toen mijn afdeling bij Hitachi werd opgeheven had ik meerdere opties en vroeg Peter om advies. Zijn antwoord: “Waarom kom je niet terug bij ons?” Ik ben in het voorjaar van 2021 begonnen als business unit manager zakelijke markt en we hebben een cultuuromslag doorgevoerd. Peter trad steeds verder terug en het was ‘logisch’ dat ik het nieuwe gezicht werd. In juli vorig jaar werd ik CEO en heb ik mij na een jaar ingekocht in het bedrijf. Samen met Ronald Vader (CFO) zijn wij eindverantwoordelijk voor het bedrijf. Dat is heel anders dan werken bij grote multinationals. Nu staat er niemand meer boven je die je de schuld kunt geven. Aan die verantwoordelijkheid moet ik wel wennen. Inmiddels hebben we nu, inclusief zzp’ers, elke dag 150 mensen aan het werk die daarvan met hun gezinnen elke dag moeten eten. Er staan circa 90 eigen consultants op de payroll, een staff van een man of 17 en ongeveer 40 zzp’ers. Drie jaar geleden was dit nog maar de helft. We zijn dus weer hard gegroeid en hebben naast ons kantoor in Den Haag nu ook een vestiging in Amsterdam.”

Data, data, data

Van den Oever wil de ervaring in IT en finance binnen BAS inzetten voor meer consultancy. “Wij zijn een detacheerder, vacatures komen binnen en wij plaatsen onze mensen. Maar heten wel BAS Consultancy, daar hoort ook advies bij. Als een klant vraagt om een business controller met vier jaar ervaring wil je ook weten of dat echt de vraag is. Wat is de achterliggende behoefte van de opdrachtgever? Wij migreren meer naar de advieskant.”
En data helpt enorm om inzicht te krijgen. Zeker in de financiële wereld. Finance zit op een schat aan data, declaraties, salarissen – alle data is er, maar daar doen ze eigenlijk niets mee. Terwijl dat je juist kan helpen om meer te weten over je klanten, je medewerkers(tevredenheid), efficiency, et cetera.”

Van den Oever ziet die markt veranderen. “Finance krijgt steeds meer een rol om te forecasten, de voorspellende waarde toe te voegen, bijvoorbeeld bij investeringsbeslissingen. En je ziet IT en finance steeds meer naar elkaar toe groeien. In de oude rol maakte een consultant analyses via een dashboard – de EBITDA kleurt oranje en de brutomarge ligt ook niet on track. Tegenwoordig hebben onze finance consultants de ervaring om echt te adviseren – de oorzaak van de lage cash flow aan te tonen en adviseren aan welke knoppen je moet draaien om alle metertjes weer op groen te krijgen (scenario-analyses). We beschikken over de functioneel-technische expertise om data in te zetten om de klant echt vooruit te helpen.”  En dat betekent dat BAS haar mensen ook daarvoor moet opleiden. “Wij werken samen met een opleidingsinstituut binnen de eigen holding, denk aan opleidingen als data science Power BI, storytelling met data. We bieden die opleiding ‘verplicht aan’, want we vinden dat iedere consultant van ons dat moet kunnen.

Wij zijn de Greenwheels van financieel Nederland.

Detacheren en Den Haag

Antoine van den Oever komt uit een CDA-familie en is in de politiek actief als bestuurslid van het CDA in Rotterdam. Hij volgt dan ook de politiek-maatschappelijke discussie rondom uitzenden – en daarmee in het kielzog detacheren – op de voet. “Er zitten wel wat kronkels in de wetgeving. Uitzenden in heel vluchtig, een heel ander spel dan detacheren.” Het feit dat detacheren wordt gezien als uitzenden (omdat het door de driehoeksarbeidsrelatie onder de WAADI valt) zit de detacheerders al heel lang dwars. De VvDN heeft afgelopen zomer niet voor niets een brief geschreven aan minister Van Gennip met de boodschap om detachering niet over het hoofd te zien.

Volgens Van den Oever is detacheren juist een oplossing voor de flexibiliteit die werkgevers wensen en de (sociale) zekerheid die werkenden willen. “Wij zijn de Greenwheels van financieel Nederland. We nemen een financial controller in dienst en investeren daar fors in (kopen de auto) en stellen die finance professional beschikbaar (net als een leenauto) aan de gemeenschap. Die betaalt per gebruik, terwijl wij als detacheerder de kosten dragen (oftewel de wegenbelasting en verzekering betalen).” Van den Oever wil graag dat beeld bij de politici in Den Haag op het netvlies krijgen.

“Wat ik minister Karien Van Gennip – ook een CDA’er – wil meegeven is dat onze sector het alternatief is voor zzp’en. Wij dragen als detacheerders wel pensioenpremies af. Van de 90 consultants zijn er 14 langer dan tien jaar in dienst. We helpen als werkgever juist bij het oplossen van het zzp-probleem. Wij bieden flexibiliteit aan bedrijven en sociale zekerheid aan onze medewerkers, investeren in hun opleiding en ontwikkeling (er is bij ons een opleidingsbudget van € 6.000,- per medewerker, per jaar), en betalen hen net als andere werkgevers door bij ziekte. Onze medewerkers zijn onze assets, daar zijn we zuinig op.”

De rol van CEO is soms een beetje eenzaam.

Waarom VvDN?

De VvDN verwelkomt BAS Consultancy als 85e lid en hoopt gebruik te kunnen maken van het netwerk van de ondernemer/politicus Van den Oever om de banden met Den Haag nog meer aan te halen. “Ik ken de mensen daar en heb natuurlijk politieke ervaring, dus ik kom daar gemakkelijk binnen. Ik wil er dan ook aan bijdragen de detacheringssector beter op de kaart te zetten. Duidelijk maken dat de WAADI (en inlenersbeloning) niet werkt voor ons en waarom we een eigen CAO moeten hebben.” De VvDN mag dus een beroep op hem doen. “Ik ben opgevoed met de overtuiging dat als je iets vindt, je er dan ook zelf iets aan moet doen.”

Antoine van den Oever is daarnaast vooral lid van de VvDN geworden om collega’s te ontmoeten. “Natuurlijk heb je binnen de organisatie sparringpartners, maar mijn rol als CEO is soms een beetje eenzaam. In gesprek met andere CEO’s merk ik dat zij daar ook mee worstelen. Er is onder CEO’s behoefte om met elkaar te netwerken. Ik zal dan ook graag de komende tijd de bijeenkomsten bezoeken.”