"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bob van Tulder (DBS tech pros): ‘Detacheerders mogen best een keer met de vuist op tafel slaan.’

Samen met zijn compagnon runt Bob van Tulder DBS tech pros, een relatief klein, maar snelgroeiend detacheringsbedrijf. Het jongste lid van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) heeft een uitgesproken mening over zijn sector. “Wij doen ertoe en mogen best een keer met de vuist op tafel slaan om uiteindelijk iets te bereiken in Den Haag.”

Op zijn LinkedIn-pagina staat CEO, maar dat mag je van hem gauw vergeten. “Ik heb niets met functietitels”, zegt Bob van Tulder aan het begin van het interview. Bob is een ‘gewone’ Brabantse jongen die door hard werken bereikt wat hij wil bereiken. Want het is hem niet bepaald komen aanwaaien. Door zijn dyslexie kreeg hij ooit het advies LOM-school, maar via het VMBO behaalde hij uiteindelijk zijn HBO-diploma Technische Bedrijfskunde. 

Presteren deed hij ook in de motorcross, waar Bob zelfs EK’s reed. Enthousiast gecoacht door zijn vader, ook een ondernemer, net als zijn opa. “Mijn vader heeft met zijn bedrijf veel ups en downs gekend en van hem heb ik leren doorbijten – laag beginnen om hoog te eindigen. Ik ben dan ook niet door één tegenslag te stoppen.”

De Droom van Bob en Sven

Bob van Tulder heeft samen met Sven van der Heijden in 2020 DBS tech pros opgericht. (DBS staat voor: de Droom van Bob en Sven.) “Sven doet de commercie, ik de operations. Samen kunnen we de hele wereld aan.”

DBS tech pros richt zich op vier functiegebieden binnen de industrie: machinebouw, monteurs, operations en engineers. De (proces)industrie is een terrein waar je als intermediair echt toegevoegde waarde kan leveren, stelt Van Tulder. “Als een machine- of productielijn niet loopt, kost dat een bedrijf veel geld. Onze monteurs die de machines bij de klant onderhouden zijn dus heel belangrijk.”

Pas op de plaats, daarna weer groei

DBS tech pros stond al snel voor de keuze – met z’n tweeën blijven of groeien? Het werd groeien. Kort na de start is de eerste medewerker aangenomen, al snel volgden meer, en inmiddels detacheert het bedrijf circa 70 professionals. En naast de hoofdvestiging in Mierlo zijn er inmiddels vestigingen in Den Bosch en Tilburg. DBS tech pros bedient klanten met aansprekende namen als Smurfit Kappa, Mars, Canon en AB InBev. 

Ook voor 2024 zijn de ambities van het jonge, relatieve kleine detacheringsbedrijf groot. Maar Van Tulder geeft aan dat dit het moment is om een pas op de plaats te maken en de organisatie beter in te richten. 

“We zijn begonnen vanuit bravoure, een soort onbezonnenheid, een boerenmentaliteit van niet nadenken, maar doen. In het begin namen we ook alles aan, elke klant. Nu kijken we meer of die organisaties bij ons passen en laten we soms ook klanten gaan.”

“Datzelfde geldt voor onze mensen. Dat schalen we ook af. We zoeken mensen die echt bij ons passen. We bieden hen een vast contract en geven hen veel vertrouwen.”

“Nu komen we op een punt dat we meer structuur in de organisatie moeten brengen, medewerkers houvast bieden en meer uitdragen wie we willen zijn.” Als de organisatie straks beter ‘staat’ kan het bedrijf weer hard groeien, verwacht Van Tulder. “Ik denk dat het aantal mensen zal zijn verdubbeld volgend jaar in juni.”

Persoonlijke binding met gedetacheerden

Het binden van gedetacheerden aan het bedrijf is hard nodig, weet Van Tulder. “De detacheringsmarkt is een competitieve markt. Er wordt altijd aan onze mensen getrokken, maar daar hebben we weinig last van.” 

Hoe DBS dat tegengaat? “Je moet als detacheerder een eerlijke pitch hebben, flair uitstralen, de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden moeten goed zijn. Maar – misschien nog wel belangrijker – je  moet een persoonlijke band opbouwen met je mensen. Ook even contact hebben als er geen directe aanleiding voor is, laten merken dat zij ertoe doen, gehoord worden.” 

Goed werkgeverschap helpt bij het behouden van mensen voor de organisatie. En is dus voor een detacheerder bepalend voor zijn succes. “Je kunt wel alles proberen om mensen binnen te halen, maar als zij door de achterdeur naar buiten lopen, presteer je nog steeds heel slecht.”

Boodschap detacheerders

DBS tech pros is het jongste lid van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN). Van Tulder over de reden van hun lidmaatschap: “We hebben met z’n allen hetzelfde doel. We willen dat de overheid ons op een manier laat werken die bij ons past. En dus niet als detacheerder bijvoorbeeld vastzitten aan de inlenersbeloning.” 

Van Tulder is niet gerust op de verwachte nieuwe wet- en regelgeving. “Het komende jaar is heel belangrijk voor ons. Ik ben op erg mijn hoede hiervoor.”

Dat detachering nog altijd over een kam wordt geschoren met uitzenden, is ook Van Tulder een doorn in het oog. “Wat wij doen is echt iets anders dan uitzenden. En als mensen ons dan toch zo willen blijven zien, dan moeten we laten zien dat we in Champions League van de flexbranche spelen.”

Want de flexbranche kampt nu eenmaal met een slecht imago. Dat komt niet alleen door malafide uitzenders, weet Van Tulder. Ook daarvoor ziet hij een taak weggelegd voor de VvDN. “Als detacheerders willen we allemaal iets doen tegen de cowboys op de markt die het voor iedereen verpesten en detachering een slecht imago bezorgen.” 

Detacheerders moeten volgens Van Tulder samen optrekken om politiek en maatschappij te overtuigen van de boodschap dat detachering juist essentieel is voor een moderne arbeidsmarkt. 

“Wij bieden echt toegevoegde waarde in de keten. We doen ertoe en mogen laten zien dat we er zijn. We mogen best een keer met de vuist op tafel slaan om uiteindelijk iets te bereiken in Den Haag.”

Lees ook:Wet- en regelgeving belemmert groei detacheringsbranche

Samenkomen is belangrijk

Van Tulder bezocht eind januari de jubileumbijeenkomst van de VvDN.

“Het viel mij op hoe vriendelijk men is voor elkaar. Van grote detacheerders tot kleine spelers – iedereen praat met elkaar op hetzelfde niveau.” Dat is ook wat hem zo aanspreekt. 

En daar voegt Bob een persoonlijke noot aan toe. Vorig jaar maakte hij op een vrijgezellenfeest een ongeluk mee waarbij een jongen overleed. “Dat was vreselijk en voor mij een levensles; het is heel belangrijk om het goed te hebben met elkaar en je te omringen met gelijkgestemden (ook al hebben zij een andere mening). Hoe fijn is het niet om af en toe op een vrijdagmiddagborrel binnen te kunnen lopen? Of op een bijeenkomst zoals die van de VvDN? Dat is veel belangrijker dan geld.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *