"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vijf opvallende HRtech-trends en -tools gespot op internationale HR-beurs Unleash

Ook ZiPconomy was, samen met de collega’s van HRtechReview, aanwezig op UNLEASH World 2022 in Parijs. Welke HR- en HRtech-trends en -tools sprongen er voor onze delegatie uit op deze gerenommeerde internationale HR-beurs?

Een grote conferentiehal in Parijs was vorige week gevuld met sprekers, dienstverleners sponsors en een paar duizend HR- en HR-tech-professionals uit heel Europa. Om het laatste te horen en te zien over de wereld van werk, HR en technologie die het werk van HR-professionals een stuk aangenamer maakt.

Ook ZiPconomy was daar aanwezig, samen met collega’s van HRtechReview. Vijf experts doen verslag van wat er hen is opgevallen en bijgebleven.

Total Talent Management-mogelijkheden #HRTech worden groter

Het is nog steeds wel zoeken, ook bij leveranciers en sprekers op UNLEASH World 2022, maar er zijn steeds meer sporen van het concept Total Talent Management te vinden bij HR(Tech). Zo is in de nieuwe talentmarketplace oplossingen, in tegenstelling tot de traditioneler Core HR tools, nooit de traditionele scheiding gemaakt tussen vast en tijdelijk personeel. In die nieuwe oplossingen kunnen externen gewoon meedraaien op hun platform met hun skills-profiel, met interne gigs en projecten, en kunnen externe experts ook coach/mentor worden van meer junior collega’s. Talent marketplace eightfold.ai lanceerde tijdens UNLEASH zelfs zijn Talent Flex oplossing, voor een 360 graden blik op de complete workforce.

Door corona zijn internationale betaalplatformen, zogenaamde ‘Employee of Record’ tools, booming en in grote getale aanwezig. Met zo’n platform heb je de mogelijkheid om in het buitenland mensen aan te nemen die remote voor je gaan werken, zowel op de payroll als freelance, met lokaal juridisch correcte contracten.

Als laatste zagen we bij de presentatie van Eric Houwen van Deloitte Nederland onder andere hoe hij het team aan het oplijnen is om in 2023 Total Talent Acquisition te kunnen implementeren. Een mooie stap!

Mark van Assema, co-auteur ‘Mis geen talent’, oprichter en hoofdredacteur HRTech Review en HR programmamanager voor organisaties die externe talenten serieus nemen.

De toekomst van flex is interne flex

Omschrijf wat je nodig hebt in termen van een opdracht. Benoem het aantal benodigde uren per week, wat de lengte van opdrachten is en welke skills nodig zijn om de opdracht uit te voeren. Publiceer die opdracht vervolgens op een digitale marktplaats en kies de beste beschikbare kandidaat die zich aanbiedt.

Voor de interim-wereld al lang een gebruikelijke manier van werken. Maar nu ‘ineens’ is deze methode (en technologie) ook hot om interne medewerkers met eigen projecten te matchen.

Niet dat het idee nieuw is. Diverse organisaties hebben het ook eerder al eens opgezet. Covid (thuiswerken), Agile (projectmatig) en de beschikbare technologie (AI) maken dat de internal marketplaces nu wel echt de hype voorbij zijn.

Hugo-Jan Ruts, uitgeefdirecteur van ZiPMedia en hoofdredacteur ZiPconomy

 

Veel technologische ontwikkelingen, maar in hoeverre zijn organisaties in staat deze snel te adopteren?

Tijdens het grootste jaarlijkse HR- en technologie-event Unleash in Parijs vorige week zijn weer vele nieuwe technologieën en applicaties gepresenteerd die organisaties kunnen helpen in te spelen op een aantal HR uitdagingen van deze tijd zoals:

  • Nieuwe ‘Talent Marketplaces’ die moeten helpen met recruitment en poolmanagement in een steeds uitdagendere arbeidsmarkt vanwege schaarste en globalisatie.
  • data en skills’ tooling die het benaderen en selecteren van kandidaten meer doelgericht ondersteunen
  • en veel toetreders in de markt van zogenaamde ‘Employee of Record’ tools en organisaties die ondersteunen bij het contracteren van buitenlands talent..

Eigenlijk teveel om op te noemen en allemaal systemen en leveranciers die kunnen bijdragen aan de uitdagingen die deze tijd met zich meebrengt. Het is voor organisaties nu van belang om de juiste keuzes te maken die op korte maar zeker ook op lange termijn bijdragen aan de eigen bedrijfs- en HR-strategie. Al met al nog niet makkelijk in dit speelveld van vele nieuwe mogelijkheden en technologieën!

Ron Bosma, managing partner TalentIn


Wil je ook bijgepraat worden over HR-en HR-techtrends?
Neem dan deel aan de

HRTech Review webinarweek

Van engagement tot robotisering, van e-learning tot toegang tot talent.

Deze HR-thema’s en bijbehorende oplossingen komen aan bod in de #HRTech Review #webinarweek van 7 t/m 11 november 2022.

Bekijk het programma en schrijf je alvast in voor sessies die jou interesseren!

www.hrtechreview.nl/webinarweek


Van vacaturegerichte naar kandidaatgerichte benadering met (Internal) Talent Marketplaces

Het mondiaal schreeuwende tekort aan talent zet de ontwikkeling en implementatie van Talent Marketplaces boven aan de agenda van menig HR-organisaties. Een essentieel ingrediënt om kandidaatgericht te kunnen sourcen en werven en/of (intern) talent te matchen/doorontwikkelen is het verzamelen van informatie. Waarbij het vergaren en verbinden van data essentieel is (“Collect and connecting the dots”). In de ‘main stage’-zaal was men het er tijdens de opening unaniem mee eens dat het binnen HR gaat om een zeer grote I van IT. Vooral het vergaren van inzichten voor het matchen door Talent Marketplaces van taken/opdrachten met (intern) potentieel talent, werd op 12 en 13 oktober veel besproken.

Er is voor veel organisaties nog veel werk te verzetten op dit vlak, naast dataverzameling. Ook de integratie met het Learning Management System (LMS) en het Applicant Tracking System (ATS) tot een one-stop-shop en begeleiding door changemanagement blijkt cruciaal. Deze ‘markttransparantie’ zorgt voor inzicht in skills en behoeften voor de gehele organisatie en kan intern weerstand oproepen bij diegene die zijn talenten graag wil behouden. Werk aan de winkel dus om deze mindset te vervangen door een visie op ‘leren & ontwikkelen’. ‘Unleash the internal potentential talents’, want voor je het weet loopt jouw talent immers de deur uit.

Joost de Zeeuw, HRTech-expert / HR Recruitment Consultant bij PEPCRUIT

 

Goed werk- en opdrachtgeverschap voor de volledige workforce

UNLEASH is altijd een mooie momentopname die laat zien waar we in HRtech-land mee bezig zijn. Zoals bij iedere editie vliegen er een aantal buzzwords rond die in tal van sessies en stands landen; de Talent Marketplace, de toenemende focus op skills (en soft skills) en (het faciliteren van) remote working, om er maar een paar te noemen. De ‘techies’ pakken die HR-behoeften razendsnel op en hebben gisteren een tool ontwikkeld die je vandaag nodig hebt.

Snelheid is sowieso overal aanwezig; een tool die je in staat stelt om compliant, voor de juiste fee en met de goede verzekeringsvinkjes in twee minuten een passend contract te maken waarmee je een remote worker uit Bangladesh of Bulgarije in kunt inhuren? Geen probleem!

Wat verder opviel? Kleine, jonge clubs die in no time bedrijven uit de halve wereld tot hun klantportfolio rekenen. En het feit dat – net als bij vorige UNLEASH-edities – juist in een tech-omgeving de roep om de ‘human factor’ altijd luid aanwezig is; zo ging een van de keynotes op de Main Stage exclusief over empathie en  “bringing the heart and humanity into our workplaces”.

Tussen alle ronkende verhalen over employee engagement, humanity in the workplace en inclusiviteit viel me op dag 2 één meneer op. Waar wij allemaal rondliepen met mooie kingsize badges waarop onze naam, functie en werkgever vermeld staan, stond op zijn badge maar één woord: ‘Contractor’. Deze meneer had als schoonmaker toch een belangrijke rol in het welslagen van het event. Maar volgens zijn werk- of opdrachtgever hoefde dat – letterlijk – geen naam te hebben.

‘Flauwe vergelijking Runhaar’, hoor ik je mompelen. Tuurlijk, deze meneer is geen deelnemer aan een beurs en ’t is wat gezocht om zo’n badge te framen als slecht werkgeverschap. Toch vond ik dat contrast tussen al die glimmende badges en dit sobere ‘Contractor’ wel metaforisch, want als we niet oppassen maken we in de organisatie wel degelijk een verschil tussen glimmende medewerkers en naamlozen. De ervaring leidde bij mij in ieder geval tot een kleine HR-takeway van UNLEASH: denk bij goed werk- en opdrachtgeverschap niet alleen aan je highpotentials en Chief Happiness Officers, maar aan je volledige workforce …

Peter Runhaar, Uitgever HR & HRtech Bij ZiPmedia en auteur van het boek ‘HR Tech, Transformatie van HR door toepassing van technologie’

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie