"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VZN wil fiscale stimulering bedrijfsbuffer zelfstandigen

Geef zelfstandige ondernemers ook een fiscale stimulans om een bedrijfsbuffer op te bouwen, adviseert de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) aan het Kabinet. Na de afbouw van de zelfstandigenaftrek en de afschaffing van de FOR, moet daar volgens voorzitter Cristel van de Ven genoeg fiscale ruimte voor zijn.

“Met de aangekondigde afschaffing van de FOR en de afbouw van de zelfstandigenaftrek zonder alternatief heeft het kabinet het verkeerde spoor gekozen”. Dat zegt Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). VZN pleit al enige tijd voor een andere, meer opbouwende koers in de fiscale behandeling van zelfstandige ondernemers. Volgens VZN is nu het moment gekomen om werk te maken van het fiscaal stimuleren van buffervorming door zelfstandig ondernemers.

Fiscale ruimte voor buffer zelfstandigen

Eerder heeft voormalig minister Koolmees toegezegd dat de besparing die ontstaat door de afbouw van de zelfstandigenaftrek zal worden gebruikt ten gunste van zelfstandigen. Daar is tot nu toe echter niets van gebleken. Nu zijn partijgenoot minister Kaag in de Voorjaarsnota ‘22 ook nog de FOR wil afschaffen, vindt VZN dat er voldoende fiscale ruimte ontstaat voor het stimuleren van de noodzakelijke buffervorming door zelfstandigen. Ook in andere bedrijfsvormen wordt het aanhouden van een bedrijfsreserve fiscaal ondersteund.

De Tweede Kamer debatteert op 15 juni met minister Kaag over dit voornemens uit de  Voorjaarsnota.

Noodzaak bedrijfsbuffer blijkt uit coronacrisis

Dat een bedrijfsbuffer voor veel zelfstandigen noodzakelijk is om de onderneming door slechte tijden te loodsen, heeft de coronacrisis duidelijk laten zien. Dat wordt in een achterbanraadpleging van VZN-lidorganisatie ZZP Nederland bevestigd. Van de bijna 3000 ondervraagden had iets meer dan twee derde voor corona geld gereserveerd voor een bedrijfsbuffer. 36% van de respondenten geeft aan hun financiële reserves te hebben moeten aanspreken om door de coronacrisis te komen.

Ruim 80% van de geënquêteerde zelfstandigen vraagt de overheid om het opbouwen van een financiële buffer fiscaal te stimuleren. “Dit is het moment voor het kabinet om spijkers met koppen te slaan in het belang van alle zelfstandige ondernemers”, zegt voorzitter Van de Ven.

Meer fiscale gelijkheid ondernemingsvormen

VZN heeft vorig jaar in het visiedocument ‘Inclusief Perspectief’ voorgesteld om de fiscale behandeling van de verschillende ondernemingsvormen meer in evenwicht te brengen. Daar hoort dan ook het aanhouden van een bedrijfsreserve bij, op een aparte – hiervoor bestemde – rekening. “Wij roepen de minister en het parlement op om bij de behandeling van de Voorjaarsnota oog te hebben voor de noodzaak van fiscale ondersteuning van de bedrijfsreserve voor zelfstandig ondernemers”, aldus Van de Ven.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. …en maak het naast een continuïteitsbuffer dan ook meteen mogelijk om een pensoenbuffer aan te leggen: geld voor pensioen fiscaal voordelig (en beschermd tegen de grijpgrage vingers van de fiscus) opzij zetten, tot een hoogte vergelijkbaar met wat een ‘normale werknemer’ op eenzelfde leeftijd bij een pensioenfonds veilig apart heeft staan…