SLUIT MENU

Helft van alle zelfstandigen maakt gebruik van zelfstandigenaftrek

Ongeveer de helft van alle 1,6 miljoen zelfstandigen maakte in 2019 gebruik van zelfstandigenaftrek. Die aftrekpost wordt afgebouwd om het verschil tussen werknemers en zzp’ers te verkleinen.

In totaal 872.000 zelfstandig ondernemers maakte in 2019 volledig gebruik van zelfstandigenaftrek, blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Dat is ongeveer de helft van alle zelfstandigen in Nederland.

Recht op zelfstandigenaftrek

Er waren namelijk 1,6 miljoen zelfstandigen in 2019, waarvan 1,26 miljoen ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer). De rest is bijvoorbeeld directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv. Zij zijn wel zelfstandigen, maar mogen geen zelfstandigenaftrek toepassen.

De rest van de zelfstandigen zonder personeel die geen gebruik maken van de aftrekpost halen het urencriterium niet of verdienen te weinig.

In het rapport ‘De zzp’er bestaat wél’ lees je meer over de verschillende types zelfstandigen en hun relatie met de zelfstandigenaftrek (pagina 23).

Versnelde afbouw zelfstandigenaftrek

Het huidige kabinet is begonnen met afbouw van de zelfstandigenaftrek. Binnen 15 jaar daalt het bedrag van 7.030 euro naar 3.240 euro. Zo wil het kabinet het fiscale verschil tussen werknemers en zelfstandig ondernemers verkleinen.

Die termijn zou wel eens ingekort kunnen worden. Om Europees coronasteungeld te krijgen, moet Nederland namelijk versnelde fiscale hervormingen op het gebied van wonen en werken doorvoeren. Volgens demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra moet de zelfstandigenaftrek verder omlaag om geld uit Brussel te krijgen.

Ook kappers en bakkers

Dat afbouw van de zelfstandigenaftrek raakt niet alleen zelfstandigen die voor bedrijven of organisaties werken. De versobering geldt ook voor ondernemers die niet concurreren met werknemers, zoals zelfstandigen die producten verkopen of voor particulieren werken. Denk aan bakkers, kappers of winkeliers.

Tot slot is het van belang te realiseren dat de zelfstandigenaftrek een vast bedrag is. Daardoor heeft de inperking veel meer impact op zelfstandigen met een laag tot modaal inkomen, dan zzp’ers met een hoog inkomen.

Eén reactie op dit bericht

 1. Heel bijzondere stelling; zelfstandigenaftrek slopen om verschil tussen werknemer en zelfstandige te verkleinen

  Werknemers hebben zekerheid en krijgen een bak geld van uhn werkgever dat de werknemer niet ziet als loon (secundair, vakantiegeld, 13e maand, bonus, WW, ZW, WIA etc)
  Zelfstandigen moeten dit allemaal zelf bekostigen en hebben geen enkele zekerheid. Een inhuurcontract bevat geen afnameverplichting, zelfstandigen werken bijna exclusief op 0-uren contracten.

  Degene die de berekeningen maakt voor dit soort beleidswijzigingen zou eens na moeten denken over de situatie waarin zelfstandigen zitten. 70% is niet echt zielig maar er valt geen verschil kleiner te maken. De 30% die minder dan EUR 35 schrijft pest je zo misschien wel de markt uit, aardige aanpak mensen!

  De zelfstandige wordt gewoon verder benadeeld – door mensen in loondienst – die nog nooit nagedacht hebben over hun volledige kosten, dus eigen loon en werkgeversdeel.

  Maar geen punt, in de huidige goed markt verdisconteer ik het verlies van de zelfstandigenaftrek gewoon in mijn tarief. Ik wens iedereen die mogelijkheid, een goed 2022 vol met mooie opdrachten.