"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Opvallende directiewisselingen bij Brainnet

Tjebbe van Oostenbruggen vertrekt per direct bij Brainnet. Van Oostenbruggen wordt opgevolgd door Kees Stroomer. De voormalig COO van RGF Staffing Nederland start vandaag meteen al in zijn nieuwe functie. Ook directeur Christoph van der Stelt heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij stopt eind augustus.

“Ik ben niet het type dat het schip verlaat als het in zwaar weer zit. We hebben de coronacrisis goed doorstaan, de integratie met de PRO Unlimited-organisatie is afgerond. Brainnet draait uitstekend en we groeien weer. Dus dit is het goede moment”, zegt Van Oostenbruggen.

Hij startte in 2009 als commercieel manager bij Brainnet. Als directeur verwierf hij via een management buy-out in 2011 een belangrijk deel van de aandelen in de MSP-dienstverlener. Die aandelen verkocht hij februari 2021 aan de Amerikaanse MSP-dienstverlener PRO Unlimited. Van Oostenbruggen bleef aan als algemeen directeur van Brainnet en werd daarnaast als President EMEA verantwoordelijk voor de Europese activiteiten van PRO. Een belangrijk deel van zijn taken was de integratie van nieuwe bedrijven, waaronder VMS-leverancier WorkforceLogiq.

Anderhalf jaar na de overname van Brainnet door het Amerikaanse PRO Unlimited is dit voor Van Oostenbruggen dus het moment om zijn functie neer te leggen. Opvallend, want in mei vorig jaar wees Kevin Akeroyd (CEO PRO Unlimited) in een interview met ZiPconomy Tjebbe van Oostenbruggen nog aan als ‘dé man voor de job’ om zo snel mogelijk de Europese MSP-markt te veroveren.

Toch is het persoonlijke besluit van Van Oostenbruggen weloverwogen: “Ik ben 42 jaar en de langst zittende CEO van een bedrijf in onze branche op dit moment. Op vakantie in mei in de Zwitserse bergen kwam ik tot de conclusie dat ik nog heel graag een keer een nieuw avontuur wil aangaan. En ik kwam ook tot de conclusie dat dit het beste moment is om dat te doen.”

Kees Stroomer direct aan de slag

Dat Van Oostenbruggen per direct vertrekt – ‘ik wil niemand voor de voeten lopen’ – is mogelijk doordat er snel een opvolger is gevonden. Kees Stroomer was snel gevonden en snel beschikbaar. Stroomer was hiervoor COO van RGF Staffing in Nederland, voorheen USG. Stroomer was daar de afgelopen twee jaar verantwoordelijk vanuit de board voor de commercie en Start People. “De basis is nu gelegd, de verandering is ingezet en er is een opvolger, en daarom ben ik afgelopen maart daar gestopt.”

Stroomer heeft zijn sporen verdiend in de internationale flexmarkt. Na een rijke carrière bij Tempo-Team en als directeur van Randstad in onder andere Polen, Denemarken en Zweden kent hij de ins en outs van de Nederlandse en Europese markt. De ervaring in verschillende directiefuncties maakt hem een zwaargewicht in de sector.

Goed gevoel

Stroomer hoefde niet lang te denken voordat hij ‘ja’ zei tegen de nieuwe uitdaging. Zijn beslissing is mede gebaseerd op het ‘gevoel’ dat hij heeft bij Brainnet. “Ik heb veel gesprekken met hen gevoerd, ook met de Amerikanen. Dat ging overigens razendsnel, binnen anderhalve week. Heerlijk die energie en snelheid waarmee ze werken. Die open cultuur en die enorme drive – dat spreekt mij vooral aan. Een can do-mentaliteit; gewoon dingen doen, oplossen, liefst gisteren nog. Die focus en gedrevenheid, zo zit ik zelf ook in elkaar. Plus die misschien calvinistische benadering; niet te schreeuwerig, gewoon zorgen dat je klanten tevreden zijn. Dat straalt Brainnet uit en PRO Unlimited ook.”

Flinke groeikansen

De eerste prioriteit voor Stroomer is zorgen voor continuïteit. “Het bedrijf draait geweldig. Ik ga eerst kennismaken met alle medewerkers, snel in gesprek met onze klanten, om te zorgen dat het goed blijft gaan.” Stroomer is ambitieus en ziet met Brainnet – zeker nu het onderdeel uitmaakt van PRO Unlimited – flinke groeikansen. Ook in Nederland. “Er is nog heel veel te winnen. Er zijn nog heel veel bedrijven die nog niet met een MSP werken. En de vele flexibele vormen van arbeid bieden steeds meer mogelijkheden, want dan komt voor grotere bedrijven op een gegeven moment toch de MSP om de hoek kijken. De MSP-markt zal steeds groter worden.”

En daarvan zal Brainnet – mede doordat het een sterk Amerikaans moederbedrijf achter zich weet – profiteren, denkt Stroomer. “Door PRO Unlimited worden internationale deals gesloten waardoor we ook in Nederland klanten binnenhalen.”

En hoewel Nederland als een volwassen markt wordt gezien, valt er volgens Stroomer nog veel te leren van de Amerikanen. “Ik denk dat de markt hier wel steeds volwassener wordt, maar ook nog veel volwassener kan worden. In Amerika is MSP-dienstverlening al sinds de jaren ’90 groot. Natuurlijk hebben wij ook wel een historie, maar die is wel veel korter dan in Amerika.”

Denk bijvoorbeeld aan het benutten van beschikbare data voor benchmarking en slimme data-analyses (om kandidaten te vinden en klanten te adviseren). Data leidend laten zijn bij inhuurbeslissingen staat in Nederland nog in de kinderschoenen, in Amerika zijn ze daar al serieus mee bezig. Dankzij PRO Unlimited kan Brainnet dergelijke nieuwe service ook leveren in Nederland, wat het bedrijf naar eigen zeggen een voorsprong geeft op de concurrentie.

Lees ook: Data, de kracht achter succesvolle inhuurprogramma’s

Stroomer steekt zijn ambities dan ook niet onder stoelen of banken. Brainnet moet de grootste onafhankelijke MSP van Nederland zijn en blijven. “Klanten van Brainnet zijn erg tevreden over de dienstverlening en dat willen we graag zo houden en verder uitbreiden.  ” Genoeg ambities en veel werk aan de winkel dus. Of zoals Stroomer het zelf nuchter stelt: “Ik ga me niet vervelen!”

En zien we Van Oostenbruggen terugkeren in de flexmarkt? Dat ligt niet erg voor de hand, zegt hij zelf. “‘Wat dat betreft ben ik misschien wel net zo principieel als Max Verstappen. Als je voor Red Bull rijdt, dan ga je niet overstappen maar Mercedes. Brainnet is voor mij het mooiste bedrijf, dus ik ga niet voor een ander bedrijf in dezelfde branche werken. Ik heb nog geen idee wat ik ga doen, maar het zal iets buiten de branche zijn.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie