"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Handhavingsmoratorium wet DBA loopt niet af in oktober: kabinet wacht op uitkomsten pilot webmodule

De Belastingdienst begint niet op 1 oktober met de handhaving op schijnzelfstandigheid. De Tweede Kamer wil eerst een ‘een redelijk en handhaafbaar alternatief voor de Wet DBA’.

Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief verklaart dat het handhavingsmoratorium van de Wet DBA niet afloopt per 1 oktober 2021. Dat zei hij in reactie op een motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie).

In die motie uit Grinwis zijn zorgen over de Wet DBA. Het uitstel van de handhaving op de wet zou op 1 oktober afgebouwd worden, maar ondertussen is nog veel onduidelijk over de regels rondom de kwalificatie van een arbeidsrelatie.

Lees ook de update Wet DBA: actualiteiten en verwachtingen voor zzp’ers, intermediars en opdrachtgevers

‘Minimaal tot oktober’

Vijlbrief legde tijdens het laatste debat voor het zomerreces in de Tweede Kamer uit dat dit niet helemaal klopt. “Het handhavingsmoratorium loopt niet af in oktober. Het loopt minimaal tot oktober en dan zullen we kijken wat we gaan doen.”

De staatssecretaris van Financiën hoopt in oktober namelijk de uitkomsten van de pilot met de webmodule te hebben. Op basis daarvan hoopt Vijlbrief meer inzicht te krijgen in de kwalificatie van arbeidsrelaties.

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA, verkort webmodule) is een online tool waarmee opdrachtgevers kunnen bepalen of zij een zelfstandige mogen inhuren. Het ministerie begon in januari met een test. Die loopt tot september. Na deze pilotfase volgt een evaluatie, waarbij het ministerie ook kijkt naar mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico’s en de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties.

‘Niet makkelijk oplosbaar’

Grinwis hekelt het feit dat er ‘nog geen concrete voorstellen tot een redelijk en handhaafbaar alternatief voor de Wet DBA zijn en deze opdracht doorgeschoven wordt naar een volgend kabinet’. De staatssecretaris is dat met hem eens, maar zegt ook dat de problemen rondom de Wet DBA erg ingewikkeld zijn en ‘niet makkelijk oplosbaar’.

Tot er een alternatief is voor de Wet DBA, is handhaving ‘grotendeels’ uitgesteld. De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) vervangt sinds 2016 de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie), maar kreeg meteen veel kritiek omdat hij niet duidelijk genoeg was. Daarom besloot het kabinet de wet te vervangen en handhaving uit te stellen.

Sinds oktober 2019 kan de Belastingdienst wel in actie komen tegen ‘kwaadwillende’ ondernemers. Wie ‘opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan omdat je weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking’, krijgt een boete. Hetzelfde geldt als iemand de aanwijzingen van de Belastingdienst niet opvolgt.

Handhaving bij kwaadwillenden

De inspecteur moet drie dingen bewijzen, voordat hij correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen kan opleggen: een (fictieve) dienstbetrekking, evidente schijnzelfstandigheid en opzettelijke schijnzelfstandigheid. Het feit dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, is dus niet genoeg om een boete op te leggen. De fiscus moet bewijzen dat jij opzettelijk de wet overtreedt.

Als de Belastingdienst ontdekt dat iemand als schijnzelfstandige voor je werkt, krijg je aanwijzingen om die situatie te verhelpen. De fiscus adviseert bijvoorbeeld de arbeidsrelatie met de zzp’er zo vorm geven dat je voldoet aan de wet. Een andere oplossing is de schijnzelfstandige in dienst nemen en de arbeidsrelatie als dienstbetrekking verwerken in je Belastingaangifte.

Daar geeft de Belastingdienst je drie maanden tijd voor. Heb je niets gedaan? Dan ben je dus ‘kwaadwillend’ en krijg je boetes en naheffingen.

Eind 2020 bleek uit een voortgangsreportage dat de Belastingdienst nog geen enkel kwaadwillend bedrijf heeft ontdekt.

3 reacties op dit bericht

  1. Tja, volgens mij hebben we dat al begin 2020 geroepen.
    Oorzaak en gevolg. Aanleiding is politiek gedreven: roep maar wat, want de zieltjes in de Kamer moeten rustig gehouden worden.
    Dat is onze Nederlandse Politiek verworden: een inhoudsloos en besluiteloos ten gevolge van een zwaar achterhaalde sociale overtuiging die a-sociaal werkt.

    Gaan we dan nu echt naar de tekentafel met ECHTE specialisten ?!

  2. Het is zeer jammer dat Vijlbrief zo lang heeft gewacht met het verstrekken van duidelijkheid rond de datum van 1 oktober. Hierdoor is weer onnodig schade ontstaan bij opdrachtgevers en zelfstandigen. Ik mis enige mate van inlevingsvermogen. De regering gedraagt zich als een olifant in een porseleinkast.

  3. Op alle fronten faalt men…en met name op het gebied van inleven van wat er bij de burger speelt….