"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp-organisaties roepen Vijlbrief op tot duidelijkheid over webmodule

Brancheorganisaties PZO en ZZP Nederland doen samen een oproep aan Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Financiën. Hij gaf namelijk aan dat de webmodule mogelijk ingezet zal worden als handhavingsmiddel. De brancheorganisaties vragen om duidelijkheid, en om uitstel van handhaving.

In een brief doen PZO en ZZP Nederland een beroep op de staatssecretaris: “Onderzoek van bemiddellaars wijst uit dat veel zelfstandigen opdrachten zien verdampen vanwege de onduidelijkheid over de handhaving van de Wet DBA en dat opdrachtgevers, die wegens krapte op de arbeidsmarkt het al moeilijk genoeg hebben om goede mensen te werven, de zzp-doelgroep met veel kennis en ervaring moeten laten schieten.”

Onrust over het einde van het handhavingsmoratorium

Momenteel geldt een handhavingsmoratorium: een periode waarin niet wordt gehandhaafd. Maar vanaf 1 oktober is de planning dat de Belastingdienst gaat handhaven. De webmodule zou dan uitsluitsel moeten bieden over de vraag of een zelfstandige op zzp-basis mag worden ingehuurd of niet. Vijlbrief gaf aan dat hij in de webmodule het enige middel tot handhaving ziet. Dit heeft tot veel onrust geleid.

Met het eind van het handhavingsmoratorium in zicht, had de Gemeente Amsterdam te kennen gegeven contracten onder de loep te houden. Ook zou ze contracten met zzp’ers maximeren op één jaar. Dit leidde tot onrust onder de betrokken zzp’ers. Daarnaast heeft de Gemeente Amsterdam een voorbeeldfunctie, sindsdien heeft de onrust zich verder verspreid.

Lees ook: Onrust onder zzp’ers bij Gemeente Amsterdam. Contracten worden ‘onder de loep’ genomen.

Is de onrust gegrond?

Of de onrust gegrond is, moet nog blijken. PZO en ZZP Nederland concluderen voorlopig dat de Amsterdamse onrust is gestoeld op onjuistheden. Voordat de webmodule überhaupt kan worden gebruikt als handhavingsmiddel, moet deze eerst een bepaalde mate van duidelijkheid geven. In meer dan een kwart van de voorkomende situaties geeft deze nog geen indicatie of er sprake is van een dienstverband of zzp-inhuur.

Er is nog geen besluit genomen over het opheffen van het handhavingsmoratorium. Vijlbrief heeft in een bijeenkomst met onder andere ZZP Nederland gezegd dat het nieuwe kabinet deze beslissing mag nemen (zie hier). Omdat volgens de brancheorganisaties “dat nog wel enige tijd kan duren”, schreven zij een brief. Ze zetten in op duidelijkheid en verlenging van het handhavingsmoratorium. Dit is volgens hen in het algemeen belang: “De economische situatie van Nederland is precair en alle inspanningen zijn er op gericht om iedereen aan het werk te houden. Ook de bedrijven en zelfstandig ondernemers, als opdrachtgever en als opdrachtnemer.“

Staatssecretaris Vijlbrief heeft nog niet gereageerd op de oproep.

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie