"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’ers worden vaak onterecht bemiddeling ingedrukt

Zzp’ers willen niet via bemiddelaars werken, maar worden er toch vaak onterecht toe gedwongen vanwege handhaving van de Wet DBA. Zo blijkt uit onderzoek van ZZP Nederland onder zelfstandig ondernemers.

In een onderzoek van ZZP Nederland gaf meer dan de helft van de ondervraagden (53%) die nu gedwongen worden om te werken via een tussenbureau (39%) aan dit niet te willen. Nog eens zegt 34% dat ze dit alleen doen als ze anders geen werk kunnen krijgen. Maar liefst 58% van de respondenten ziet hun verdiensten omlaag gaan als zij (zouden) werken met bemiddelaars.

Oplossingen na gesprek

85% van de respondenten geeft aan dat, wanneer zij in gesprek gaan met de opdrachtgever, de conclusie is dat hun opdracht (hetzij met wat aanpassingen) kan worden uitgevoerd als ondernemer. Slechts 4% concludeert definitief dat de opdracht niet opgepakt kan worden als ondernemer. Van de ondervraagden is 67% dan ook niet bang voor een controle door de Belastingdienst, omdat zij ervan overtuigd zijn dat ze hun opdracht kunnen blijven doen als zelfstandige. 70% geeft aan dat ze in 2026 gewoon zelfstandig ondernemer blijven.

Onrust door onduidelijkheid

Dat de handhaving onrust brengt is wel duidelijk. 42% van de respondenten geeft aan hinder te ondervinden van de handhaving. 39% geeft aan dat zij alleen nog maar klussen kunnen doen via een tussenbureau. 54% van de respondenten die hinder ondervinden van de handhaving geeft aan dat zij zelfs helemaal geen opdrachten meer krijgen van sommige bedrijven. Dat duidelijkheid niet door de overheid wordt verschaft, daar is 73% van de ondervraagde zelfstandigen het over eens.

Er moet snel meer duidelijkheid komen zodat opdrachtgever en opdrachtnemer weten waar ze aan toe zijn, vindt ZZP Nederland, de vereniging die het onderzoek uitvoerde. “Het actief aansturen op tussenkomst van bemiddelaars is iets waar de zzp’ers niet op zitten te wachten en wat ook helemaal niet nodig is. Uit eerste reacties van tussenbureaus blijkt dat ze weinig moeite lijken te doen om zzp-opdrachten mogelijk te maken. Tussenbureaus verwijzen al snel, net als de overheid, naar detachering. De uitkomst van het onderzoek dat zzp’ers en opdrachtgevers die het gesprek aangaan er in 85% van de gevallen wél gewoon uitkomen, sterkt het idee dat opdrachtgevers en opdrachtnemers met elkaar in gesprek moeten gaan en blijven.”

ZZP Nederland roept op tot waakzaamheid onder zzp’ers. Veel respondenten geven aan te denken dat ze veilig zijn voor een toetsing op de Wet DBA, omdat ze een echte ondernemer zijn en noemen redenen hiervoor zoals:

  • dat er in de overeenkomst staat ze als ondernemer werken;
  • dat ze heel veel opdrachtgevers per jaar hebben;
  • dat ze werken vanuit een bv, stichting, maatschap;
  • dat ze een uurtarief hebben van € 75,- of hoger.

Dit zijn allemaal zaken die er bij de handhaving van de Wet DBA niet toe doen. Hoe een en ander wordt verwoord in een overeenkomst is niet zaligmakend. Het gaat om de feiten en omstandigheden die bij een eventuele controle naar boven komen. Het aantal opdrachtgevers is een belangrijke eis bij de fiscale toetsing en speelt deels mee voor de arbeidsrechtelijke toetsing. Maar het hebben van veel opdrachtgevers op zich voorkomt geen schijnzelfstandigheid. De rechtsvorm is niet van belang, maar de werkrelatie. Is er sprake van werkgeversgezag? En de hoogte van het uurtarief zegt ook niets over of er sprake is van werkgeversgezag.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

9 reacties op dit bericht

  1. In gesprek gaan met een opdrachtgever…. . Dat gebeurt helemaal niet in de grootzakelijke markt.

    Pas als je door drie brandende hoepels bent gesprongen terwijl je een populair liedje zong. Dus pas als je een paar tientjes tarief heb ingeleverd bij een tussensukkel en dan nog op de shortlist komt en dan ook nog de favoriet bent. Dan spreek je iemand van de opdrachtgever en dan kom je er vaak achter dat je een van de zeven aangeboden poppetjes bent.

    In de grootzakelijke markt wordt gewerkt met een MSP en die huren vaak ook alleen in van de tussenhandel.

    Er is geen enkel bedrijf geïnteresseerd in bemiddeling, ze mikken allemaal op tussenkomst en hopen allemaal jarenlang marge te pakken.

    De rol van ZZP Nederland is hier ook aardig als dochter van ASR. Dachten ze dat je daar direct als Zzper aan de slag kon? No way!

    In de jaren 0 werkten we allemaal via detachering. Nu als zogenaamd zelfstandige. De slimme detacheerders hebben een MAP tak ingericht en zetten daar hun eigen mensen in bij de opdrachtgever .

    • Precies dat! Daarbij leggen ketenpartners waaronder de MV’s en MSP’s (zoals Circle8 en Headfirst) opdrachtovereenkomsten voor die:
      a) professionals van hun opdrachtnemers contractueel dwingen om zich feitelijk als werknemer te gedragen (inspanningsverplichting volgens uurtje-factuurtje is slechts een voorbeeld daarvan) en
      b) het dba risico van dat contract en het daaruitvolgende gedrag uiteindelijk geheel naar de zzp’er verschuiven.

  2. De kern van ondernemerschap is autonomie en directe onderhandeling met opdrachtgevers. Maar zolang bedrijven risicomijdend blijven en wetgeving onduidelijk is, blijven deze tussenlagen floreren en gaat dit ten koste van de ondernemers. Misschien moeten we als ondernemers ons meer verenigen om samen opdrachtgevers bewust te maken van de voordelen van directe inhuur.

  3. [Dit zijn allemaal zaken die er bij de handhaving van de Wet DBA niet toe doen.]

    De wet DBA is toch nog slechts een wetsvoorstel dat niet eens is ingediend. Ik dacht dat toetsing op dit moment gebeurt aan de hand van het deliveroo arrest.

    • De Wet DBA stamt uit 2016. Het is geen inhoudelijke wet, er staat bijv geen criteria in of zo, het regelt sec de afschaffing van de VAR. Voor de beoordeling van een arbeidsrelatie dienen opdrachtgevers en zelfstandigen (en idd handhavers) naar de Deliveroo criteria te kijken. De Wet VBAR zou een nieuwe wet moeten zijn die meer verduidelijking (de V) in de Beoordeling Arbeidsrelatie (BA) moet geven. Die wet ligt nog op het bureau van Minister Van Hijum en is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer.

  4. Er zijn inderdaad struikrovers in de markt die via mantelcontracten dwingen dat de opdrachtgever via hen werkt en vervolgens via bangmaking proberen hun eigen loonlijst detachering mensen te pushen en als een zzp’er echt geschikter is en door de klant gewenst dan nog probeert die bemiddelaar je in detachering te duwen. Ik ben aan de voorkant heel resoluut: ik ben geschikt, ik kost x euro en ben met geen stok in een dienstverband te slaan. Ook is detachering fiscaal onvoordelig (urencriterium op maar een voorbeeld te noemen en maakt zaken nodeloos complex (een plakbandpensioen bijvoorbeeld, in plaats van een eigen plan).

  5. Gedwongen om als onderaannemer aan het werk te gaan om PGB opdrachten uit een WMZ PGB via de gemeente uit te kunnen voeren.
    Dan wordt je als zzp levensloopbegeleider gespecialiseerd in ASS en NAH gedwongen om als onderaannemer van een schoonmaakbedrijf te gaan werken.
    Raamcontracten en ZIN. Echt belachelijke constructies. Uurtarief vergoedingen van €30,00 tot max. 55,00 per uur en daar moet de commissie voor de gecontracteerde zorgverlener nog van af.
    Te triest voor woorden.

    • Veel zzpers vinden het makkelijker om een bureau opdrachtgevers te laten vinden dan dat ze zelf bedrijven aanschrijven.
      Een eigen netwerk opbouwen hoort ook bij het ondernemerschap.
      Daarbij zijn bureaus eerder geneigd de betalingstermijn in te korten en dit voor te financieren wat in sommige sectoren als een plus word gezien door zzpers

  6. Het artikel benoemt een probleem, de bemiddelingsparadox, dat in de praktijk steeds zichtbaarder wordt: opdrachtgevers kiezen er steeds vaker voor om interimmers via bemiddelaars in te huren in plaats van direct. Niet uit voorkeur, maar uit angst voor de Wet DBA en mogelijke handhaving. Ironisch genoeg was de wet bedoeld om schijnzelfstandigheid te verminderen, maar in de praktijk worden zelfstandigen juist massaal de bemiddelingsroute ingeduwd.

    Tegelijkertijd zien we dat het aantal beschikbare interim opdrachten afneemt, terwijl tarieven stijgen—maar vooral voor schaarse en senior profielen. Daarnaast melden minder zelfstandigen zich nieuw aan als interim professional, wat kan wijzen op een afnemend vertrouwen in de markt.

    Als de Wet DBA-handhaving in 2025 wordt doorgezet zonder een realistisch alternatief, zal dit de positie van zelfstandigen verder verzwakken. Er is dringend behoefte aan een oplossing die zelfstandigen échte vrijheid biedt—zonder dat een deel van het budget van opdrachtgevers en interimmers onnodig verdwijnt in een bemiddelingslaag die vaak waarde toevoegt maar die in een toenemend aantal gevallen steeds vaker vooral bureaucratische obstakels helpt omzeilen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *