"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Pilot webmodule in januari online, handhaving opnieuw uitgesteld

De pilot met de webmodule begint 11 januari 2021 en loopt dan zes maanden. Het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid wordt daarom opnieuw verlengd.

De test met de webmodule komt een paar maanden later online dan gepland, namelijk in januari 2021. Dat schrijven minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) maandag aan de Tweede Kamer.

De webmodule moet een online tool worden waarmee opdrachtgevers kunnen bepalen of ze voor een opdracht een zelfstandige kunnen inhuren. Het is de enige overgebleven maatregel van minister Koolmees en staatssecretaris Hans Vijlbrief om de Wet DBA te vervangen.

In de zomer van 2021 wordt de webmodule geëvalueerd. Het kabinet bekijkt dan of de online tool behulpzaam genoeg is in de strijd tegen schijnzelfstandigheid. Of de webmodule uiteindelijk wordt ingevoerd, hangt ook af van ‘de mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico’s en de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties’.

Webmodule als ‘voorlichtingsinstrument’

De webmodule zou vanaf dit najaar getest worden, maar dat wordt dus later. De minister schrijft dat de webmodule in de pilotfase bedoeld is als ‘voorlichtingsinstrument’. Met deze online tool kunnen opdrachtgevers en zzp’ers zich voorbereiden. De deelname is vrijwillig en de webmodule kan anoniem worden ingevuld, schrijft de minister.

De webmodule geeft drie mogelijke antwoorden:

  • De opdracht kan buiten dienstbetrekking worden verricht (bijvoorbeeld door een zzp‘er).
  • Indicatie dienstbetrekking: er zijn sterke aanwijzingen dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking.
  • Geen oordeel mogelijk: Op grond van de gegeven antwoorden is niet duidelijk of er sprake is van werken buiten dienstbetrekking of van werken in dienstbetrekking.

De webmodule geeft volgens het kabinet ‘waar mogelijk zekerheid, mits deze naar waarheid is ingevuld’.

Tijdens de pilot fase kan er echter nog geen juridische status worden ontleend aan de uitkomst.

Tussenkomst

De vragenlijst voor ‘tussenkomst‘ is nog niet afgerond. Die vragenlijst is van belang voor de situatie waarin een zelfstandige via een bureau wordt ingehuurd. Dat geldt voor veel overheden en het grootbedrijf. “De komende maanden worden gebruikt om te onderzoeken of ook de situatie van ‘tussenkomst‘ in de webmodule kan worden geïncorporeerd zodat ook voor deze situatie duidelijkheid kan worden gegeven over de aard van de arbeidsrelatie” schrijft het kabinet.

Maatschappelijk debat over zzp

Verder schrijft de minister dat hij het komend half jaar ook wil gebruiken om ‘een breed maatschappelijk gesprek’ te voeren over welke opdrachten door een zzp’er gedaan mogen worden en over mogelijke knelpunten in de regelgeving. Het kabinet wilde hier al eerder over spreken, maar door de coronacrisis is het gesprek ‘stil komen te liggen’. Vanaf januari 2021 wordt het weer opgepakt, belooft Koolmees.

Verder uitstel van handhaving

Na de pilot met de webmodule beslist het kabinet wanneer de Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Volgens de minister zal dat ‘op z’n vroegst 1 oktober 2021’ zijn.

In de tussentijd blijft de Belastingdienst advies geven aan ondernemers en zal de fiscus handhaven bij ‘kwaadwillendheid’. In principe gebeurt dat sinds oktober 2019. In een aparte brief aan de Kamer meldt staatssecretaris Vijlbrief dat het afgelopen jaar, na 155 onderzoeken, geen kwaadwillend bedrijf is gevonden (zie ook dit nieuwsbericht)

Vertraging handhaving

Deze zomer stelde Paul Smeulders van GroenLinks nog voor om het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2021 uit te faseren. Het was namelijk de bedoeling dat dan de webmodule ‘af’ zou zijn. In combinatie met de modelovereenkomsten zou dit voldoende zijn om nu eens te gaan handhaven. Na enige aarzeling wilde staatssecretaris Vijlbrief zich niet vastleggen op deze stappen. Waarschijnlijk vermoedde hij al dat de webmodule nog niet klaar zou zijn.