"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Cijfers en recente ontwikkelingen: ‘Ongekende dynamiek op de arbeidsmarkt’ (video).

Tijdens de coronacrisis verandert de arbeidsmarkt van een werknemers- naar een werkgeversmarkt, ziet marktonderzoeksbureau Intelligence Group. Wat er gebeurt in de flexmarkt en welke invloed de politiek daarop heeft, zie je in het nieuwste webinar in de reeks ‘Overbruggen van de coronacrisis’.

Wat betekenen de recente ontwikkelingen voor jouw inhuurstrategie? En wat gebeurt er nu echt op de arbeidsmarkt? In deel drie van de webinar-reeks ‘Overbruggen van de coronacrisis’ praten hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy, adviseur Externe Inhuur Paul Oldenburg van Staffing MS (onderdeel van HeadFirst Group) en directeur Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group je bij.

Cijfers over de arbeidsmarkt

In het vorige webinar liet Oldenburg acht inhuurstrategieën zien van bedrijven uit verschillende sectoren. Deze keer ligt de nadruk op recente ontwikkelingen en cijfers. Intelligence Group, het onderzoeksbureau gespecialiseerd in arbeidsmarktcommunicatie en recruitment, verzamelt cijfers over de arbeidsmarkt als geheel. Die vult HeadFirst Group aan met specifieke inzichten over de flexmarkt.

Wat blijkt? De arbeidsmarkt krimpt nog steeds, maar dat gaat minder snel dan voorheen. Het aantal vacatures daalt, vooral in sectoren waar mensen momenteel hun werk niet kunnen doen. Denk aan piloten, horecamedewerkers en fysiotherapeuten. Tegelijkertijd zijn er in andere sectoren nieuwe vacatures bijgekomen.

Toekomst van werk

In het webinar legt Waasdorp uit waar de kansen liggen. “De werkgelegenheid is voor de meeste mensen nog goed, maar dat verandert”, zegt hij. “De kansen op de arbeidsmarkt nemen wel af.”

Aan het eind van de lockdownperiode is er werk aan de winkel voor uitzendbureaus, denkt hij. “Bij het opstarten van de economie kunnen zij snel bijschakelen.”

Minder opdrachten en uren

Oldenburg geeft inzicht in wat zijn klanten momenteel doen. “In de praktijk moet elke beslissing over inhuur momenteel door een budgethouder of zelfs de directeur goedgekeurd worden”, vertelt hij. “Over de hele linie daalt het aantal opdrachten en het aantal uren per opdracht. Er zijn meer aanbiedingen per opdracht, oftewel: opdrachtgevers hebben meer te kiezen.”

Wat is het effect op termijn? Dat hangt af van hoelang de intelligente lockdown duurt en wat het kabinet bekend maakt, zegt Oldenburg. Hoe langer de onduidelijkheid voortduurt, hoe groter het effect op de flexmarkt. Hij ziet in elk geval niet dat zzp’ers massaal overstappen op een vast dienstverband. “Maar het zou zomaar kunnen dat we dat over twee weken wel terugzien in onze cijfers.”

Flexbehoefte afhankelijk van politieke besluiten

“Er is een ongekende dynamiek op de arbeidsmarkt”, vat Hugo-Jan Ruts samen. De drie sprekers verwachten dat opdrachtgevers na de crisis meer behoefte zullen hebben aan flex. Ruts legt uit dat de inhuurstrategie uiteindelijk ook afhangt van de besluiten die de politiek neemt.

Hij denkt dat de politiek nog voor de zomer met een beslissing komt over de vervanging van de wet DBA. “De verkiezingen komen eraan. Als minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken nog iets wil vervangen, dan moet hij opschieten.”

De hoofdredacteur van ZiPconomy verwacht dat de webmodule er wel komt. Over de wet minimumtarief en zelfstandigenverklaring twijfelt hij.  “Misschien dat Koolmees corona als aanleiding gebruikt om die wetgeving, waarop veel kritiek is, uit te stellen.”


Aankondiging deel 4

Donderdag 14 mei om 15.00 uur geven Paul Oldenburg van HeadFirst Group en Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy advies over wat de ‘anderhalvemetersamenleving’ betekent voor externe inhuur. Ook gastspreker Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group) is weer van de partij om inzicht te geven in de actuele stand van zaken op de arbeidsmarkt, trends, ontwikkelingen en kansen. Voorkom dat je dit webinar mist en reserveer direct jouw plek!


Terugkijken

Het webinar “Overbruggen van de coronacrisis. Inhuuradvies voor opdrachtgevers” is hieronder volledig terug te kijken.

HeadFirst Group is marktleider in de Benelux op het gebied van het professioneel organiseren van externe inhuur. De organisatie biedt een diversiteit aan flexoplossingen, waaronder contracting, matchmaking, managed service providing (msp) en business consultancy. Er werken dagelijks ongeveer 15.000 professionals bij ruim vierhonderd opdrachtgevers in Europa, waarmee HeadFirst Group een jaaromzet realiseert van ongeveer 1,5 miljard euro. De bekendste merken van HeadFirst Group zijn de intermediairs HeadFirst, Between en Myler en MSP-dienstverlener Staffing Management Services. Door de unieke samenstelling van bedrijven – met ieder zijn eigen specialistische diensten - heeft HeadFirst Group een oplossing voor ieder inhuurvraagstuk. Zorgeloos inhuren, dat is onze belofte. Bekijk alle berichten van HeadFirst Group