"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’er, ontwikkel je AI-vaardigheden. Want de vraag naar specialisten stijgt harder dan het aanbod

Europese bedrijven hebben moeite om technologische ontwikkelingen bij te houden en zoeken daarom steeds vaker zzp’ers met expertise in kunstmatige intelligentie. Veel zzp’ers spelen in op die trend. Nederland loopt voorop.

Wil je keuze hebben uit talloze opdrachten en klaar zijn voor de toekomst? Verdiep je dan in kunstmatige intelligentie (AI), want de vraag naar zelfstandig professionals met kennis van generatieve AI stijgt fors. De afgelopen twee jaar nam de vraag naar AI-projecten voor freelancers in Europa met 70% toe.

Ondertussen nam het aantal zelfstandig AI-experts in Europa met 99% toe. Nederlandse professionals lopen voorop: het aantal AI-freelancers nam tussen 2022 en 2023 met maar liefst 137% toe. Dat blijkt uit het Trends AI-rapport van de Europese freelancemarktplaats Malt.

Sterke groei in heel Europa

Het is een analyse van vraag en aanbod in Europa (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië) op het Malt-platform tussen 2021 en 2024. Daaruit blijkt dat afgelopen jaar zowel de vraag en het aanbod van AI-freelancers het sterkst groeiden in Duitsland, Frankrijk en Spanje.

De vraag naar zelfstandig AI-specialisten komt vooral van mkb-bedrijven. Kleine en middelgrote bedrijven zoeken aanzienlijk vaker zzp’ers om aan de slag te gaan met digitale transformatie.

Beveiliging, ethiek en governance

Generatieve kunstmatige intelligentie is een belangrijke ontwikkeling waar organisaties freelancers voor zoeken. De vraag naar zzp’ers voor GenAI-projecten is sinds 2022 met 300% gestegen.

Organisaties zijn vooral op zoek naar onafhankelijke experts op het gebied van AI-governance, -beveiliging en -ethiek (+366%). Het aanbod van zzp-specialisten op deze gebieden is tussen 2022 en 2024 verdubbeld, maar nog steeds flink kleiner dan het aanbod. Ook de vraag naar AI-advies en training (+88%) groeide sneller dan het aantal zelfstandig professionals met deze expertise (+32%).

AI-opdrachten zijn vaker fulltime

AI-projecten zijn over het algemeen groter en intensiever dan andere techopdrachten, blijkt uit de cijfers van Malt. Zo’n 69% van de AI-projecten duren langer dan een maand, versus 37% voor een gemiddelde tech- of dataproject. Bovendien vereist 80% van de AI-projecten een fulltime inzet. Voor andere techopdrachten is dat 67%.

Volgens de onderzoekers onderstrepen de onderzoeksresultaten het belang van zzp’ers bij digitale transformatie en AI-innovatie. Chief Data & AI Officer Claire Lebarz: “Onafhankelijk talent speelt een cruciale rol binnen bedrijven, of het nu gaat om strategisch advies, het leveren van kritieke vaardigheden voor AI-projecten of het delen van technische expertise met interne teams.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *