"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
TCP broker ING zzp failliet

* UPDATE * Na TCP Direct ook overige drie BV’s van TCP Nederland failliet

Nadat op 2 september TCP Direct failliet werd verklaard is gisteren om 12 uur het faillissement uitgesproken over de overige drie BV’s van TCP in Nederland: TCP Managed Services, TCP Management en TCP Payroll & Consulting.

“De directie heeft er alles aan gedaan om een faillissement te voorkomen, maar door een opeenstapeling van ontwikkelingen was TCP Nederland niet meer te redden”, aldus Managing Director TCP Group Rick Schevers. Het bedrijf kwam vorige maand in acute betalingsproblemen doordat kredietverstrekker Royal Bank of Scotland (RBS) onverwacht haar krediet bevroor en door een betaalachterstand van 8,2 miljoen euro van uitzender De Graaf Contracting. Nadat in het nieuws (zie hier) kwam dat TCP Direct 850 zelfstandige professionals bij ING niet kon betalen belandde TCP in een negatieve spiraal waarin het bedrijf onder meer de NEN-certificering verloor, klanten zich terugtrokken en de Belastingdienst geen coulance toonde, somt Schevers op.

Op 3 september liet CSO Evert van der Weijden in het Financieele Dagblad nog weten dat de belangrijkste zorg op dat moment was om te voorkomen dat ook de payrollvennootschap zou worden meegesleurd in het faillissement van TCP Direct. Naar nu blijkt is dat niet gelukt en heeft de opeenvolging van negatieve ontwikkelingen geleid tot het einde van alle activiteiten van TCP in Nederland.

Schevers: “We betreuren het enorm dat ons interne personeel en de door ons ingezette medewerkers bij onze klanten hun salaris niet krijgen. We hebben een zeven sporen-beleid gevoerd om te kijken of we nog met onderdelen door konden, maar dat bleek een onhaalbare zaak. De komende periode gaat de curator over tot afronding van de Nederlandse activiteiten.”

Binnenkort verschijnt op ZiPconomy een groot interview met TCP Group’s Managing Director Rick Schevers en CSO Evert van der Weijden.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. De curator van TCP en de ING zouden nu eigenlijk de schade moeten verhalen op RBS. De RBS heeft met het verstrekken van het krediet (de factorline) absoluut geweten dat de omzet voor minimaal 95% bestond uit loonheffing sociale lasten en netto salarissen voor mensen werkzaam bij klanten van TCP. Allen preferente vorderingen. In het zicht van het faillissement omzet die toeziet op dergelijke preferente vorderingen gaan uitwinnen kan aangemerkt worden als paulianeus.

    Daarnaast vraag ik me af of het verstrekken van een factorline ten behoeve van buy-outs of intercompany financiering (TCP Direct financierde TCP Payroll met de gelden van ING en haar flexwerkers) geen schending is van zorgplicht banken.

  2. Eigenlijk is het bankiertje spelen zonder geld. Het lijkt wel of ze dit aan zagen komen en een Zwarte Piet erbij zochten in de vorm van die De Graaf. Beter de hand in eigen boezem steken.