"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Rechter: Deliveroo geen techbedrijf maar vervoerder. Moet alsnog pensioenpremies betalen.

Deliveroo moet voor al zijn medewerkers met een arbeidsovereenkomst 640.000 euro achterstallige pensioenpremie betalen.

De kantonrechter concludeert dat Deliveroo verplicht is pensioenpremie te betalen voor alle medewerkers – bezorgers en kantoorpersoneel – met een arbeidsovereenkomst. De eerste jaren dat Deliveroo op de Nederlandse markt actief was, werkten alle bezorgers op basis van zo’n overeenkomst. Voor hen dient het bedrijf door deze uitspraak met terugwerkende kracht premies af te dragen, voor een totaalbedrag van circa 640.000 euro.

Geen tech-bedrijf, maar een bezorgdienst

Centraal in de rechtszaak stond de vraag of Deliveroo een bezorgdienst of een tech-bedrijf is. De procedure was aangespannen door het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg. Het pensioenfonds stelt dat Deliveroo voldoet aan alle voorwaarden om verplicht aan het fonds deel te nemen en dat het vervoer van goederen over de weg de kern vormt van het bedrijf. Deliveroo betwist dat en ziet zichzelf niet als een bezorgdienst, maar als een technologiebedrijf. Het bieden  van een online platform voor restaurants is de kernactiviteit, stelt de organisatie, en daarom is aansluiting bij het pensioenfonds niet logisch

Bezorging is kernactiviteit

De kantonrechter oordeelde dat het pensioenfonds voldoende heeft aangetoond dat het bezorgen van maaltijden wel degelijk de kernactiviteit van Deliveroo is. De activiteiten, het bestelproces, de digitale omgeving en de reclame-uitingen zijn allemaal gericht op het uiteindelijke doel: het bezorgen van maaltijden.

Wat betekent dit voor de zzp’er?

De uitspraak van de rechter heeft geen betrekking op de fietskoeriers die momenteel als zzp’ers voor Deliveroo werken. Na een eerdere rechtszaak in januari (aangespannen door de FNV) oordeelde de rechter dat deze koeriers feitelijk verkapte werknemers zijn en droeg de rechter Deliveroo op om de cao voor de sector beroepsgoederenvervoer te volgen. Het hoger beroep van Deliveroo tegen deze uitspraak loopt nog.

Bron: Rechtspraak.nl

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie