"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Dit vinden Europese managers Inhuur over hun eigen beleid

Managers inhuur bij grote Europese bedrijven zijn over het algemeen tevreden met hun inhuurbeleid. Toch valt er ook veel te verbeteren, vooral als het gaat over het gebruik van Statements of Work (SoW) in de organisatie.

Over het algemeen zijn managers inhuur tevreden over hun inhuurbeleid. 58 procent heeft goed zicht en controle over zijn flexibele medewerkers, blijkt uit een onderzoek van bureau WBR Insights onder 100 managers inhuur bij grote bedrijven in Europa. Het hele onderzoek kan je hier vinden en is gemaakt naar aanleiding van de ProcureCon Talent & HR 2019 conferentie in Amsterdam (24/25 september, ZiPconomy lezers kunnen er met korting naar toe).

Hoeveel inzicht en controle heb je over je tijdelijke werknemers?

 

87 procent heeft VMS als prioriteit

Hoeveel prioriteit heeft de implementatie van een VMS in jouw organisatie?

Eén van hun hoogste prioriteiten is de implementatie van een Vendor Management Systeem (VMS) om externe inhuur te beheren. 87 procent is daar mee bezig en voor 25 procent is het zelfs de belangrijkste taak op dit moment.

 

De Britse Claire Whiteford vindt het logisch dat VMS prioriteit heeft. Zij is Global Head of Workforce Supply Management bij het bedrijf Nationwide en droeg bij aan het onderzoek. “Het voordeel van een VMS is dat je de data van al je werknemers kunt verzamelen, zowel vast als flex”, schrijft ze. “Als je een VMS implementeert, levert dat efficiëntie op in je processen. Je hebt meer inzicht en je hoeft minder gegevens handmatig in te voeren. Tegelijkertijd verbeter je de ervaring van je tijdelijk personeel en je inhurende managers.”

Kandidaatbeleving

Over de beleving van zzp’ers gesproken: 44 procent van de managers inhuur is actief bezig met candidate experience. Slechts 4 procent denkt dat er in zijn organisatie te weinig aandacht voor is.

Uit recent onderzoek van Brainnet en ZiPconomy bleek ook dat vrijwel alle (grote) organisaties actief inzetten op het optimaliseren van hun candidate experience. Maar bij de uitwerking zijn ze vaak sterk gericht op de interne medewerker. Voor flex is de experience vaak nog veel meer ad hoc en minder uitgewerkt.

  • Lees hier meer over het onderzoek.

Bij Philips is er wel speciale aandacht voor freelancers. Het bedrijf heeft onder andere een eigen platform gebouwd speciaal voor zzp’ers. Op

Verbeter je continu de candidate experience van jouw bedrijf?

dit platform kunnen kandidaten een profiel maken, reageren op opdrachten en contracten afsluiten. Philips maakt ook zijn ‘freelancer value proposition’ duidelijk, oftewel: waarom zou je juist aan de slag gaan voor Philips? Die waardepropositie is gemaakt op basis van een onderzoek onder freelancers die voor het bedrijf gewerkt hebben.

 

Praktijkcases het belangrijkste bij MSP-selectie

Wat geeft jou het meeste inzicht bij het kiezen van een MSP-oplossing?

De onderzoekers vroegen de managers inhuur ook hoe zij een Managed Service Provider (MSP) kiezen. Volgens hen geven praktijkcases de waardevolste inzichten (38 procent). Verder vergelijken ze graag de voordelen van MSP-dienstverleners onderling (34 procent).

 

Ontevreden over SoW-beleid

Heb je jouw SoW-beleid opnieuw geëvalueerd?

Verder valt op dat managers inhuur ontevreden zijn over hun beleid op het gebied van Statements of Work (SoW). Hierbij gaat het om opdrachten op basis van presentaties, in plaats van gewerkte uren. Slechts 16 procent is tevreden over zijn SoW-beleid. SoW-contracten worden steeds vaker gebruikt, vooral in de ICT-sector. Bij dit soort contracten is het veel explicieter dat je zelfstandig werkt en zelf verantwoordelijk bent voor het eindproduct.

Zo’n 38 procent vindt zelfs dat zijn beleid rondom SoW niet goed is. Zo’n 24 procent van de organisaties heeft onlangs een nieuw systeem geïntroduceerd.

“Als het gaat om talentvolle kandidaten, dan heb je het contracttype niet voor het kiezen als opdrachtgever”, zegt Maarten Hansson, Head of Workforce Strategy van Philips in het rapport. “We moeten dus zorgen dat de contractering altijd goed geregeld is. Of het nu gaat om vast, flex of SoW.”

Rapport

Het volledige rapport is hieronder aan te vragen:

 

 

 

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie