"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
schijzelfstandigheid

NBBU, Zelfstandigen Bouw en Bouwend Nederland : andere aanpak vervanging Wet DBA

Uitzendersbond en zelfstandigen in de bouw pleiten voor pilots op sectorniveau.

Ga niet morrelen aan het arbeidsrecht, beoordeel de relatie opdrachtgever/opdrachtnemer aan de hand van nieuwe criteria voor zelfstandig ondernemerschap en ontwikkel die criteria via pilots op sector niveau. Dat stellen de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU),  Zelfstandigen Bouw en Bouwend Nederland in een brief waarmee ze steun willen krijgen van andere ‘veldpartijen’.

“De maatregelen ter vervanging van de VAR zijn tot dusverre mislukt, omdat ze niet eerst in de praktijk zijn getoetst”, zo schrijven de organisaties in het stuk. De twee partijen noemen dit in een stuk naar aanleiding van het overleg Werken als Zelfstandige, dat aanstaande maandag plaatsvindt tussen de veldpartijen en minister Koolmees en de staatssecretarissen van Economische Zaken en Financiën. Zelfstandigen Bouw, Bouwend Nederland en de NBBU proberen de andere veldpartijen achter hun voorstel te krijgen.

De NBBU heeft het stuk rondgestuurd onder alle deelnemende partijen aan het overleg van maandag, met de vraag of ze zich hier achter willen scharen. Piet Meij van de NBBU zegt inmiddels veel reacties te hebben gehad van verschillende organisaties die in het toetsen aan de praktijk wel een oplossingsrichting zien.

Zekerheid vooraf, ruimte voor ondernemerschap

“Het is in het belang van het functioneren van de arbeidsmarkt en van het ondernemerschap, dat de ontwikkeling van een nieuwe oplossing op zorgvuldige wijze de ruimte wordt geboden”, zo schrijven de organisaties. Ze willen dat binnen sectoren onderling afspraken gemaakt gaan worden. Binnen een sector wordt dan minimaal een vertegenwoordigende partij aan de opdrachtgeverskant en een aan de opdrachtnemerskant aangewezen. Een begeleidingscommissie vanuit het ministerie ziet toe op het proces, zo is het idee.

Uit de pilots hopen de partijen ‘praktijk lering’ te trekken en die dan om te zetten in regelgeving. Zo denken ze te komen tot een ‘werkbare en gedragen oplossing voor deze weerbarstige problematiek’.

Ruimte geven aan – bewust en zelfgekozen – ondernemerschap en onzekerheid wegnemen bij de opdrachtgevers en opdrachtnemers staat centraal in het idee van de twee partijen. Daarmee nemen ze ook afstand van het standpunt van het Kabinet, waarvan onder andere juist wel aanpassing van het arbeidsrecht onderdeel is. Minister Koolmees wil nu ook niet verder gaan dan een ‘ondernemersverklaring’ of iets dergelijks ‘te onderzoeken’. Dat volgt mogelijk na de voorgestelde vervanging van de Wet DBA. Binnen de coalitie voelt met name het CDA weinig zo’n verklaring.

In een aparte brief zegt ook ZZP Nederland weinig te zien in de richting van het kabinet. ZZP Nederland herhaalt haar standpunt de oplossing te zien in in de wet vastgelegde ondernemersverklaring.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie