"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bedrijfsleven ernstig bezorgd over gevolgen wet DBA.

“We moeten voorkomen dat zp’ers en bedrijven nog verder in de knel komen door de Wet DBA”. Dat beloofde Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) op een bijeenkomst waar duidelijk werd dat het bedrijfsleven ernstig bezorgd is over gevolgen wet DBA.

Het bedrijfsleven, waaronder veel grote commerciële en enkele semipublieke instellingen, is ernstig bezorgd over de uitwerking van de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) die per 1 mei 2016 van kracht is. Dit blijkt uit de Politieke Ronde Tafel van 3 november 2016, geïnitieerd door The Future Group in samenwerking met het bedrijfsleven.

Wet DBA knelt

De bedrijven aan tafel zijn de opdrachtgevers van grote aantallen zelfstandig kenniswerkers (zp’ers) en zien dat het huidige arbeidsrecht (jaar 1907) knelt rondom de definitie en interpretatie van gezag. Nederland kent circa 400.000 kenniswerkers die er bewust voor kiezen om voor eigen rekening en risico te ondernemen. Momenteel krijgen veel zp’ers te horen dat hun opdrachtgever niet langer in staat is om met hen verder te gaan gezien de risico’s die hieraan kleven. Ook Hans Biesheuvel, oprichter ONL en Erik Ziengs, Tweede Kamerlid VVD namen deel aan de discussie aan tafel.

Ziengs (VVD): We moeten voorkomen dat zp’ers en bedrijven nog verder in de knel komen

Biesheuvel: “Nederland is dicht geregeld, terwijl wendbaarheid nodig is. Het is onmogelijk om nog jaren vooruit te plannen en daarom is een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt noodzakelijk” Biesheuvel stelt dat er naast het loondienstmedewerker en de ondernemer een aparte status moet komen voor de zp’er, met een geheel eigen risicoprofiel. Ziengs is zich zeer bewust van wat er zich momenteel afspeelt op de arbeidsmarkt: “We zullen goed moeten kijken naar de uitwerking van deze wet om te voorkomen dat zp’ers en bedrijven nog verder in de knel komen. Als dit niet werkt moeten we kijken naar andere oplossingen. Hier ben ik momenteel dagelijks mee bezig en daar zet ik mij in de Kamer voor in.”

Bedrijfsleven verwacht reparatiewerk aan Wet DBA

Tijdens een peiling onder de circa 20 deelnemende bedrijven aan tafel bleek dat een overgrote meerderheid van deze bedrijven, nog voor de verkiezingen in maart 2017, reparatiewerk van de politiek verwacht om de ergste nood te ledigen. Daarnaast zou de nieuwe regering moeten komen met aangepast arbeidsrecht dat een structurele oplossing biedt voor de  toekomst. Er ontstaat, nu de deadline (1 mei 2017) van handhaven door de Belastingdienst nadert, een gigantische druk op de business van de bedrijven doordat de hoogst noodzakelijke expertise van zelfstandig kenniswerkers in één keer wegvalt. De schaarste aan specialistische kennis en de overtuiging van zelfstandigen om niet meer in loondienst te gaan maakt de beslissing van bedrijven om zp’ers te weren vanwege spookachtige niet te overziende risico’s alleen maar zuurder.

Overigens was de stemming aan tafel heel oplossingsgericht. Modelcontracten dienen versneld te worden afgehandeld en er moeten duidelijke criteria gegeven aan de door Wiebes genoemde “goedwillendheid” waardoor bedrijven gevrijwaard worden van boetes. Enkelen verlangen terug naar de periode waarin de VAR bestond en zp’ers en bedrijven duidelijkheid verschafte.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

11 reacties op dit bericht

  1. Je zou ook kunnen dat de wet DBA eigenlijk heel modern is. Want zeg nu zelf is gezag uitoefenen door een werkgever nog wel van deze tijd. Eigenlijk zou het arbeidsrecht zo aangepast moeten worden dat er helemaal geen gezagsverhouding mag zijn. De gezagsbepaling stamt immers uit 1907 en is in 1994 zonder veel discussie ongewijzigd overgenomen.

    Het lijkt overigens vanuit de knellende situatie bezien, dat het probleem van schijnzelfstandigheid veel groter is dan ooit werd aangenomen en het bedrijfsleven op veel grotere schaal misbruik heeft gemaakt van de beschermende positie van de VAR.

  2. Dit verbaast mij Als de zzp’ers feitelijk voor eigen rekening en risico ondernemen, is er toch niets aan de hand?Talloze arbeidsverhoudingen zijn gewoon toegestaan. Niets wordt door de Belastingdienst verboden. Opting in voor is een heel praktische oplossing. Slechts het risico dat schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst wordt ontdekt – vanaf 1 mei 2017 – is toegenomen. Als je een juiste loonheffingenaangifte doet hoeft niemand bang te zijn. Twintig werkverschaffers van de ongeveer 500.000 werkgevers zijn bang, dat is niet respresentatief. En dus geen nieuws. Wel zouden ze in nood zijn en verwachten.daarom ….. Wat is hier hun moed en creatief ondernemerschap.
    Voor de werkenden: de overtuiging niet in loondienst te willen werken heeft een prijs: een impasse.
    Wie heeft hier welke verantwoordelijkheid? .
    Wordt een wakker aub: het oude VAR-paradijs is niet meer.

  3. quote
    Het lijkt overigens vanuit de knellende situatie bezien, dat het probleem van schijnzelfstandigheid veel groter is dan ooit werd aangenomen en het bedrijfsleven op veel grotere schaal misbruik heeft gemaakt van de beschermende positie van de VAR.

    Dat ligt er toch aan hoe je schijnzelfstandigheid definieert. En wat je als problematisch bestempeld.

    Hoe problematisch is nu eigenlijk het geval van een zp-er die zijn kennis en kunde ter beschikking stelt binnen een project (tijdelijke aard) en een tarief hanteert van minimaal 180% (aanwijzing premies verdisconteerd) van het gebruikelijke bruto uurloon bij zijn soort werkzaamheden. Lijkt me niet problematisch.

    Misbruik zat (en zit on der wet DBA nog steeds) bij bv post.nl.

  4. Ik heb even gekeken wie er aan tafel was, begrijp dat dat vooral grote opdrachtgevers waren .Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat die – deels – de Wet DBA gebruiken om eens flink aan de zzp=boom te schudden, kosten te snijden en deel te dwingen tussen dienstverband of vertrek.

  5. Mijn idee achter het hele verhaal is simpel, als zelfstandige heb je aftrekposten die een werknemer niet heeft. Dus de potjes worden niet voldoende gevuld, dat de zzp’er ook geen recht heeft op een uitkering uit dat potje is van minder belang. Het zou simpel kunnen zijn, iedereen heeft een bsn nummer , maak een reeel belastingtarief waarin alles in is opgenomen, ook ziekegeld, ww , pensioen en aow. Een pot waarin en waaruit alles wordt betaald. Krijg je ook een gelijkmatige inleg en beter overzicht in inkomsten en uitgaven.

  6. Goede en begrijpelijke reacties. Toch heb ik veel vertrouwen in een pleister op de wond voor het kerstreces en een structurele oplossing met de verkiezingen in het voorjaar van 2017. De wet DBA gaat zijn doel voorbij. Een zelfstandig kenniswerker die er voor kiest voor eigen rekening en risico zijn vak uit te oefenen en gevraagd wordt door opdrachtegevers omdat deze zelf niet over de gevraagde expertise beschikken valt nu niet bepaald in de categorie schijnconstructie. Het positieve neven effect van de wet DBA is dat zowel opdrachtgevers als zelfstandigen gedwongen worden na te denken over waar ze voor staan. Uit onze gesprekken met de politiek, de Belastingdienst, verschillende andere overheidsinstanties en het bedrijfsleven zelf blijkt wel dat niets doen (lees per mei 2017 handhaven op de zzp-er die niet bestaat) gaat leiden tot veel grotere problemen dan dat kleine percentage aan schijnconstructies.

  7. @bart, is de wens is de vader van de gedachte? Deze kenniswerker kan dit allemaal nog steeds, alleen zullen er dan premies afgedragen moeten worden. En natuurlijk raakt hij fiscale tegemoetkomingen kwijt. En voor jou als ICT detacheerder kan ook alles nog, alleen de contractvorm zou anders moeten worden. Dus waar zit jouw probleem nu werkelijk?

  8. Het lijkt erop dat zzp-ers ongewenst zijn in Nederland. Eerst was er kritiek op de zelfstandigers aftrek, nu het verdwijnen van de VAR.
    Wij zelfstandigen willen maar 1 ding, werken en op een eerlijke manier ons geld verdienen.
    Nu worden we geweerd, zeg maar gemeden als een ernstige ziekte.
    Rechtstreeks of via een uitzendbureau, geen werk te krijgen.
    Hele families zijn hiervan de dupe.
    Wie redt ons?