"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats. Nieuwe review van Hoofdkraan.nl: MMMM Het lek is boven!

Review door Mark Bassie van de jobboard met interim opdrachten Hoofdkraan.

logo-m-300x127In  deze column bespreekt Mark Bassie met enige regelmaat op persoonlijke titel op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).  Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever.

Als u zelf een site kent die u wilt laten (her)beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

Een overzicht van alle eerdere beoordelingen vind je hier

De beoordeling:

  • M = Geen tijd en geld aan besteden
  • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
  • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
  • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
  • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Hoofdkraan wederom onder het vergrootglas

Dit is de 3e keer dat ik een beoordeling maak over het opdrachtenplatform van Hoofdkraan. De eerste keer was in november 2012, de 2e keer was in februari 2013 en nu dus de 3e keer. Voordat u denkt dat ik Hoofdkraan bijzonder in het oog houd, dat is niet het geval. De reden voor de 1e update was dat er kort na de beoordeling een aantal grote veranderingen waren doorgevoerd die mogelijk invloed hadden op de beoordeling. Dat bleek toen ook te kloppen. De oorspronkelijke beoordeling van 4 M’s werd bij de herbeoordeling teruggebracht tot 3M’s.

Een paar weken geleden kreeg ik een verzoek van Niels Goossens van Hoofdkraan om een nieuwe beoordeling uit te voeren omdat ze zich de kritiek hadden aangetrokken en veel verbeteringen hadden doorgevoerd. En aan zo’n verzoek voldoe ik graag omdat dit de belangrijkste reden is om dit soort beoordelingen überhaupt te maken.

Veel relevante informatie

Ik heb voor het eerst sinds lange tijd weer eens gekeken naar de site en dan valt het meteen op dat het een frisse uitstraling heeft met veel informatie over hoe het werkt. Veel uitleg en alles is goed vindbaar. Ook zonder registratie is deze informatie beschikbaar, dus ik kan me eerst een tijdje gratis oriënteren op de openstaande opdrachten.

Wat mij aanspreekt is dat ik per opdracht kan zien hoeveel reacties er al zijn ingediend en wat het budget is van de opdrachtgever. Sommige opdrachten zijn afgesloten zonder één reactie, terwijl andere opdrachten op ‘gepauzeerd’ staan na 10 reacties.

Het gaat wel om veel kleine opdrachten van kleine opdrachtgevers. Sommige van deze opdrachtgevers zitten op school of studeren, omdat ze iemand zoeken voor een scriptie tegen een uurtarief van € 10-20, maar ik lees ook de oproep van een taxi-ondernemer, die hulp zoekt bij het maken van een business-plan tegen een uurtarief van € 20-40 per uur. Maar gelukkig zijn er ook opdrachten tegen normale tarieven te vinden.

Volgens eigen zeggen zijn er maandelijks ongeveer 200 opdrachten op de site. Om te kunnen reageren is wel een betaald abonnement nodig dat je ook tijdig moet opzeggen omdat het anders met een jaar wordt verlengd. Voor opdrachtgevers is de site geheel gratis.

Ik krijg ook sterk het idee dat de mensen achter Hoofdkraan goed hebben gekeken naar het in deze rubriek al eens beoordeelde Amerikaanse Odesk.com. Ook de facturatie is identiek aan die van Odesk. De facturatie loopt via Hoofdkraan en op de factuur van de zzp’er wordt 6% aan kosten ingehouden als vergoeding voor Hoofdkraan. Als extra zekerheid kan de zzp’er vragen aan de opdrachtgever om een borg te storten op de rekening van Hoofdkraan, zodat de zzp’er minder risico loopt.

Opdrachtgever als uitgangspunt

Wat opvalt als je Hoofdkraan vergelijkt met veel andere sites, dat de opdrachtgever als uitgangspunt wordt gekozen. De pay-off luidt dan ook: ‘Vindt een freelancer in uw regio’. De aanwezige FAQ’s zijn duidelijk en informatief over hoe alles werkt, maar zijn gericht op de opdrachtgever en minder op de freelancer, zoals de zzp’er hier steevast wordt genoemd.

Die zzp’ers kunnen zich overigens ook van hun beste kant laten zien, met een profielfoto en een omschrijving van hun diensten, hun gemiddelde uurtarief, maar ook bijvoorbeeld hoe populair ze zijn. Referenties van eerdere opdrachtgevers ontbreken niet. Zelfs kan ik terugzien aan welke opdrachten ze eerder hebben gewerkt. Op deze wijze komen de beste zzp’ers voor de opdracht vanzelf bovendrijven, is kennelijk de gedachte. Het maakt het heel inzichtelijk wie je voor welke klus kunt inhuren.

Qua service en contactmogelijkheden zit het wel goed, het hele team staat lachend op de foto. De contactmogelijkheden zijn prima. Ook mooi vind ik de eigen outlook op 2016: ‘Waar willen wij in 2016 zijn met Hoofdkraan?’

Hoofdkraan zegt ook actief te bemiddelen tussen de 2 partijen als ze er onderling niet uitkomen en zo’n actieve rol is belangrijk bij geschillen. Er staat een uitgebreide geschillenregeling op de site.

Lek is boven: MMMM

Tijd voor een nieuw oordeel dus. Ik zie duidelijk de aangebrachte verbeteringen en ik geloof ook wel dat ze Hoofdkraan probeert om het steeds beter te doen. Ze onderscheiden zich nu van heel veel andere opdrachtenplatforms en dat waardeer ik. Het is transparant en helder. Toegegeven, ze zijn niet goedkoop en het is vooral interessant voor kleine opdrachten.

Al met al kom ik weer terug op mijn allereerste beoordeling en krijgen ze weer 4M’s.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

2 reacties op dit bericht

  1. Dus een abonnement van € 24,95 (aanbieding, beperkte rechten) of € 49,95 (onbeperkt) per maand en 6% kosten per opdracht. Dergelijke bedragen aan kosten lijken mij niet erg aantrekkelijk voor een zzp’er, zeker niet omdat bij dit soort platforms de opdrachtgever vaak alleen maar kijken naar de laagste prijs. Bovendien is er geen enkele exclusiviteit vanuit de opdrachtgever en is het zeer waarschijnlijk dat hij zijn klus op tien van dit soort platforms heeft aangeboden. Andermaal dus een platform dat het precies verkeerd om doet. Niet de zzp’er zou moeten betalen, maar de opdrachtgever. Dan alleen krijg je serieuze opdrachten van serieuze klanten, en misschien worden de opdrachten dan ook exclusief geplaatst op één platform.

  2. René of iets duur is of aantrekkelijk is een persoonlijke afweging, die ik niet maak bij de beoordeling voor de zzp’ers. Dat moet iedereen voor zichzelf afwegen. Maar je kunt in elk geval zien dat er de nodige zzp’ers staan geregistreerd. En platforms zoals jij ze beschrijft, zijn er gelukkig ook in allerlei vormen……..