"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats. ZelfstandigenindeTechniek.nl: Gebrek aan ZP’ers en aan opdrachten? 1 M

logo m

In deze column bespreekt Mark Bassie met enige regelmaat op persoonlijke titel op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).  Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten (her)beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

Een overzicht van alle eerdere beoordelingen vind je hier:

De beoordeling:

  • M = Geen tijd en geld aan besteden
  • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
  • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
  • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
  • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Zelfstandigenindetechniek. Nichespeler die nog niet echt van de grond komt.

Vandaag in de reeks beoordelingen van sites met ZP-opdrachten een niche-speler die alleen ZP’ers in de techniek bemiddelt: van Zelfstandigenindetechniek.nl

Hieronder vallen bouwkundige opdrachten, waarvan ik verwacht dat er maar weinig opdrachten te vinden zullen zijn, maar ook installatie- en elektrotechniek. Hierover lees ik regelmatig dat het moeilijk is om aan ervaren personeel te komen dus ik ben benieuwd wat deze site me dan te bieden heeft. De eerste indrukken zijn positief. De site is helder opgezet, professioneel gemaakt en informatief. Ik kan de contactgegevens makkelijk vinden, ik lees dat het bedrijf Humares de grondlegger is van het platform en ik lees wat over de filosofie van het bedrijf waarom ze met dit platform zijn begonnen. Het platform bestaat al sinds 30 mei 2011, en op de homepage staat nog steeds dat de eerste 500 ZP’ers die zich inschrijven, gratis visitekaartjes krijgen. Dat roept niet meteen hoge verwachtingen op van het aantal ingeschreven kandidaten. Verder zie ik diverse opdrachten die al maanden oud zijn.

ZiD is helder over haar verdien-model. Inschrijving is gratis maar voor elk gewerkt uur betaal je evenveel als de opdrachtgever: € 2,50 per uur. En hiervoor heb je ook als ZP’er dan een redelijke zekerheid dat er binnen 2 weken wordt betaald door de opdrachtgever.

Verder zijn er additionele diensten te vinden zoals verzekeringen, een boekhoudprogramma, urenregistratie e.d. die je apart betaalt als je daar gebruik van wilt maken.

De algemene voorwaarden en het privacybeleid zijn goed leesbaar, maar ik stuit wel op meer bedenkelijke zinnen dan gebruikelijk op dit soort sites. Dit terwijl de trouwe lezers van mijn beoordelingen al weten dat evenwichtige algemene voorwaarden nauwelijks te vinden zijn.

Het gebrek aan privacy-bescherming leidt tot een grappig voorbeeld waarbij je zonder in te loggen onder meer kunt lezen (als opdrachtgever):

Monteur C.V. Dikwandig Allround Installatiemonteur Goedendag, Het is wel belangrijk te vermelden dat ik niet alleen ben in te huren, ik vorm namelijk een koppel met R v/d Zee die ook te vinden is op deze site. Wij zijn 2 zelfstandige allround monteurs(W+E) van 26 en 27 jaar wij zijn in het bezit van een nette bus zonder reclame en een caddy met reclame met alle gereedschappen voor 2 personen waaronder valt: …. Leeuwaarden

Me dunkt dat je dit koppel uit ‘Leeuwaarden’ ook zonder registratie kunt vinden als je dat als opdrachtgever wilt….

Gevaarlijk relatiebeding

Bedenkelijker is een onvervalst relatiebeding waarbij het zowel de opdrachtgever als de ZP ‘er verboden wordt om zakelijk een relatie met elkaar aan te gaan binnen 12 maanden op straffe van een boete van € 30.000 voor elk van beide partijen.

Dat dit het vermoeden met zich meebrengt van een dienstverband tussen de ZP’er en ZiD met alle gevolgen van dien, is kennelijk nog niet doorgedrongen tot ZiD, terwijl de rechter hier vorig jaar al een uitspraak over heeft gedaan. En los hiervan, als je op een platform vraag en aanbod bij elkaar brengt, waarom mogen ze dan alleen zaken blijven doen via jou? Dit is sowieso een ander nadelig aspect van de site. Want in de toelichting wordt uitgelegd dat ZiD samen met de opdrachtgever en  -nemer het contract tekent. Je kunt je afvragen of je dan op een onafhankelijk platform werkzaam bent of eigenlijk gewoon via een tussenbureau werkt met een website.

Hoe het ook zij, heel erg belangrijk is natuurlijk het aantal openstaande opdrachten. Los van het feit dat hierover geen enkele informatie is te vinden op de site, geven de opdrachten die ik kan bekijken zonder in te loggen, weinig hoop. Ik laat het registratieproces en het inloggen dan ook maar links liggen en kom snel tot mijn conclusies: Ondanks de professionele opzet van de site is dit veel meer de intransparante etalage van een bemiddelingsbureau die ook niet actueel is met weinig inzicht in de te verwachten resultaten voor de ZP’er. Daarom maar 1M…

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie