"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Positieve vooruitzichten op de markt voor freelancers: meer opdrachten, meer matches

Opdrachtgevers zijn van plan komend kwartaal meer freelancers in te huren. Zij denken dat het makkelijk is om mensen te vinden en zoeken vooral mensen uit hun eigen netwerk en databases.

Uit onderzoek van platform Freelance.nl blijkt dat er een mooie zomer aankomt voor freelancers en hun opdrachtgevers. De meeste werkgevers vinden het dit kwartaal makkelijk om geschikte freelancers te vinden. Daarbij verwacht het merendeel van de opdrachtgevers deze zomer meer opdrachten uit te zetten (57,6%, een kwartaal geleden was dit nog 44%).

Deze cijfers komen uit de nieuwste Freelance Markt Index (FMI), een kwartaalmeting over de ontwikkeling van het volume van tijdelijk werk in Nederland. De onderzoekers baseren zich op cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en interviews over de verwachtingen van intermediairs en opdrachtgevers op het Freelance.nl-platform. Bij een score van 100 of meer wordt groei verwacht. 

Groei in een stabiele markt

De FMI komt voor het tweede kwartaal van 2024 uit op een score van 112. Dit is een flinke stijging en de hoogste score sinds 2022, toen de markt flink groeide. Opdrachtgevers zijn dus positief en verwachten verdere groei in een stabielere markt deze zomer. Dat komt deels doordat het goed gaat met de economie. Met een groeicijfer van 1,2 is het CBS namelijk voor het eerst sinds lange tijd voorzichtig positief.

Op dit moment hebben opdrachtgevers weinig moeite om geschikte kandidaten te vinden. Uit de interviews blijkt dat het 86% van de opdrachtgevers en intermediairs makkelijk afgaat om kandidaten te vinden. In het tweede kwartaal verwachten de respondenten dat het vinden van geschikte freelancers nog makkelijker wordt. Bijna 66% van de respondenten ziet voldoende mogelijkheden om goede kandidaten te vinden, in het eerste kwartaal was dat nog 52,8%.

Grafiek: moeilijkheidsgraad om een geschikte freelance te vinden (bron: FMI Q2 2024)

Waar vind je geschikte freelancers?

Freelancers vinden is dus relatief makkelijk. Dat blijkt ook uit de antwoorden op de vraag: waar vind je geschikte freelancers? De meeste opdrachtgevers vinden kandidaten in hun eigen database en via netwerkrelaties (86%). Daarna volgen pas online platformen zoals Freelance.nl (64%) en LinkedIn (64%).

Grafiek: de meeste opdrachtgevers vinden kandidaten in hun eigen database of via-via (bron: FMI Q2 2024).

Opdrachtgevers zoeken specifiek freelancers in plaats van medewerkers in loondienst, omdat zij flexibiliteit nodig hebben. In de verwachtingen voor Q2 zien we een stijging in flexibiliteit als het belangrijkste criterium (van 53% in het eerste kwartaal naar 85% nu). De onderzoekers denken dat het juist nu belangrijk is om te werken met variabele uren, omdat het zomerseizoen eraan komt.

Illustratie: Belangrijkste reden voor directe opdrachtgevers om te kiezen voor een freelancer in plaats van een werknemer (bron: FMI Q2 2024).

Selecteren op skills en vaardigheden

Opdrachtgevers vinden het dus makkelijker om geschikte kandidaten te vinden en hebben iets te kiezen. Zij selecteren freelancers op basis van verschillende eigenschappen. Uit het onderzoek van Freelance.nl blijkt dat skills en vaardigheden het allerbelangrijkste zijn. Hoe selecteer je een freelancer op basis van skills? Lees daarover meer in dit artikel.

Illustratie: selectiecriteria voor freelancers door opdrachtgevers en intermediairs (bron: FMI Q2 2024).

Daarna volgen ervaring (34%), de match met de opdrachtgever (34%) en persoonlijkheid (22%).

Interesse in meer inzichten en cijfers over de freelancemarkt? Download hier de volledige FMI Q2 2024.

Als marktleider verbindt Freelance.nl al meer dan 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met meer dan 350.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *